Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на запитання по МІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

83 Розтлумачите сутність закритих джерел інформації та їх різновиди.

До закритих джерел інформації належать дипломатичні, розвідувальні, військово-стратегічні, торговельно-економічні, статистичні джерела. Кожна країна встановлює закони для регулювання інформаційних потоків і захисту державної (таємниці) інформації, котра становить державну таємницю. Доповнення до таких законів публікуються в матеріалах офіційних органів, звітах відомостей, віднесених до державної таємниці. Перелік документів, до який входить державна таємниця доповнюється, оновлюється кожного року відповідно до пріоритету та інтересів держави.

84,85,86

Визначите характерні риси офіційних і неофіційних джерел персональної інформації.

Визначите характерні риси офіційних і неофіційних джерел спеціальної інформації.

Визначите характерні риси офіційних і неофіційних джерел інформації загального характеру.

Офіційні та неофіційні джерела поділяються на: 1) джерела загального характеру, тобто це — політичні, економічні, військові джерела інформації, які використовуються для оцінки економічного і політичного потенціалу держави, для складання прогнозів на довготривалий період, для планування зовнішньої політики та прийняття рішень на рівні економічних, політичних і воєнних відомств; 2) джерела спеціальної інформації. Зазначені джерела стосуються конкретної сфери соціально-економічних, військово-політичних, науково-технічних та інших відносин. Вони призначені для вузької сфери спеціального моделювання і прогнозування окремих стратегій, політичних, соціальних, військових, науково-технічних, економічних та інших кроків держави; 3) джерела персональної інформації, які особливо важливі для всіх міністерств і відомств, а також розвідки та інших спецслужб. Зазначена інформація отримується (збирається, придбається) за допомогою відкритих способів (тобто правомірним, легальним шляхом), дозволених місцевим законодавством засобами і методами, а також оперативними (прихованими, конспіративними, таємними, позаправовими) методами (підслуховування, таємне копіювання і вилучення, крадіжка, стеження, агентурним шляхом).

87 Охарактеризуйте офіційні джерела інформації про стан країни на міжнародній арені.

Офіційним джерелом інформації про стан країни на міжнародній арені є: 1) президент країни; 2) міністр закордонних справ; 3) органи державної статистики; 4) інформаційно-аналітичні структури з окремих сфер міжнародного співробітництва; 5) установи соціальної політики і праці; 6) відомства, які займаються демографічними проблемами; 7) промислові концерни (представництва); 8) інші окремі відомства, які належать до джерел конфіденційної інформації.

88 Визначите змістовну сутність поняття „опосередковані неофіційні джерела інформації”.

Опосередковані неофіційні джерела — це: 1) громадські організації та рухи; 2) політичні партії; 3) інші політичні структури; 4) соціологічні установи; 5) альтернативні засоби масової комунікації; 6) незалежні інформаційно-аналітичні центри, які створюють суб’єктивні оціночні прогнози.