Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Лайтер.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Варіативна частина

Плоско-рельєфне різьблення

Пояснювальна записка

Варіативна частина розроблено до навчальної програми «Деревообробка. 10-11 класи». Програмою передбачено ознайомлення учнів з одним із найдавніших видів декоративно-ужиткового мистецтва – плоско-рельєфне різьблення.

Будь-яка програма художньої обробки деревини не може мати остаточної і закінченої форми. Програма може бути лише канвою, схемою, за якою, виходячи з місцевих умов і залежно від наявності відповідних матеріалів та інструментів (або можливостей їх придбати), від ступеня підготовленості учнів та інших умов, керівники на свій розсуд можуть вибирати відповідні розділи даної програми і на основі свого власного досвіду продумувати методику викладання навчального матеріалу. При цьому не слід нехтували порадами, що дають досвідчені майстри різьблення, або тими, які подано у цій програмі. При розподілі навчального часу по основних розділах програми першого і другого років навчання слід виходити також з місцевих умов, враховуючи обов'язково вікові особливості учнів та їхній кількісний склад.

Виходячи із загального положення про розподіл навчального часу, заняття проводять один тиждень двічі наступний тричі, по 2 години кожне, що становить 20 годин на місяць і 50 години на навчальний рік, після вивчення інваріантної частини програми «Деревообробка».

Ці 50 години треба розподілити так, щоб було забезпечене ґрунтовне засвоєння навчального матеріалу. Крім 20 годин на місяць, є ще резервні години, коли, приміром, заняття проводяться по вівторках і п'ятницях, а їх може бути не чотири, а п'ять на місяць Отже, у вчителя е ще резервні 2 години. Ці години можна використати як допоміжні при вивченні важких для засвоєння розділів програми.

Учням 10-го класу треба давати короткі завдання, які в основному нагадують консультації, а також короткі вправи (по одній дві) на кожний новий вид різьблення (залежно від складності кожного окремого розділу програми).

Учням 11-го, особливо тих, які добре володіють технікою різьблення, не слід стримувати, а навпаки заохочувати до виконання складних завдань. Програмою передбачене проведення занять у формі подання теоретичного матеріалу і виконання практичних робіт.

Теоретичною частиною програми передбачено ознайомлення школярів із загальними відомостями про різьблення деревини, як різновидом декоративно-ужиткового мистецтва; особливостями організації робочого місця для його виконання; матеріалами, інструментами, пристосуваннями, різновидами і техніками виконання.

Практична частина програми передбачає засвоєння технік виконання контурного, горильєфного та барельєфного різьблення; виготовлення декоративно-ужиткових виробів.

Метою навчання школярів художньої обробки деревини за даною програмою є надбання ними спеціальних знань, умінь та навичок нанесення композиції на заготовку та різьблення деревини, розвиток творчих здібностей, виховання хорошого естетичного смаку та бережливого ставлення до народних мистецьких традицій, до рідної природи.

Слід зазначити, що запропонована техніка оздоблення деревини є однією з найскладніших технік художньої обробки деревини. Вона вимагає умінь та навичок роботи в других техніках оздоблення деревини, просторової уяви, певної фізичної сили. Не зважаючи на те, що декорування виробів рельєфним різьбленням має глибокі історичні корені, сьогодні майже не існує методичних розробок за цим напрямком.

Завдання програми:

- розкривати перед учнями роль декоративно-прикладного мистецтва українського народу;

- виховувати загальну естетичну культуру, художній смак;

- розвивати художньо-творчі здібності, уміння самостійно створювати орнаментальні композиції в традиціях місцевого художнього промислу;

- навчати практичних традиційних навичок та прийомів художньої обробки деревини;

- розвивати стійкий інтерес до професій народних промислів. Враховуючи місцеві традиції народного мистецтва, особливості художнього промислу, конкретні можливості, умови та потреби школи позашкільної установи, можна скорочувати або дещо збільшувати час на опрацювання окремих тем, а також переставляти теми, змінювати запропоновані об'єкти праці.