Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

3.5. Аналіз стану травматизму

Небезпечні чинники часто призводять до травми, а шкідливі чинники – до захворювання. Тільки з організаційних причин від- бувається біля 80% всіх нещасних випадків у побуті та виробництві. Але оздоровити умови діяльності, підвищити безпеку неможливо за допомогою одних лише організаційних заходів, потрібно впро- вадження певних технічних заходів.В системі заходів щодо профі- лактики травматизму, вироблених усіма країнами, істотна роль при- діляється розробці і впровадженню комплексних програм безпеки праці.

За даними Міжнародної організації праці, в усьому світі щодня реєструється понад 500 смертельних випадків у сільському госпо- дарстві, промисловості і сфері послуг. Щорічно більше 300 тисяч трудящих одержують виробничі травми і фахові захворювання. Кожні три хвилини гине один робітник в результаті нещасного ви- падку, а щосекунди четверо робітників одержують виробничу трав- му. У світі через це економічні втрати складають біля 1% світового валового національного продукту. Статистика свідчить, що розпо- діл травматизму по основним галузям виробництва протягом ряду років залишається постійним. Однією з травмонебезпечних галузей є агропромисловий комплекс, де смертельні травми в процентному відношенні складають у рослинництві – 24% від загальної кількос- ті травм, тваринництві – 21%, будівництві – 16%, ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування – 14%, в транспорті – 11%, деревообробці і лісозаготівлі – 3%, харчовій промислоості, житло- вому і комунальному господарстві – 0,7%, молочній галузі – 0,5%, інші – 6%.

Небезпека одержання травми більша в побутовій ніж промис- ловій сфері, в якій травматизм у 5-20 разів нижчий. У зв’язку з на- сиченням побутової сфери діяльності енергоємними об’єктами, небезпечними речовинами побутовий травматизм значний: при- готування їжі – 45%, прибирання і ремонт помешкання – 30%, при його опаленні 26%.

Друге місце після побутового травматизму займають вуличні травми, наприклад, при ожеледі. Зріс обсяг травм, заподіяних авто- транспортом – з вини пішоходів і пасажирів – 75%, з вини водіїв –

25%. Дитячий травматизм складає біля 25%, в тому числі 12–15%

припадає на шкільний. Проте поверхнева оцінка не дає достовірного

уявлення про розподіл травм між виробничою і побутовою сферами, тому що поряд із відмінністю за кількістю травм існує і відмінність у кількості «зайнятих» в обох сферах. Показники виробничого травма- тизму, як наприклад у місті Бердянську, формуються в основному за рахунок великих підприємств, зайнятих у машинобудуванні, хімічній промисловості – заводи, торговий порт.

Виділяють три основних методи аналізу причин травм, що дозво- ляє впроваджувати заходи щодо попередження нещасних випадків. Для цього необхідно систематично аналізувати причини проявів травм, професійних захворювань. Перший метод – статистичний, який за- снований на аналізі статистичного матеріалу з травматизму, накопиче- ного за кілька років у вигляді таблиць, діаграм і графіків. Різновидом даного методу є груповий – травми групуються за окремими однорід- ними ознаками: час травмування; вік потерпілого, його кваліфікація і спеціальність, місце травмування – виробниче, побутове, природне.

Другий – топографічний (гр. топос місце, гр. графо писати), який полягає у вивченні причин нещасних випадків за місцем події, за впливом характеристик місця на травмування.

Третій – монографічний – аналіз небезпечних і шкідливих фак- торів, властивих тій чи іншій (одній – моно) ділянці діяльності лю- дини, устаткуванню, технологічному процесу. Цей метод застосову- ють не тільки для аналіза вже наявних нещасних випадків, але й для виявлення потенціальних небезпек на досліджуваній ділянці.

Четвертий метод – економічний, полягає у визначенні втрат, ви- кликаних виробничим травматизмом для того, щоб з'ясувати еко- номічну ефективність для розробки і впровадження заходів щодо проявів нещасних випадків. Однак цей метод не дозволяє виявити причини травматизму і тому його вважають додатковим.

Важливим засобом запобігання травматизму, професійних захво- рювань є належна організація робочого місця згідно вимогам науко- вої організації праці, вимогам законодавства про безпечну працю.

Питання

1. Охарактеризуйте основні причини виробничого травматизму.

2. Який стан травматизму у світі, в Україні?

3. Як розподіляється рівень травматизму по основним галу- зям виробництва?

4. Які Ви знаєте методи аналізу походження травм, охарак- теризуйте їх?

