Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль і ревізія.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
175.76 Кб
Скачать

Тема 1. Характеристика та організаційні форми економічного контролю

Місце і роль контролю в системі управління. Принципи економічного контролю. Економічний контроль як наука, навчальна дисципліна і професійна діяльність.

Види і форми економічного контролю. Система органів економічного контролю

України: Рахункова палата Верховної Ради України, Державна контрольно-ревізійна служба.

Державна податкова адміністрація, Міністерство фінансів, Мін істерство статистики, Нац іональний банк України та спеціалізовані комерційні , банки, органи спеціалізованого контролю, адміністративні органи контролю, відомчий, аудиторський контроль, судово-бухгалтерська експертиза, громадський контроль.

Організація відомчого контролю в агропромисловому комплексі. Внутрішньогосподарський контроль, його завдання і функції. Права і обов'язки посадових осіб, які здійснюють функції економічного контролю. Етика ревізора.

Порядок виборів, завдання, права і обов'язки ревізійних комісій

сільськогосподарських підприємств, спілок, акціонерних товариств, кооперативів, фірм, асоціацій підприємств, корпорацій та ін.

Судово-бухгалтерська експертиза: суть, об'єкти і метод судово-бухгалтерської експертизи, її відмінність від ревізії. Організація судово-бухгалтерської експертизи, порядок

призначення, стандарт проведення, права і обов'язки експерта-бухгалтера. Експертне дослідження і його зміст, узагальнення і реалізація результатів судово-бухгалтерської

експертизи.

Вдосконалення організації економічного контролю на сучасному етапі. Зарубіжний

досвід організації економічного контролю.

Тема 2. Предмет і метод економічного контролю

Предмет і об'єкти економічного контролю. Метод економічного контролю. Способи економічного контролю: суцільний, вибірковий. Загальнонаукові методичні прийоми: аналіз, синтез, індукція, абстрагування, моделювання та ін. Власні (специфічні) прийоми, методичні прийоми: органолептичні (натуральні) прийоми, прийоми документального контролю. Особливості кримінологічного дослідження документів. Камеральні перевірки.

Інвентаризація як елемент методу економічного контролю. Види інвентаризації. Організація і порядок проведення інвентаризації. Регулювання інвентаризаційних різниць та порядок відшкодування матеріального збитку, виявленого в процесі інвентаризації.

Поєднання прийомів органолептичного (натурального) і документального

контролю. Зв'язок контролю з іншими економічними науками.

Тема 3. Організація економічного контролю

Загальна характеристика організації економічного контролю. Складові елементи організації економічного контролю. Централізовані і децентралізовані форми. Колективні, індивідуальні, змішані форми. Спеціалізація і кооперація праці контролерів. Організація робочого місця контролера. Використання технічних засобів у контрольно-ревізійній роботі. Комп'ютеризація економічного контролю.

Ревізія як елемент методу економічного контролю. Види ревізій. Планування ревізій і

перевірок. Порядок призначення ревізій і перевірок. Складання програм ревізій і перевірок. Етапи проведення ревізій.

Класифікація інформації, яка використовується в процесі ревізій. Методика

проведення ревізій. Хронологічний, систематичний та комбінований спосіб дослідження даних обліку. Послідовність перевірки документів залежно від характеру господарських операцій. Виявлення та визначення матеріального збитку в ході ревізій і перевірок та порядок його відшкодування.

Узагальнення і оформлення результатів ревізій і перевірок. Вимоги до складання

актів і довідок.

Прийняття рішень за результатами ревізій і перевірок та контроль за їх виконанням.

Особливості проведення ревізій Державною податковою адміністрацією та іншими органами державного фінансового контролю. Штрафні санкції та адміністративні стягнення за порушення законодавства щодо платежів у бюджет.

Особливості проведення ревізій за вимогою судово-слідчих органів, Порядок

вилучення документів у ході ревізій і перевірок. Передача матеріалів ревізій і перевірок судово-слідчим органам.

Організація внутрішньогосподарського контролю. Визначення контрольних функцій керівників, спеціалістів, матеріально відповідальних осіб. Орг ан із ац ія роботи

рев із ійни х ком ісій колективни х сільськогосподарських підприємств, акціонерних товариств, спілок, кооперативів, корпорацій та ін.

Зв'язок контролю з іншими функціями управління: плануванням, обліком, аналізом. Діловодство в контрольно-ревізійних органах. Звітність щодо економічного контролю.