Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ зан_ЕД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

Практичне заняття №8

Тема 9. Діагностика економічної безпеки підприємства. Діагностика економічної культури підприємства

Задача 1.

За даними додатка А проаналізувати ліквідність балансу підприємства. Зробити висновки про рівень ліквідності.

Задача 2.

За даними додатка А розрахувати коефіцієнт абсолютної, термінової і поточної ліквідності. Дати оцінку ліквідності підприємства.

Задача 3.

За даними додатка А проаналізувати оборотність сукупних активів, запасів, дебіторської і кредиторської заборгованості, розрахувати тривалість операційного і фінансового циклу. Надати оцінку ділової активності підприємства.

Задача 4.

За даними, що наведені у таблиці 8.7, скласти звіт про рух коштів за прямим методом Проаналізувати стан та структуру грошових потоків підприємства, надати оцінку їх ефективності і синхронності.

Задача 5.

За даними балансу підприємства (див. додаток А) скласти звіт про рух грошових коштів методом «джерел і використання». Виконати оцінку структури джерел коштів і їхнього використання.

Задача 6.

За даними додатка А розрахувати коефіцієнти поточної ліквідності і забезпеченості власними оборотними коштами. Надати оцінку рівня платоспроможності підприємства з використанням коефіцієнтів відновлення (втрати) платоспроможності і Бівера.

Задача 7.

За даними додатка А оцінити рівень стійкості фінансового стану підприємства та імовірність його банкрутства Використати методику скорингового аналізу. У якості критеріїв оцінки використати такі показники: рентабельність активів, коефіцієнт поточної ліквідності, коефіцієнт автономії.

Задача 8.

У таблиці 8.24 наведені дані про динаміку показники ліквідності трьох промислових підприємств. Вибрати найбільш відповідний варіант для цієї ситуації. Відповідь обґрунтувати.

Характеристика ситуації: попит на продукцію підприємства зростає, що веде до збільшення обсягу реалізації. Внаслідок сприятливо кон'юнктури ринку й стійких ринкових позицій підприємство мало можливість запровадити більш жорсткі умови розрахунків із покупцями (істотно скорочена тривалість кредитного періоду). Це не відбилося негативно на обсязі продажів. Умови постачання сировини й матеріалів, порядок розрахунків із постачальниками і тривалість виробничого циклу залишилися без змін.

Задача 9.

Показники ліквідності підприємства за звітний рік наведені у таблиці 8.25. Оцінити рівень ліквідності і обґрунтувати, які саме фактори мікро- та макросередовища господарського суб'єкту обумовили зазначені зміни.

Задача 10.

У таблиці 8.26 наведені показники ліквідності трьох промислових підприємств. На їх основі визначити, яке з підприємств має найбільш ліквідну структуру оборотних активів.

Задача 11.

Динаміка показників ліквідності підприємства наведена у таблиці 8.27. Вкажіть можливі причини зміни ліквідності, що спостерігається. Чи завжди зниження рівня коефіцієнтів термінової й поточної ліквідності може бути викликано негативними причинами? Відповідь обґрунтувати.

Задача 12.

Металургійний завод реалізував велику партію сортового прокату машинобудівному підприємству на умовах відстрочки платежу на 60 днів. Баланс підприємства-покупця наведений у таблиці 8.28. Оцінити, наскільки обґрунтоване рішення щодо надання покупцеві товарного кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]