Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administrativnoe_sh9pr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать
  1. Суб'єкти адміністративно правового регулювання у сфері охорони здоров'я

Суб’єктами адміністративно-правового регулювання є органи державної влади, переважно, виконавчої влади та їх посадові особи, які наділені владним повноваженнями для здійснення адміністративно-правового регулювання відповідних відносин.

Найважливішими суб’єктами в плані адміністративно-правового регулювання відносин у сфері охорони здоров’я є вищі органи державної влади - Верховна Рада, Президент і Кабінет Міністрів України. Міністерство охорони здоров’я України - центральний орган виконавчої влади спеціальної, галузевої компетенції є своєрідним штабом по здійсненню державного управління, регулювання і політики. Важливе місце серед суб’єктів механізму адміністративно-правового регулювання займають місцеві органи виконавчої влади і, особливо, органи місцевого самоврядування, які забезпечують реалізацію державної і місцевої політики у сфері охорони здоров’я і здійснюють безпосереднє керівництво переважною більшістю медичних закладів. Основним, робочим органом вказаного механізму є численні заклади охорони здоров’я, які безпосередньо і здійснюють діяльність у сфері надання медичної допомоги і охорони здоров’я. До числа суб’єктів адміністративно-правового регулювання відносяться також й інші установи, заклади і організації, які здійснюють діяльність у сфері охорони здоров’я - органи соціального страхування, органи охорони навколишнього природного середовища, органи охорони праці і техніки безпеки, страхові організації, благодійні фонди, громадські і релігійні організації, професійні об’єднання медичних працівників, а також хворих за окремими видами захворювань та ін. Всі суб’єкти адміністративно-правового регулювання в сукупності творять сектор охорони здоров’я.

  1. Державний контроль у сфері охорони здоров'я

Держава через спеціально уповноважені органи виконавчої влади (міністерства, відомства та ін.) здійснює контроль і нагляд за додержанням законодавства про охорону здоров'я, державних стандартів, критеріїв та вимог, спрямованих на забезпечення здорового навколишнього природного середовища і санітарно-епідемічного благополуччя населення, нормативів професійної діяльності в галузі охорони здоров'я, вимог Державної Фармакопеї, стандартів медичного обслуговування, медичних матеріалів і технологій.

Міністерство охорони здоров’я України (далі МОЗ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. МОЗ України є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сферах охорони здоров’я, санітарного та епідемічного благополуччя населення, створення, виробництва, контролю за якістю та реалізацією лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]