Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsesv_istoriya.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Висновки:

  1. Мюнхенська угода започаткувала розчленування і лікві­дацію Чехо-Словаччини, істотно змінила співвідношення сил у Європі на користь фашистських держав.

  2. Ганебна Мюнхенська угода стала вирішальною подією на шляху розв'язання Другої світової війни.

  3. Мюнхен став символом недалекоглядності й великого по­літичного прорахунку керівників західних демократій.

  4. Три раунди переговорів Н. Чемберлена з А. Гітлером — це одна з нікчемних капітуляцій, що сталася під тиском безви­ході та жорстокості в поєднанні з безпринципністю лідера Великої Британії, який не наполіг на непорушних гарантіях безпеки Чехо-Словаччини. Результат підсумував В. Чер-чилль у Палаті громад: "Ми зазнали поразки без війни".

  5. Американський історик Ф. Шуман дав таку оцінку Мюн­хенській угоді: "Увсій написаній історії... не знайдемо нічо­го, що можна порівняти з тим зразком дурості й віролом­ства, які продемонстрували представники демократичних народів напередодні Другої світової війни ".

272

273

Переддень війни

ЛІКВІДАЦІЯ ЧЕХОСЛОВАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ

  1. 15 березня 1939 р., порушивши Мюнхенську угоду, німе­цькі війська захопили Чехію і Моравію. Окуповані землі були перетворені на нацистський протекторат.

  2. За три дні до цього гітлерівська агентура в Словаччині проголосила цю область незалежною державою.

  3. Закарпатська Україна відходила до Угорщини.

  4. Чехо-Словацька держава припинила своє існування.

  5. Окупувавши Чехо-Словаччину, А. Гітлер остаточно під­твердив, що війна за поділ світу неминуча. Над Європою нависла загроза війни.

  6. Уряди Великої Британії та Франції обмежилися формаль­ними протестами проти порушення Мюнхенської угоди і ліквідації Чехо-Словацької держави.

НІМЕЦЬКІ ПРЕТЕНЗІЇ ДО ЛИТВИ І ПОЛЬЩІ

  1. Розробляючи плани територіальної експансії в Європі, на­цисти планували приєднати до Німеччини і райони Поль­щі, заселені німцями.

  2. Нацистська пропаганда скористалася проблемою Данци-га (Гданська), вигадала про нестерпні утиски німецької меншини у Польщі.

  3. Для того щоб ослабити своїх можливих противників, Ні­меччина намагалася ліквідувати систему союзів Франції з державами Східної Європи, а тому в січні 1934 р. уклала союз із Польщею "Про мирне вирішення спорів". Цей союз свідчив про відхід уряду Польщі від. союзу з Франці­єю і про його зближення з Німеччиною.

  4. У 1937 р. відбулася зустріч британського міністра Галі-факса з А- Гітлером, на якій було заявлено, що Велика; Британія не заперечуватиме щодо захоплення "вільного; міста" Данцига (Гданська). Фактично Британія не висува­ла ніяких претензій до здійснення планів німецької експан-^ сії в Центральній Європі.

  5. Навесні 1939 р. А. Гітлер захопив литовське місто Клайпе­ду з областю, що прилягала до нього, польський Данцигі (Гданськ), розірвав польсько-німецький пакт 1934 р. про' ненапад й англо-німецьку морську угоду.

  1. Велика Британія і Франція були поставлені перед фактом німецької експансії, але ніяких заходів не вжили, щоб пе­решкодити цьому, хоч стало зрозуміло, що Гітлер не є "господарем свого слова".

  2. У квітні 1939 р. німецьке командування розробило план "Вайс" і визначило термін нападу на Польщу — 1 вересня 1939 р.

  3. Радянсько-німецький договір, підписаний 23 серпня 1939 р., вирішив долю Польщі, яка була розділена між Німеччи­ною і СРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]