Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ зан_ЕД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

Практичне заняття №4

Тема 6. Оцінка вартості підприємства і як цілісного майнового комплексу

Задача 1.

Виконати оцінку динаміки і структури необоротних активів за даними додатка А. Зробити висновки.

Задача 2.

Виконати оцінку динаміки і структури оборотних активів підприємства за даними додатка А.

Задача 3.

На підставі відомостей про склад необоротних активів підприємства, що наведені у таблиці 4.2, оцінити динаміку окремих статей і зробити припущення щодо можливих причин змін, що відбулися. Відповідь обґрунтувати.

Задача 4.

На підставі відомостей про склад оборотних активів підприємства, що наведені у таблиці 4.3, оцінити динаміку окремих статей і зробити припущення щодо можливих причин змін, що відбулися. Відповідь обґрунтувати.

Практичне заняття №5

Тема 6. Оцінка вартості підприємства і як цілісного майнового комплексу

Задача 1.

За даними додатка А виконати оцінку динаміки власних оборотних коштів і рівня забезпеченості ними підприємства.

Задача 2.

За даними додатка А проаналізувати фінансову стійкість підприємства з погляду забезпеченості запасів нормальними джерелами фінансування. Зробити висновки про рівень фінансової стійкості.

Задача 3.

За даними додатка А розрахувати суму власних оборотних коштів, коефіцієнт автономії, коефіцієнт співвідношення позикових і власних коштів, коефіцієнт маневреності. Надати оцінку фінансової стійкості підприємства.

Задача 4.

За даними додатка А виконати комплексну оцінку фінансової стійкості підприємства (систему оціночних показників вибрати самостійно).

Задача 5.

Агрегований баланс підприємства на кінець звітного року наведений у таблиці 5.6. Сума виторгу від реалізації продукції складає 7147 тис. грн.

За результатами маркетингових досліджень, підприємство мас можливість збільшити обсяг реалізованої продукції. Діапазон зростання обороту (продажів) коливається в межах 160-210%.

Для реалізації зазначеного планується збільшення виробничої і пості за умов підвищення завантаження обладнання з 42 до 75%. Це призведе до збільшення вартості необоротних активів на 22%.

Як наслідок, очікується досягнення рівня чистої рентабельності продажів до 3,9%, а коефіцієнт реінвестування прибутку - 0,5.

Надати оцінку фінансової стійкості (звітної та прогнозної") та визначити шляхи забезпечення фінансової складової економічної безпеки зазначеного господарюючого суб'єкту. В процесі розв'язання задачі виконати таке:

  • проаналізувати фінансову стійкість підприємства за звітом;

  • оцінити змінення стійкості за умов збільшення реалізації;

  • визначити темпи збільшення виторгу при досягненні коефіцієнтом автономії мінімально припустимого рівня (0,5);

  • запропонувати заходи щодо забезпечення нормального рівня фінансової стабільності підприємства.

Мати на увазі, що планова оборотність товарно-матеріальних запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості залишиться без змін. Тобто ціни постачання сировини і матеріалів, тривалість виробничого циклу, номенклатура продукції, кредитна політика у відношенні покупців продукції, умови розрахунків з постачальниками та інші чинники не зміняться.

Задача 6.

На основі укрупненої структури активів і пасивів трьох підприємств, що наведена у таблиці 5.11, виконати оцінку рівня їхньої фінансової стійкості.

Задача 7.

Динаміка основних показників фінансової стійкості трьох підприємств наведена у таблиці 5.12.

Оцінити рівень і динаміку фінансової стійкості кожного підприємства. Зробити припущення щодо причин зміни наведених показників. Відповідь обґрунтувати.

Задача 8.

Агрегований баланс підприємства на початок періоду наведений у таблиці 5.13. У поточному році підприємство планує збільшити обсяг реалізації продукції у 2,5 рази. За рахунок прибутку планується збільшення суми власного капіталу на 50 тис. грн.

Який вплив на рівень фінансової стійкості справить зростання обсягу реалізації за таких умов:

  • додаткові інвестиції в основні засоби не заплановані;

  • умови постачання сировиною і матеріалами, а також порядок рахунків з постачальниками не змінилися;

  • умови реалізації продукції і розрахунків з покупцями залишились незмінними;

  • тривалість виробничого циклу не змінилася.

Задача 9.

Металургійний комбінат проводить тендер на постачання устаткування з метою реконструкції листопрокатного виробництва (термін виготовлення необхідного устаткування складає 1,5 року). За даними фінансової звітності трьох машинобудівних підприємств - виробників металургійного устаткування, які наведені у таблиці 5.14:

  • дати оцінку фінансового стану кожного підприємства з погляду можливості розміщення замовлення на виготовлення устаткування.

  • відповісти, на якому з підприємств варто розмістити замовлення за інших рівних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]