Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ вчення.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
265.22 Кб
Скачать

Семінарське заняття 4. Правові та політичні вчення в голландії та англії доби нового часу – 2 год.

  1. Г. Гроцій про сутність та призначення держави і права. Внесок Г. Гроція в формування “юридичного світогляду” Нового часу.

  2. Державно-правова концепція Т. Гоббса та його праця “Левіафан”.

  3. Вчення Дж. Локка про людину, її свободу, право, закон, державу, форми держави. Розвиток Дж. Локком засад юридичного праворозуміння. “Два трактати про державне управління”.

  4. Дослідження проблем державності, права, законності, миру і порядку Б. Спінозою, його раціональна доктрина природного права і договірної теорії держави.

  5. Д. Юм. “Трактат про людську природу”. Розвиток мислителем засад природного права. Ідея розрізнення держави та громадянського суспільства.

Семінарське заняття 5. Європейське просвітництво: правові та політичні вчення – 2 год.

  1. Політико-правова ідеологія епохи європейського Просвітництва. Розвиток природно-правових ідей в Німеччині: С. Пуфендорф, Х. Томазій, Х. Вольф.

  2. Державно-правові вчення в Італії у XVIII ст.: Дж. Віко, Ч. Беккаріа. Праця Ч. Беккаріа “Про злочини і покарання”.

  3. Розвиток юридичного праворозуміння Ш. Монтеск’є. Робота “Про дух законів”. Ідея “духу законів”. Ш. Монтеск’є про право, закон, державну владу, принцип розподілу влади тощо.

  4. Правові та політичні погляди французьких матеріалістів. Д. Дідро, П. Гольбах, К. Гельвецій.

  5. Ж. Ж. Руссо та його концепція “суспільного договору” та “народного суверенітету”. Ж.–Ж. Руссо про право та закони, їх співвідношення.

Семінарське заняття 6. Політичні та правові концепції в німеччині та сша кінця XVIII – поч. XIX ст. – 2 год.

  1. Особливості становлення юридичного праворозуміння в Німеччині кінця XVIII – поч. XIX ст. Історична школа права Г. Гуго, Ф. Савіньї, Г. Пухта про право.

  2. І. Кант: правові та політичні ідеї. Людина як абсолютна цінність. “Категоричний імператив” І. Канта. Право і закон. Зв’язок права з мораллю. Вчення про державу, кантівський проект вічного миру.

  3. Теоретична концепція права і “замкненої держави” Й.-Г. Фіхте.

  4. Вчення Г.-В.-Ф. Гегеля про державу і право, його розуміння філософії права. Погляди на громадянське суспільство та державу. Міжнародно-правові ідеї.

  5. Внутрішні та зовнішні чинники формування правової та політичної ідеології США XVIІI – поч. ХІХ ст., основні напрями розвитку правової та політичної думки.

  6. Ідеї демократичної республіки, захисту прав та свобод громадянина, народного суверенітету Б. Франкліна та Т. Джефферсона. “Декларація незалежності”, “Біль про права”.

  7. Особливості теорії природного права Т. Пейна. Вчення про державу, форми держави, її призначення, ставлення до рабства.

  8. Погляди О. Гамільтона та федералістів (Дж. Адамс, Дж. Медісон) на державу і право. Ідеї конституціоналізму і федералізму. Ідея розподілу влади.

Семінарське заняття 7. Правові та політичні ідеї представників лібералізму у франції та англії (і пол. Хіх ст.). Утопічні соціалісти. Юридичний позитивізм – 2 год.

  1. Політико-правова ідеологія лібералізму на тлі західно-європейської дійсності І пол. ХІХ ст. Б. Констан про державу, її форми, розподіл влади та свободу особи.

  2. Погляди І. Бентама на право і державу. Нормативні засади політичної теорії лібералізму Дж.-С. Мілля.

  3. Теоретичні та практичні аспекти демократії А. Токвіля. Робота “Про демократію в Америці”.

  4. Німецький лібералізм: В.Гумбольдт. Теорія “надкласової монархії” Л.Штейна.

  5. О. Конт як фундатор позитивізму. Методологічні засади позитивізму. О.Конт про суб’єктивне право як обов’язок та соціальну функцію.

  6. Юридичний позитивізм як теоретична засада легізму. Основні ідеї та принципи легізму. Дж. Остін, К. Бергбом, П. Лабанд, А. Есман. Вплив юридичного позитивізму на правову та політичну реальність Європи.