Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miahchenko_Oleksandr.Bezpeka_zhyttiedialnosti_l....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
12.03 Mб
Скачать

Загальні відомості.

Освітленість – побутова, виробнича активно впливає на стан здоров’я людини і коли вона відповідає певним нормам, то зменшує швидкість стомлення, підвищує працездатність, сприяє створенню безпечних умов праці, зменшенню захворюваності, травматизму, позитивно впливає на психічний стан людини.

Для кількісної оцінки освітлення важливою світлотехнічною характеристикою є освітленість (Е, лк) – це світлова енергія, яка припадає на одиницю площі: Е=d/s, где d – світловий потік (лм), s – площа на яку він припадає.

Практичне значення має коефіцієнт освітленості (КО), який є відносною величиною і визначається формулою: КО = Епр/Езв.

100%, де Епр – освітленість у приміщенні, Езв – освітленість зоніш- ня, природна. Існує емпіричне (встановлене практикою) правило: загальна площа вікон повинна складати не менше третини площі підлоги, щоб освітленість була достатньою для безпечного виконан- ня роботи.

Від значення КО залежить якість зорової роботи, про що свід- чить таблиця:

Характеристика зорової роботи

Найменший розмір обє’кта розрізнення, мм

Розряд зорової роботи

Значення КО при природному освітленні, %

Точність виконува них робіт: найвищої;

дуже високої; високої; середньої малої; грубої;

Робота з самосвітніми виробами та матеріалами в гарячих виробництвах Загальне спостереження за ходом технологічного процесу

Менше 0,15

0,15–0,3

0,3–0,5

0,5–1,0

1,0–5,0

Більше 5,0

Перший Другий Третій Четвертий Пятий Шостий

3,5–10

7,0–2,5

5,0–2,0

4,0–1,5

3,0–1,0

2,0–0,5

0,43

Точне значення освітленості визначають фотоелектричним люксметром Ю-16, або іншим приладом, який має три шкали вимі-

рювання – 25, 100 и 500 лк. Для вимірювання великих рівнів освіт- леності фотоелемент закривають фільтром (спеціальне скло білого кольору), що зменшує освітленість у 100 разів, що відповідно збіль- шує можливість приладу вимірювати освітленість у 2500, 10000 та

50000 лк.

Якщо міряти освітленість штучну, то використовують поправо- чні коефіцієнти. Для природного світла – 0,8; для люмінесцентних ламп ЛБ – 1,15; ЛД – 0,88; для ламп ДРЛ – 1,0.

Порядок проведення експеримента. 1)Виміряти освітленість у приміщенні на відстані 1, 2, 3, 4 и 5 м від вікна. При цьому фотоеле- мент необхідно розташувати параллельно підлозі або поверхні землі на висоті 0,8 м. Одночасно треба виміряти зовнішню освітленість (Езв). Її можна виміряти на вікні, але показники треба збільшити у

2 рази, бо фотоелемент освітлюється тільки половиною небосхилу. При цьому вікно не повинно затінятися деревами, будівлями. 2) За формулою КО для кожної з п’яти точок підрахувати його значення.

3) За отриманими даними побудувати графік зміни КО у залежності від відстані до вікна. 4) В залежності від значення КО визначити вид і розряд зорової роботи, яку можна виконувати. Результати записа- ти у таблицю і зробити висновки: