Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ вчення.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
265.22 Кб
Скачать

2.3. Завдання лекційних занять

Мета проведення лекційних занять полягає у тому, щоб ознайомити студентів із особливостями формування світової класичної думки про державу і право. Вивчення реальної історії політичних і правових вчень, відкидаючи подібні фальсифікації, сприяє кращому розумінню як минулих і сучасних ідей, теорій, так і справжнього змісту і сенсу сучасних політичних і правових процесів, закономірностей і тенденцій їх розвитку. Матеріал курсу спрямований на те, щоб зорієнтувати стедентів щодо різних підходів до проблем взаємозв’язку держави і права, держави і громадянського суспільства.

2.4. Завдання семінарських занять

Мета проведення семінарських занять полягає у тому, щоб виробити у студентів вміння демонструвати розуміння державно–правових явищ та ідеології в Україні та за її межами, здійснювати їх правовий та політичний аналіз; готувати відповідні наукові повідомлення та реферати, формувати власну професійну позицію з приводу державно-правових явищ, їх історичного формування та розвитку. Студенти повинні вміти застосовувати набузнання та навички при вивченні інших юридичних дисциплін та в ході практичної правничої діяльності, давати об’єктивну оцінку різноманітним суспільним явищам, державним та правовим процесам, збагачувати власну правову культуру, підвищувати рівень знань теоретичних основ державно–правової дійсності.

Семінарське заняття зобов’язує до переосмислення узагальнення і оцінки вивченого матеріалу, а також стимулює студента, до накопичення емпіричного матеріалу, розвиває вміння логічно побудувати свою відповідь. Проведення практичних занять допомагає глибше засвоїти та закріпити теоретичні знання, одержані на лекціях.

Структура залікового кредиту дисципліни

ІСТОРІЯ ВЧЕНЬ ПРО ДЕРЖАВУ І ПРАВО”

Найменування тем

Кількість годин

Лекції

Семінарські заняття

Самостійна робота

Індивідуальна робота

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

Предмет і методологія “Історії вчень про державу та право”. Становлення правових та політичних поглядів в країнах Стародавнього Сходу. Антична правничо-політична культура. Політичні і правові вчення в Стародавній Греції. Розвиток державно-правових концепцій у Стародавньому Римі. Державно-правові вчення Західної Європи доби середньовіччя. Правові та політичні погляди мислителів доби Відродження та Реформації. Правові та політичні вчення Голландії та Англії в добу Нового часу. Політичні і правові вчення європейського Просвітництва (кінець ХVІІ – ХVІІІ ст.

Лекція 1. Предмет і методологія “Історії вчень про державу і право”. Державно-правові погляди в країнах Стародавнього Сходу.

Семінарське заняття 1. Теоретико-методологічні засади “Історії вчень про державу і право”. Становлення поглядів на державу і право у давні часи. Особливості уявлень про державу і право в країнах Стародавнього Сходу.

2

2

2

Лекція 2. Розвиток державно-правових концепцій у Стародавній Греції та Стародавньому Римі.

Семінарське заняття 2. Державно-правові погляди мислителів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму.

2

2

4

Лекція 3. Державно-правові погляди мислителів доби Середньовіччя та Відродження.

Семінарське заняття 3. Політичні та правові вчення західноєвропейського середньовіччя та епохи Відродження і Реформації.

2

2

4

1

Лекція 4. Державно-правові вчення Голландії та Англії в добу Нового часу.

Семінарське заняття 4. Державно-правові вчення в Голландії та Англії доби Нового часу.

2

2

4

Лекція 5. Державно-правові вчення європейського Просвітництва (кінець ХVІІ – ХVІІІ ст.).

Семінарське заняття 5. Європейське Просвітництво: правові та політичні вчення.

2

2

4

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.

Політичні та правові вчення США періоду боротьби за незалежність. Правові та політичні концепції в Німеччині кінця XVIII – початку ХІХ ст. Правові та політичні ідеї представників лібералізму у Франції та Англії (перша половина ХІХ ст.). Західноєвропейська правова та політична думка другої половини ХІХ ст. Сучасні політичні і правові вчення в країнах Західної Європи та США.

Лекція 6. Державно-правові концепції в Німеччині та США кінця ХVІІІ – початку ХІХ ст.

Семінарське заняття 6. Політичні та правові концепції в Німеччині та США кінця ХVІІІ – початку ХІХ ст.

2

2

4

Лекція 7. Правові та політичні ідеї представників лібералізму у Франції та Англії (перша половина ХІХ ст.)

Семінарське заняття 7. Правові та політичні ідеї представників лібералізму у Франції та Англії (перша половина ХІХ ст.). Юридичний позитивізм.

2

2

4

Лекція 8. Західноєвропейська державно-правова думка другої половини ХІХ ст.

Семінарське заняття 8. Західноєвропейська правова та політична думка другої половини ХІХ ст – початку ХХ ст.

2

2

4

Лекція 9. Правові та політичні вчення в країнах Західної Європи та США в XX ст.

Семінарське заняття 9. Правові та політичні вчення в країнах Західної Європи та США в XX ст.

2

2

4

1

РАЗОМ

18

18

34

2

Форма контролю

залік