Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
145.92 Кб
Скачать

3.28. Інформаційно-пошукова система InfoRes

INFORES-XL5 (Information Retrieval System-Extended-Landuage) представляє собою інформаційно-пошукову систему, орієнтовану на обробку повнотекстових і реферативних документів. Архітектура InfoReS-XL дозволяє проводити швидкий інтерактивний пошук інформації в базах даних великих обсягів.

Як і більшість подібних систем, InfoReS-XL має засоби для:

- створення і ведення документальних баз даних;

- підготовки запитів і пошуку в базах даних;

- забезпечення аутентификации й авторизації користувачів на рівні баз даних та їхніх полів;

- одержання результатів у форматі, що задається користувачем.

InfoReS-XL дозволяє накопичувати великі обсяги інформації і здійснювати швидкий доступ до документальних даних найрізноманітніших форматів, структур і призначень.

Особливості формування запитів у режимі пошуку системи InfoReS-XL

Запити системи пошуку складаються з операндів (пошукових термінів чи їх правих усікань) і операторів. Запит вводиться в область введення тексту і передається пошуковій системі натисканням кнопки „Найти”. Пошук ведеться в базі даних, обраній користувачем (де користувач шукає).

У якості операндів можуть використовуватися пошукові терміни природної мови чи їх праві усікання, довжина яких перевищує 2 літери. Система не чутлива до регістрів букв.

Використовується такий набір операторів, розташованих відповідно до встановлених пріоритетів:

NOT (AND NOT) — логічне НІ, що розуміється як НЕМАЄ;

AND — логічне І;

OR — логічне ЧИ;

ADJUST — оператор контекстної близькості.

Оператор контекстної близькості відбирає пари пошукових термінів, що у тексті документа розташовуються один від одного не більше ніж на два слова, причому враховується порядок проходження термінів. При вживанні операторів допускається використання синонімічних рядів:

NOT: «!», «%, «NOT»,«HE»;

AND: «&», «  » (пробіл), « + », «AND», «I»;

OR: « », «,», «;», «OR», «ЧИ»;

ADJUST:«-»,« ADJ », « NEAR », « БІЛЯ ».

Запит може бути багаторівневим. Різні рівні або визначаються пріоритетами операторів, що до нього входять, або фіксуються за допомогою круглих дужок.

Приклад запиту (російською мовою) (кофе или какао) ! (молот OR зерн) -Нраствор

Такому запиту задовольняють документи, у яких присутній термін „растворимый(-ое і т. ін.)”, а також або термін „кофе”, або термін „какао”, або обоє разом, але при цьому і терміни „молотый (-ое і т. д.)” і „зерна(-ах і т. д.)”.

3.29. Інформаційно-пошукова система aSearch

ASEARCH6 — це повнотекстова інформаційно-пошукова система, що працює з українським сегментом Інтернету, пошук ведеться на одній із трьох мов — українській, російській чи англійській.

Пошук ведеться без врахування регістрів, тобто запроси „Україна” і „україна” — ідентичні, але з урахуванням морфології української і російської мов. Звичайно, запит являє собою одне або кілька слів, наприклад: „пошукові системи Інтернету”. Відповідно до такого запиту, знаходяться документи, у яких зустрічаються всі слова запиту. Є, щоправда, обмежене число слів (сполучники, прийменники і т. ін.), що у запиті ігноруються, тому що не несуть самі по собі змістовного навантаження. Наприклад, відповідно до запиту: „закон і документ”, будуть знайдені всі документи, у яких зустрічаються обидва слова „закон” і „документ”, сполучник та ігнорується, тому приведений вище запит можна записати й так: „закон документ”. Результат пошуку буде такий же.

Пошук ведеться з урахуванням граматичної форми — це означає, що слова „закон”, „законом”, „законний” — різні слова. Якщо вам потрібно знайти всі слова, що починаються з „закон”, скористайтеся оператором «*» (зірочка). Наприклад, якщо необхідно знайти документи, що стосуються діяльності президента України, то потрібно скористатися запитом: „президент* і Україн*”.

Можна обмежити область пошуку, тобто робити пошук не по всій базі, а по конкретному сайту чи групі сайтів. Наприклад, відповідно до запиту: „закони і urlQ”, будуть знайдені всі документи на сервері rada.kiev.ua, що містять слово закони.

Простий пошук дозволяє виконувати запити до бази ASearch з можливістю обмеження пошуку однією або декількома рубриками. Для виконання пошуку по рубриці просто потрібно поставити галочку біля назви рубрики. Для виконання пошуку по всій базі — забрати позначки з усіх рубрик.

Після того, як виконаний пошук і отриманий результат, кількість знайдених документів може виявитися занадто великою. У цьому випадку можна скористатися можливістю „пошуку в знайденому”. Для того, щоб це зробити досить у рядку запиту написати новий запит, і поставити галочку в поле — „шукати в знайденому”.