3.6. Причини нещасних випадків

Найбільш складним і відповідальним етапом у розслідуванні нещасних випадків, травм є встановлення їх причин. Дуже часто тут припускають гру- бі помилки, що не сприяє розробці ефективних заходів у боротьбі з травма- тизмом. Аналізу нещасних випадків передує їх класифікація за причинами. Але загально прийнята класифікація причин виробничого травматизму в даний час відсутня, проте більшість авторів виділяють декілька груп.

Технічні причини – залежать від рівня досконалості технологічних процесів, конструктивних хиб устаткування, недостатності механізації та автоматизації важких робіт, недосконалості огороджень, захисних пристроїв, засобів сигналізації і блокувань, міцностних дефектів матеріа- лів, невідомих раніше небезпечних властивостей оброблюваних об’єктів. Ці причини іноді називають конструкторськими або інженерними.

У зв’язку з цим існують вимоги, які висувають до верстатів і устат- кування всіх типів: передачі ремінні, ланцюгові, зубцюваті, розташовані поза корпусами верстатів. Вони – основа небезпеки травмування і тому повинні мати суцільну огороду або жалюзі, мати допоміжні пристрої (ручки, скоби) для зручного і безпечного відчинення, зняття, перемі- щення механізмів. Внутрішні поверхні дверцят, за якими розташовані механізми передач, що потребують періодичного доступу при наладці верстатів і спроможні травмувати, повинні бути пофарбовані в чер- воний колір. Захисні пристрої (екрани), які обмежують робочу зону, повинні захищати працюючого від стружки, що відлітає, мастильно- охолоджувальної рідини. Для відключення електродвигунів і припи- нення роботи верстата треба застосовувати кнопки управління черво- ного кольору. Робоча зона на металорізальних верстатах, призначених для обробки заготовок, повинна бути відгороджена захисним пристро- єм. Особливу увагу треба приділяти кріпленню виробів, деталей.

Організаційні причини – цілком залежать від рівня організації праці на підприємстві. До них, наприклад, відносяться недобудови на території промислового об’єкта, захаращені проїзди, проходи; порушення правил експлуатації устаткування, експлуатації тран- спортних засобів, інструмента; хиби в організації робочих місць, у навчанні робітників безпечним методам праці.

Санітарно-гігієнічні причини – перевищення значень ГДК шкідливих речовин у повітрі робочої зони, недостатнє або нераціональне освітлення, збільшені рівні шуму, вібрацій та наявність різноманітних випромінювань вище припустимих значень, порушення правил особистої гігієни.

Психофізіологічні причини, до яких слід віднести фізичні і нервово-психічні перевантаження. Людина може чинити помил- кові дії через стомлення, викликане великою фізичною перевто- мою, перевантаженнями – статичними і динамічними, розумовим, перенапругою аналізаторів (зорового, слухового), монотонністю праці – стреси (англ. – напруженість, стан організму, який пере- дує хворобам, нещасним випадкам). Часто ці чинники називають людськими факторами. До травм може призвести невідповідність анатомо-фізіологічних і психічних особливостей організму людини характеру виконуваної роботи, тобто порушення основних ергоно- мічних вимог. Але однією з основних причин, як установлено аналі- зом виробничого травматизму, є людськи фактор. Важливість таких факторів в будь якій ергономічній системі можна підкреслити тим, що в 1957 році у США була створена організація «Суспільство люд- ських факторів», а з 1958 р. видається часопис «Людські фактори».

Важко змінити своєрідну психологію певної частини робітників, що виражається в легковажному відношенні до можливості травму- вання або нанесенню шкоди здоров’ю, у зневазі до своїх обов’язків додержувати правил безпеки. Зневажливе відношення до правил техніки безпеки від робітника до керівника у будь-якій сфері діяль- ності, є основною причиною багатьох аварій і нещасних випадків, результатом низької трудової і виробничої дисципліни. Часто лю- дина є не тільки жертвою нещасного випадку, але і винуватцем.

Питання

1. Назвіть причини травм, що залежать від людини.

2. Охарактеризуйте основні причини травм, травматизму.

3. Поняття про травматизм, його види і причини.

4. В чому суть психофізіологічних причин травматизму?

5. Що таке людський чинник, його значення у травмуванні?

3.7. Методи мінімізації небезпек, шкідливих факторів

Для зведення шкідливої дії небезпечних факторів до мінімуму використовують різноманітні заходи, прийоми – законодавчі, орга- нізаційні, управлінські, технічні. Одним з важливих таких заходів є колективний договір між роботодавцем і трудовим колективом, окре- мим працівником про забезпечення кожної людини безпечними умо- вами праці. Це передбачає трудове законодавство України, зокрема Закони України: «Про охорону праці», «Про колективний договір».