Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
145.92 Кб
Скачать

3.17. Гіпертекстова система

Гіпертекстовою системою називається інформаційна система, яка здатна зберігати інформацію у вигляді електронного тексту, що дозволяє встановлювати електронні зв’язки між будь-якими „інформаційними одиницями”, що зберігаються в її пам’яті та викликати їх на екран монітора „простим натисканням кнопки”.

Для того, щоб інформаційна система могла бути названа гіпертекстовою інформаційною системою, вона повинна володіти такими загальними властивостями:

1. Структурний аспект. Система повинна мати базу даних, що складається із об’єктів двох видів: інформаційних одиниць або „вузлів”, що містять інформацію, потенційно цікаву для користувачів, і дуг, що представляють структурні і семантичні відносини, які зв’язують інформаційний зміст вузлів.

2. Функціональний аспект.  Створення гіпертексту і навігація в гіперпросторі є нелінійною (не послідовною) діяльністю. Навігацією називається інтерактивне керований користувачем процес переміщення з одних вузлів в інші, технічно здійснюваний шляхом натискання мишею на графічно виділені на екрані комп’ютера об’єкти — „електронні” кнопки, що ідентифікують вихідні точки дуг гіпертексту. Відповідно до цього, гіпертекстова система повинна мати спеціальні інструментальні засоби двох видів: засоби для підтримки авторської діяльності (в український мові немає підходящого терміна, еквівалентного англійському „authoring”) і засобу для перегляду інформаційних одиниць в процесі асоціативної навігації.

3. Візуальний аспект. Керування функціонуванням гіпертекстової системи здійснюється на основі принципу прямого маніпулювання представленими на екрані монітора символами, що не являються мовними об’єктами. Користувач одержує можливість легко і практично миттєво переміщати одиниці інформації і фрагменти гіпертексту з одного контексту в іншій разом із усією сукупністю заданих у першому контексті зв’язків: інформаційна одиниця або її елемент активізуються (вибираються) шляхом натискання мишею на так звану «електронну кнопку», що грає роль вихідної точки зв’язку, яка веде до певної інформації, що може становити інтерес для користувача. Гіпертекст заснований на ідеї нелінійного представлення знань.

3.18. Загальні відомості про www

WORLD WIDE WEB (WWW) — це інформаційна служба (сервіс) мережі Інтернет. WWW побудована на технології, в основу якої покладене поняття гіпертексту.

Для швидкого маніпулювання з гіпертекстовими доку­ментами був спроектований протокол HTTPHyperText Transfer Protocol). Доступ до ресурсів Інтернет (в тому числі засоби гіпермедіа) здійснюється за допомогою спеціального програмного забезпечення, що називається Веб броузер. У вітчизняній літературі Веб броузер переводять як „програма перегляду служби Веб”, що природно відповідає Функціональній спрямованості цього програмного забезпечення, але у викладі матеріалу краще використовувати транслітерацію англійського терміна — Веб броузер (до речі, У літературі можна зустріти як термін „браузер”, так і „браузер”. Стандартного визначення ще не прийнято). Документи для системи WWW готуються спеціальним чином з використанням спеціальної мови HTML (HyperTextMarkup Language) — це система для маркування різних частин Веб документів, що говорить Веб броузеру, як відображати текст, посилання, графіку і різноманітні медіа. Системою адресації, що використовується в WWW і пропонується, як стандарт адресації для всієї мережі Інтернет є URL (Uniform Resourse Locator) — уніфікований локатор ресурсів. URL містить інформацію про метод доступу, сервер доступу, номер порту (інформація про порт може бути опущена) і шлях до файлів, до яких потрібен доступ.

Тобто для повного розуміння того, що собою представляє WWW і як готуються документи для представлення на WWW сервері, необхідно засвоїти чотири основних поняття: Веб броузер, URL, HTTP, HTML.