Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

Хід роботи

Завдання 1. За допомогою експрес-газоаналізатора, який є мо- дифікованим ручним насосом та спеціальних газоаналізаторних трубок визначити концентрацію 2–3 речовин у повітрі.

Для цього зламайте обидва кінці трубки і вставте її у насос, до- держуючись напрямку, вказаному на неї.

Зробіть 20 прокачок повітря через трубку і спостерігайте зміну кольору, який вказує на концентрацію газу. Запишіть значення (мг/ м3) концентрації газу в таблицю.

Речовини

Концентрація, мг/м3

Можливі джерела

Клас шкідливості

Значення

ГДК

Чадний газ Оксиди азоту Оксиди сірки Інші

Завдання 2. Охарактеризуйте дію цих та інших, найбільш небез- печних речовин, на здоров’я людини, природні об’єкти за схемою:

Речовина

Основні екологічні характеристики

Дія на об’єкти

людину

природу

техногенні об’єкти

Зробіть висновки про методи знешкодження знайдених речо- вин, засоби безпеки: індивідуальної, колективної, застосування ме- тодів долікарняної допомоги.

Практична робота № 7

Тема: Природний фон радіоактивних випромінювань.

Мета: дослідити рівень радіоактивного фону у приміщенні – ви- робничому, побутовому і поза приміщенням – у сквері, на бруків- ці, асфальті, а також окремих природних матеріалів – граніт, глина, пляжові піски, хлорид калію.

Обладнання: дозиметр типу «Сосна», «Белла» або інші, за до- помогою яких можна визначити наявність гама та бета випроміню- вань; набір екрануючих матеріалів однакової товщини з алюмінію, заліза, свинцю, скла, тканини.

Набір природних матеріалів, які містять радіоактивні речовини у незначній концентрації, наприклад хлорид калію (бета випровіню- вач), граніт, глина (містять сполуки торію,урану у незначній кіль- кості – гама випромінювачі), табл. №1 та №3 з додатку.

Хід роботи

Теоретична частина. Дозиметр складається з детектора – трубки Гейгера-Мюллера, всередині якої міститься газ, що іонізується під дією радіоактивних випромінювань. В результаті виникає електрич- ний струм, величина якого пропорційна інтенсивності опромінення. Цей струм підсилюється і вимірюється електронною схемою, звідки передається на табло або стрілочний прилад. Шкали сучасних до- зиметрів градуйовані у Зівертах (Зв), але існують і використовують і інші одиниці, наприклад Рентгени.

Тому перед виконанням роботи дайте відповіді на питання: основні види радіоактивних випромінювань, їх джерела походжен- ня, одиниці вимірювання, методи реєстрації, способи захисту люди- ни від їх дії.

Практична частина

Завдання 1. Ознайомитися з правилами користування прила- дом. Сучасні прилади мають можливість вимірювати значення су- марного випромінювання, яке складається з гама-, альфа- та бета випромінювань. Відомо, що найменш небезпечні альфа та бета ви- промінювання, які гальмуються повітрям, склом, папером, одягом. Включити прилад згідно з інструкцією, яка додається до нього, або вказівкам викладача і обрати діапазон, необхідний для вимірювання певного виду випромінювання.

Виміряти загальний радіоктивний фон випромінювання у при- міщенні та зовні, порівняти значення і зробити висновки. Виміряти бета – фон і отримані значення порівняти з попередніми. Зробити висновки.

Виміряти альфа, бета, гама фон від природних матеріалів – мі- нерали, гірські породи, хлорид калію. Детектор приладу – трубку Гейгера-Мюллера послідовно екранувати обраними матеріалами з відомою товщиною і визначити їх коефіцієнт ослаблення дії радіо- активних випромінювань за формулою: (Ао-АЕ)100%/Ао, де Ао – початковий радіоактивний фон, АЕ – радіоактивний фон з екраном. Всі отримані дані занести в таблицю:

Джерело випромінювання

Значення, мкЗв/год або (мкР/год)

Загальний природний фон у приміщенні Загальний природний фон поза приміщенням

Радіоактивний фон матеріалів:

граніт глина

інші об’єкти

До застосування екрана, (А)

Після застосування екрана (Б)

Охарактеризувати дію радіоактивних випромінювань на живі та неживі об’єкти, основні методи захисту людини від їх дії, зробити висновки про джерела випромінювань, ефективність різних методів захисту від їх дії на людину та інші об’єкти.

Завдання 2. Дослідити за допомогою дозиметра наявність або відсутність радіоактивного забруднення у продуктах харчування (рибні консерви океанічного походження, згущене молоко, коре- неплоди, деревина, водні рослини). Користуючись даними таблиць

№1 та №3 зробити висновки про можливість накопичення радіону- клідів в організмі людини.