Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль і ревізія.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
175.76 Кб
Скачать

Тема 4. Економічний контроль за збереженням і використанням грошових засобів

Завдання, джерела і порядок проведення контролю грошових засобів, інвентаризація касової готівки та цінних паперів. Контроль стану зберігання касової готівки і цінних паперів, оприбуткування грошей в касі і використання їх за цільовим призначенням. Дотримання лімітів витрати готівки.

Контроль операцій з розрахункового, валютного та інших рахунків в установах банків. Контроль інших грошових засобів і цінних паперів.

Тема 5. Економічний контроль розрахункових і кредитних операцій

Завдання, джерела і послідовн ість контролю розрахункових операцій.

Контроль розрахунків з постачальниками і підрядчиками: наявності і обгрунтованості договорів, їх дотримання, правильності визначення договірних цін і тарифів, націнок, скидок, повноти оприбуткування товарів з урахуванням комплектності, якості і асортименту, реальності обсягів та своєчасності виконання робіт і послуг, їх якості. Контроль розрахунків щодо претензій.

Контроль розрахунків із заготівельними організаціями, товарними біржами та іншими покупцями: дотримання договірних зобов'язань, правильності визначення якості продукції, залікової маси, установлення ціни, виявлення фактів обрахунків та пред'явлення претензій за заподіяний збиток (недоплату коштів). Перевірка повноти та правильності отоварювання окремих видів продукції в порядку зустрічного продажу товарів, товарообмінних (бартерних) операцій.

Контроль розрахунків за платежами в бюджет: правильності визначення податків та інших платежів у бюджет, своєчасності і повноти розрахунків відповідно до законодавства, узагальнення найбільш типових порушень податкового законодавства.

Контроль розрахунків щодо страхування: дотримання законодавства щодо нарахування і виплати коштів за рахунок соціального страхування, своєчасності і повноти розрахунків щодо відрахувань до пенсійного фонду, фонду соціального страхування.

Перевірка розрахунків із страхування майна. Контроль внесків до державних цільових фондів.

Контроль розрахунків із підзвітними особами: дотримання правил видачі авансів у підзвіт на відрядження і господарські витрати, використання виданих коштів за

цільовим призначенням, дотримання інструкції з оплати витрат на службові відрядження в межах України, країни СНД та короткотермінові відрядження за кордон, перевірка стану розрахунків із підзвітними особами.

Контроль розрахунків щодо відшкодування матеріального збитку: обгрунтованості визначення матеріального збитку, його оцінки, повноти і своєчасності відшкодування відповідно до законодавства.

Контроль розрахунків з працівниками щодо інших операцій: за товари, продані в кредит, позички на індивідуальні потреби.

Контроль розрахунків з різними дебіторами і кредиторами щодо виконавчих листів, з батьками за послуги дитячих установ, іншими організаціями, установами та особами.

Контроль розрахунків з банками щодо кредитів, ефективності та своєчасності їх використання за цільовим призначенням.

Контроль розрахун ків з експортно - ім портних операц ій, ліцензування, еквівалентності обміну товарів по бартерних операціях, правильності застосування цін, якості товарів та виконаних робіт і послуг, повноти оприбуткування імпортних товарів тощо.

Перевірка стану обліку розрахункових і кредитних операцій.