Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль і ревізія.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
175.76 Кб
Скачать

Тема 12. Контроль стану обліку, звітності та дисципліни виконання

Перевірка стану обліку і звітності: наявність, обгрунтованість та дотримання графіка докум ентообіг у, розподіл обов 'яз ків м іж працівниками обліку, наявність та обгрунтованість посадових інструкцій, застосування прогресивних форм і методів обліку, укомплектованість кадрами, стан ведення синтетичного і аналітичного обліку, виконання бухгалтерською службою функцій внутрішньогосподарського контролю.

Перевірка стану дисципліни виконання прийнятих рішень за наслідками

попередньої ревізії (перевірки), рішень зборів (уповноважених зборів) трудових колективів, власних рішень та ін. Роботи з листами і скаргами працівників та інших осіб.

Тема 13. Особливості економічного контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємств і організацій агросервісу

Особливості контролю підприємств з обслуговування АПК: ремонтних, будівельних, об'єднань з агрохімічного обслуговування, матеріально-технічного забезпечення. Особливості контролю бюджетних організацій в системі АПК.

Тематика практичних занять

Тема 1. Характеристика та організаційні форми економічного контролю

(семінар)

Тема 2. Предмет і метод економічного контролю

Виконання вправ з інвентаризації матеріальних цінностей. Розрахунки розмірів природних втрат та матеріальних збитків з вини матеріально відповідальних осіб.

Тема 3. Організація економічного контролю

Складання плану - графіка, програми і наказу на проведення ревізій.

Вивчення структури і змісту актів з оформлення результатів ревізій, написання

вступної (загальної) частини акта ревізії сільськогосподарського підприємства.

Тема 4. Економічний контроль за збереженням і використанням грошових засобів

Складання акта інвентаризації каси підприємства, виконання ситуаційних завдань з виявлення недооприбуткування готівки в касі, використання коштів не за призначенням, визначення понадлімітних залишків, інших порушень порядку ведення касових операцій.

Виконання вправ з виявлення порушень, зловживань і помилок щодо банківських операцій та при використанні цінних паперів.

Тема 5. Економічний контроль розрахункових і кредитних операцій

Виконання ситуаційних завдань з виявлення порушень в розрахунках з постачальниками, підрядчиками, покупцями і замовниками, порушень законодавства щодо платежів в бюджет, нарахування і виплати коштів за рахунок соціального страхування та страхування майна, розрахунків з підзвітними особами, порушень порядку відшкодування матеріального збитку працівниками та іншими дебіторами і кредиторами.

Тема 6. Економічний контроль праці та її оплати

Виконання ситуаційних завдань з перевірки дотримання штатної дисципліни, нарахування основної заробітної плати працівникам рослинництва, тваринництва, допоміжних і обслуговуючих виробництв,

будівельникам, нарахування премій, додаткової оплати праці, відпускних, допомоги по тимчасовій непрацездатності, інших гарантованих виплат відповідно до трудового законодавства, дотримання законності утримань із заробітної плати.

Тема 7. Економічний контроль за збереженням і використанням матеріальних ресурсів

Виконання завдань з перевірки матеріалів інвентаризації підприємства, оприбуткування і списання основних засобів, правильності нарахування амортизації та зносу основних засобів, здійснення операцій щодо ремонту основних засобів, виявлення повноти і своєчасності оприбуткування виробничих запасів, готової продукції та законності і правильності їх використання.

Тема 8. Економічний контроль за наявністю та рухом тварин

Виконання ситуаційних завдань з перевірки повноти і своєчасності оприбуткування тварин, переведення їх із групи в групу, інших операцій з вибуття тварин.

Тема 9. Економічний контроль за виробничою і соціальною діяльністю

Виконання завдань з перевірки правильності формування собівартості продукції і валових витрат, обчислення обсягів виконаних робіт і розміру матеріального збитку, вчиненого підприємству приписками, виявлення порушень у технології і організації

виробництва продукції.

Тема 10. Економічний контроль за реалізацією продукції, фондами, резервами і фінансовими результатами

Виконання завдань з перевірки правильності визначення залікової маси, відповідності кількості відправленої продукції прийнятій. застосування цін, надбавок, виявлення повноти оприбуткування виручки від реалізації, правильності і законності проведення бартерних операцій, формування фондів і резервів, обґрунтованості кошторисів та їх використання, визначення фінансових результатів та формування балансового прибутк у (збитку), обґрунтованості і законності використання прибутку за цільовим призначенням.

Тема 11. Економічний контроль капітальних вкладень

Виконання завдань з виявлення приписок будівельних робіт, необгрунтованого списання витрат на будівельні об'єкти, правильності розрахунків з підрядчиками за виконані будівельні роботи.

Тема 12. Особливості контролю фінансово-господарської діяльності нових господарських формувань, утворених на базі роздержавлення і приватизації Виконання завдань з перевірки формування статутного фонду в акціонерних

товариствах та правильності нарахування дивідендів, дотримання податкового

законодавства у фермерських (селянських) господарствах та індивідуальній

підприємницькій діяльності, розрахунків із засновниками спільних підприємств.

Тема 13. Контроль стану обліку, звітності та дисципліни виконання

Виконання вправ з перевірки обгрунтованості внутрішніх документів-регламентів ведення обліку, стану внутрішньогосподарського контролю, дисципліни виконання прийнятих рішень.

Тема 14. Особливості економічного контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємств і організацій агросервісу

Виконання завдань з перевірки основного виробництва в ремонтних підприємствах та операцій з обміном ремонтного фонду, витрат обігу та реалізації товарів у підприємствах агросервісу.

Після виконання практичних завдань із вищеназваних тем необхідно сформулювати висновки та записати їх у акті ревізії відповідно до тематичних розділів ( "Касові і банківські операції", сновне виробництво ", "Розрахунки з підприємствами, організаціями та установами" тощо).

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Закон України “ Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”

від 26.01.93 р. Голос України від 2. 03. 93 р.

2. Закон України “ Про державну податкову службу в Україні” від

24.12.93р. зі змінами і доповненнями.

3. Закон України “ Про аудиторську діяльність” ВВРУ – 1993 р. № 23 ст.

24

4. Інструкція про порядок проведення ревізій та перевірок державною контрольно-ревізійною службою в Україні.

5. Постанова КМУ від 10. 07. 98 р. № 1053 “ Про заходи щодо поліпшення контрольно - ревізійної роботи в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади”.

6. Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів та розрахунків №69, затверджена МФУ 11.08.94р. зі змінами і доповненнями.

7. Бутинець Ф.Ф. та ін. Контроль і ревізія. – Житомир: ПП „Рута”, 2002. -

544с.

8. Контроль і ревізія. Навчальний посібник. Нормативно-практичні матеріали. Львів: Національний університет „Львівська політехніка”,

”Інтелект-Захід”, 2002. -320с.

9. Мурашко В.М., Сторожук Т.М., Мурашко О.В.. Контроль і ревізія фінансово-господарської діяльності: Навчальний посібник. – Київ: ЦУЛ,

2003. – 311с.

10. Сухарева Л.А., Петренко С.Н. Контроль и ревизия: Практикум. – К.: Ника-Центр, Эльга, 2003. -202с.

11. Усач Б.Ф.. Контроль і ревізія. – К.: Знання-Прес, 2002. – 253с.

12. Шатковська Л.С. Економічний контроль на сільськогосподарських підприємствах. – К.: Урожай, 1994. -272с.