Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекоменд останн.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
438.27 Кб
Скачать

4. Оформлення звітної документації зі спеціальності

Як зазначалося вище, по завершенні терміну практики студенти (магістранти), залежно від її етапу та завдань, мають надати груповому керівнику необхідний обсяг звітної документації та підготуватися до захисту її результатів.

Різновидами звітності з фаху, які подаються груповому керівнику практики, є:

  • особиста відомість-характеристика;

  • щоденник педагогічних спостережень;

  • розробки контрольних уроків;

  • звіт про результати практики;

До того ж узагальненою формою звітності з практики є захист її результатів, що організовується випусковою кафедрою факультету за обов’язкової присутності керівництва факультету, факультетського та групових керівників педагогічної практики.

Усі документи мають бути оформлені грамотно, охайно, розбірливо, згідно з вимогами, вкладені до загальної папки, підписаної за зразком (див. дод. 1).

Наведемо основні вимоги до оформлення загальної та фахової звітної документації.

Відомість-характеристика є особистим документом студента (магістранта) на основному та завершальному етапах практики. Вона має єдину форму, містить чітко окреслені графи для заповнення усіма учасниками практики. Відомість-характеристику слід заповнювати в певному порядку.

Алгоритм заповнення відомості-характеристики

1. Отримавши бланк відомості-характеристики, внесіть до неї особисті дані: ПІБ, курс, факультет, термін практики, місце її проходження

2. Під час практики фіксуйте всі різновиди навчальної, організаційної, викладацької, допоміжної діяльності й заповніть за допомогою цього матеріалу відповідні графи відомості-характеристики.

3. Після проведення кожного з контрольних уроків занесіть його тему до розділу «Проведення занять» і подайте відомість-характеристику вчителю та (або) груповому керівнику практики для виставлення оцінки

4. По завершенні практики подайте відомість-характеристику учителю для заповнення пункту «Обґрунтування роботи студента з метою надання допомоги вчителю» і виставлення оцінок за Вашу роботу в якості класного керівника та помічника вчителя

5. Подайте

відомість-характеристику директору школи для отримання його підпису та завірення шкільною печаткою

6. Надайте необхідні матеріали методистам з педагогіки, психології, шкільної гігієни для виставлення оцінок у відповідні графи відомості-характеристики

7. Здайте весь обсяг звітної та поточної документації практики разом із відомістю-характеристикою груповому керівнику практики

Щоденник педагогічних спостережень – документ студента (магістранта), у якому відображається основний зміст його роботи під час практики – оформлюється за єдиним зразком.

Структура щоденника педагогічних спостережень

1. Титульна сторінка –

Щоденник педагогічних спостережень

студента(-тки) _____ курсу _____ групи

_____________________________ відділення

факультету підготовки вчителів початкових класів

Слов’янського державного педагогічного університету

________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

під час педагогічної практики з ________ до ________

у СЗОШ № ______ (ліцеї, гімназії, коледжі) м._______________

_______________________ району__________________ області

Груповий керівник практики______________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Учитель початкових класів ______________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

2. Індивідуальний план роботи практиканта. Заповнюється перед першим днем практики та становить собою її програму. Усталену форму індивідуального плану роботи практиканта наведено в додатку 2.

3. Загальний опис школи та характеристика її початкової ланки (див. дод. 3).

4. Матеріально-технічні умови роботи початкової ланки в школі.

Наводяться стислі відомості щодо розташування аудиторій для початкових класів у школі, зручності їх устаткування для молодших школярів, оформлення, затишності. Крім того, зазначається наявність та якість обов’язкового навчального обладнання, дидактичного матеріалу, інших засобів навчання в приміщенні класу, до якого прикріплений практикант та дотримання вимог до ведення класних журналів.

5. Розклад:

  • дзвінків у школі (початкова ланка);

  • уроків у класі, до якого прикріплений практикант.

6. Перелік учнів класу. Власне перелік доповнюється фактичними відомостями щодо учнівського колективу, як-от: співвідношення хлопчиків і дівчаток, кількість учнів із високим, достатнім, середнім та низьким рівнями успішності, їхня загальна вихованість та дисциплінованість.

7. Календарні плани вчителя з фахових дисциплін на період практики.

8. План виховної роботи вчителя на період практики.

9. Плани-конспекти переглянутих уроків учителя чи інших практикантів, їх стислий аналіз.

10. Докладні плани-конспекти пробних та тренувальних уроків, самоаналіз їх ефективності.

11. Плани позакласних виховних заходів із мови переглянутих та проведених особисто.

12. Матеріали для індивідуальних занять із учнями, перелік розроблених презентацій навчального матеріалу, виготовлених наочних засобів, їх макети.

Плани-конспекти наступного виду звітності з педпрактики – контрольних уроків – мають бути докладними, їх слід оформлювати із дотриманням усіх методичних та технічних вимог.