Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administrativnoe_sh9pr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать

36.Суб'єкти адміністративно - правового регулювання у сфері науки

Воконавчо-розпорядчі:1) Субєкти,повноваження яких визначено в конст Укр.: ВР,Президент Укр,Каб Мін.2)Субєкти,повноваження яких визначено в інших нормативних актах: Мін освти,вища атестаційна комісія Укр, Держ агентство Укр з інвестицій та винаходів,Нац академія наук Укр.

Консультативн-дорадчі:Нац рада з інноваційного розвитку Укр.,Рада з питань науки та науково-технічної політики при президентові укр.,координаційні ради з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки,міжвідомча рада з координації фундаментальних досліджень,експерта рада при НАН Укр з експертизи фундаментальних науково-досдіних робіт

37.Основні напрями державного регулювання у сфері науки

Держава надає пріоритетну підтримку розвиткові науки як визначального джерела економічного зростання і невід’ємно складової національної культури та освіти, створюючи необхідні умови для реалізації інтелектуального потенціалу громадян у сфері науковотехнічного діяльності,забезпечуючи використання досягень науки і техніки для розв’язування соціальних,економічних, культурних і іенших проблем.

Згідно з ст..54 Конституції Укр. Держава сприяє розвиткові науки, встановленню наукових зв’язків України зі світовим співтовариством.

Правові зсади управління наукою визначені ЗУ «про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності», «Про авторське право і суміжні права»,»Про наукову і науково-технічну експертизу», постановами КМУ «Про затвердження положення про атестацію державних науково-дослідних установ», «про затвердження Положення про атестацію наукових працівників»

Держ управління здійснюється згідно з принципами: органічної єдності науково-технічного,економічного,соціального та духовного розвитку суспільства,поєднання централізації управління в науковій діяльності,додержання вимог екологічної безпеки; визнання свободи творчої,наукової,науково-технічної діяльності,забезпечення інтеграції укр. Науки в світову в поєднанні із захистом інтересів нац. Безпеки.

Нац академія наук України- державна самоврядна наукова організація,яка організує тав здійснює фундаментальні та прикладні дослідження з найважливіших проблем природничих, технічних, гуманітарних наук.

38.Загальна характеристика культури як об'єкта адміністративно - правового регулювання.

Основними принципами культурної політики в Україні є: - визнання культури як одного з головних чинників самобутності української нації та національних меншин, які проживають на території України; - утвердження гуманістичних ідей, високих моральних засад у суспільному житті, орієнтація як на національні, так і на загальнолюдські цінності, визнання їх пріоритетності над політичними та класовими інтересами; - збереження і примноження культурних надбань; - розвиток культурних зв'язків з українцями, що проживають за кордоном, як основи збереження цілісності української культури; - гарантування свободи творчої діяльності, невтручання у творчий процес з боку держави, політичних партій та інших громадських об'єднань; - рівність прав і можливостей громадян незалежно від соціального стану та національної належності у створенні, використанні та поширенні культурних цінностей;

На багатоманітність культурної галузі України вказують Основи законодавства України про культуру, прийняті 14 лютого 1992 р., у яких визначені економічні, соціальні, правові та інші галузі культурної сфери. Зокрема: 1) виявлення, вивчення, охорона, реставрація і використання пам’яток історії й культури; 2) художня література, кінематографія, сценічне, пластичне, музичне мистецтво, архітектура, фотомистецтво, дизайн; 3) художні народні промисли і ремесла, народна культура, фольклор, звичаї, обряди; 4) самодіяльна художня творчість; 5) музейна справа і колекціонування; 6) книговидання і бібліотечна справа; 7) архівна справа; 8) телебачення, радіо та інші аудіовізуальні засоби; 9) естетичне виховання, художня освіта; 10) педагогічна діяльність у цій галузі; 11) наукові культурні дослідження. В конституції України закріплено основні цілі, принципи й пріоритети політики держави у сфері культури. Так, відповідно до ст. 11 Конституції держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а згідно зі ст. 54 Конституції гарантує громадянам свободу літературної, художньої творчості, забезпечує збереження історичних пам'яток та інших об'єктів, що становлять культурну цінність, вживає заходів для повернення в Україну культурних цінностей народу, які знаходяться за її межами.

Загальні принципи функціонування галузі культури в державі регулюються Законом України від 14 лютого 1992 р. «Основи законодавства України про культуру»

Систему регулюючих суб’єктів, діяльність яких пов’язана зі сферою культури складають: i. Верховна Рада України ii. Кабінет Міністрів України iii. Президент України

iv. Міністерство культури і туризму України v. Державний комітет телебачення і радіомовлення України vi. Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]