Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на запитання по МІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

66 Охарактеризуйте принципи та завдання класифікації інформації.

Завдання класифікації – формалізоване завдання, в якому є можність об’єктів (ситуацій), розподілених певним чином на класи. Задана конечна множність об’єктів, щодо яким відомо, до яких класів вони відносяться. Зазначена множність називається вибіркою. У той же час класова приналежність решти об’єктів у класифікуємому ряді не відома. Для реалізації завдання необхідно побудувати алгоритм, здатний класифікувати будь-який об’єкт із вихідної множини. Принцип - поділ поняття на його складові елементи, тобто точніше сутність поняття „поділ” визначає „розкриття об’єму відомого поняття”, що класифікується. Воно здійснюється шляхом перерахування всіх видів менших за об’ємом понять, котрі входять до складу складного поняття, що класифікується. Звідси виходить, що поділені можуть бути лише загальні поняття, котрі охоплюють собою різні часткові поняття.

67 Розтлумачите сутність класифікації інформації за джерелом інформації.

Джерела інформації — це встановлені законом бази і банки інформаційних даних із широким типом представництва, які використовуються у політико-дипломатичній практиці, діяльності міжнародних організацій, у регулюванні міжнародних конфліктів, у передачі особистої інформації. Усі джерела інформації поділяються на відкриті та закриті. До відкритих джерел інформації відносять: міжособистісні джерела та опосередковані джерела. До закритих джерел інформації належать дипломатичні, розвідувальні, військово-стратегічні, торговельно-економічні, статистичні джерела.

71 Охарактеризуйте передумови переходу України до інформаційного суспільства.

В Україні за 20 років незалежності сформувалися певні чинники соціально-економічного, науково-технічного і культурного розвитку, які можна розглядати як передумови переходу до інформаційного суспільства. До таких передумов варто віднести такі. 1. Інформація стає суспільним ресурсом розвитку, масштаби її використання можна порівняти з традиційними (енергія, сировина і т. ін.) ресурсами. 2. Можна говорити про те, що в Україні сформувався й успішно розвивається вітчизняний ринок телекомунікацій, інформаційних технологій, продуктів і послуг. 3. У значній мірі автоматизовано багато галузей господарства, банківська сфера і сфера державного керування. 7,5 млрд. дол./рік.

81 Охарактеризуйте змістовну сутність закритої інформації у сфері міжнародних економічних відносин.

Так, наприклад, до закритої інформації у сфері міжнародних економічних відносин належить інформація: • що міститься у директивах і вказівках посадовим особам, які представляють державу на переговорах, консультаціях та нарадах з питань зовнішньої політики. Несанкціоноване розголошення такої інформації переслідується в кримінальному порядку і віднесено до статей карного кодексу країни; • про стратегію та планування зовнішньої політики; • про номенклатуру і обсяги фінансування операцій з експорту та імпорту озброєння, військової техніки, стратегічних видів сировини, а також інформація про військово-технічне співробітництво з іншими державами.

82 Охарактеризуйте змістовну сутність закритої інформації у сфері зовнішньоекономічних відносин.

До закритої інформації у сфері зовнішньоекономічних відносин належить інформація про: 1) обсяги фінансування; 2) формування рівня індикативних цін та 3) валютних надходжень.

80 Охарактеризуйте змістовну сутність закритої інформації у сфері військової діяльності

До закритої інформації у сфери військової діяльності належить інформація про: 1) номенклатуру майна воєнного призначення; 2) час відправлення, маршрути та графік руху військово-транспортних засобів; 3) місця постійної та тимчасової дислокації військової техніки, особового складу, спорядження; 4) відомості про діяльність, завдання, маршрути пересування депешної (фельд’єгерської, дипкур’єрської) служби; 5) перевезення цінностей, вибухово- і вогненебезпечних, отруйних, токсичних і радіаційних речовин).