Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Omelyanovich_L.YA._ta_in.Finansova_sanatsiya_ta....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.94 Mб
Скачать

2. Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство.

Суддя, прийнявши заяву стосовно порушення справи про банкрутство, не пізніш ніж на п'ятий день від дня її надходження виносить і надсилає сторонам ухвалу про порушення справи про банкрутство.

Арбітражний суд в ухвалі стосовно порушення справи про банкрутство може зобов'язати боржника подати аудиторський висновок або провести аудит. Якщо в боржника немає для цього коштів, арбітражний суд може призначити проведення аудиту за рахунок кредитора лише за згодою останнього.

З метою забезпечення майнових інтересів кредиторів в ухвалі арбітражного суду про порушення провадження у справі про банкрутство або в ухвалі, прийнятій на підготовчому засіданні, зазначається про впровадження процедури розпоряджання майном боржника і призначається розпорядник майна.

Розпорядник майна призначається арбітражним судом із числа осіб, зареєстрованих державним органом з питань банкрутства як арбітражні керуючі, відомості про яких надаються в установленому порядку Вищому арбітражному суду України. Розпорядником майна може бути призначено фізичну особу - суб'єкта підприємницької діяльності - з вищою юридичною чи економічною освітою, котра не є зацікавленою стосовно боржника та кредиторів і має ліцензію арбітражного керуючого.

Розпорядник майна призначається на строк не більше ніж 6 місяців. Цей строк може бути продовжений або скорочений судом за клопотанням комітету кредиторів чи самого розпорядника майна або власника боржника. Повноваження арбітражного керуючого як розпорядника майна припиняються від дня затвердження арбітражним судом мирової угоди чи призначення керуючого санацією або ліквідатора.

До головних обов'язків розпорядника майна належить:

  • розгляд разом з посадовими особами боржника заяв кредиторів про грошові вимоги до боржника;

  • ведення реєстру вимог кредиторів;

  • повідомлення кредиторів про результати розгляду їхніх вимог боржником та включення визнаних вимог до реєстру вимог кредиторів;

  • вжиття заходів для захисту майна боржника;

  • виявлення ознак фіктивного банкрутства чи навмисного доведення до банкрутства;

  • надання арбітражному суду та комітету кредиторів звіту про свою діяльність, відомостей про фінансове становище боржника, пропозицій щодо можливості відновлення його платоспроможності.

Права розпорядника майна:

  • скликання зборів кредиторів та участь у них із правом дорадчого голосу;

  • аналіз фінансового стану боржника та вироблення рекомендацій щодо фінансового його оздоровлення;

  • залучення для забезпечення виконання своїх повноважень на договірній основі спеціалістів з оплатою їхньої діяльності з коштів боржника.

Після призначення розпорядника майна органи управління боржника не мають право приймати рішення про таке:

а) реорганізацію (злиття, приєднання, поділ, виокремлення, перетворення) і ліквідацію боржника;

б) створення юридичних осіб або участь в інших юридичних особах; створення філій та представництв;

в) вихід зі складу учасників боржника юридичної особи, придбання в акціонерів раніше випущених акцій боржника;

г) виплату дивідендів.