Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсаку.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
887.3 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Автору слід акцентувати увагу на тому, що конституційно закріплене положення про головний обов’язок держави (ст.3 Конституції України) має принципове значення для взаємовідносин держави і особи. Найвищою соціальною цінністю у державі визнана людина, це передбачає концептуальну зміну зв’язків – не людина для держави, а держава для людини. Для розуміння проблеми і завдань забезпечення прав особи на сучасному етапі необхідно простежити розвиток політико-правової думки з даного питання.

При розгляді другого питання, функціонування органів судової влади – провідної складової в системі державного захисту прав і свобод людини в Україні - слід висвітити як елемент механізму забезпечення прав та свобод людини; означити не тільки основні напрямки діяльності органів судової влади у цій сфері, а й на основі бачень сучасних науковців, правників, власного життєвого досвіду схарактеризувати проблеми судового захисту прав, свобод людини і громадянина та можливі шляхи їх вирішення.

Важливою складовою даної роботи має бути аналіз практичної діяльності органів судової влади у сфері захисту конституційних прав, свобод людини і громадянина; ознайомитись із досвідом діяльності щодо їх захисту; взяти інтерв’ю у працівників суду щодо здобутків у цій сфері, також означити існуючі проблеми у даному напрямку та, за баченням практичних працівників, можливі шляхи їх вирішення на сучасному етапі державотворення.

Тема №12. Виборчі права громадян україни та їх реалізація

ПЛАН

Вступ.

1. Стан наукових розробок різних аспектів виборчих прав у системі політичних прав громадян.

2. Поняття та зміст виборчих прав громадян України

3. Аналіз реалізації виборчих прав громадян під час виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (на матеріалах ЗМІ за місцем проживання автора).

Висновки.

Законодавство та література.

1. Про Регламент Верховної Ради України: Закон України, Регламент  вiд 10.02.2010  № 1861-VI // http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1861-17

Методичні рекомендації

Розкриваючи перше питання, слід звернутися до напрацювань вчених та наукових публікацій, присвячених проблемам наукового та законодавчого визначення та практичній реалізації функцій сучасного парламенту як органу законодавчої влади, акцентуючи увагу на установчій фунції.

Виклад другого питання необхідно пов’язати положеннями теорії держави та права щодо понять, класифікації та видів функцій держави та її органів і органічно завершити харектристикою поняття установчої функції і повноважень Верховної Ради України. При розгляді цього питання необхідно проаналізувати існуючу нормативно-праовву базу з питань здійснення Верховною Радою України установчих повноважень, окресливши при цьому їх сфери й напрямки відносно формування (прининення повноважень) органів держави та призначення (звільнення з посади) вищих посадових осіб.

Важливою складовою змісту третього питання має бути наголос на особливостях здійснення установчої функції праламенту України в результаті внесення змін до Конституції України, а саме процедура формування Верховною Радою виконавчої та судової гілок влади.