Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсаку.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
887.3 Кб
Скачать

Методичні рекомендації.

Автору слід ознайомитись зі станом наукових досліджень правового статусу народного депутата; переконатись у тому, що його становлення відбувалось під впливом здобуття Україною незалежності, зміни конституційного ладу, переходу від авторитарного методу управління до побудови демократичної держави тощо.

Відповідь на друге питання приведе до висновку, що остаточно правове становище народного депутата, а відтак його місце і роль у державі, було визначено й закріплено Конституцією України 1996 року та законами, що були прийняті на її основі.

Виклад третього питання приверне увагу до основних форм діяльності депутата; особливостей його відповідальності; нададуть можливість автору, на основі ознайомлення із зарубіжним досвідом, надати власні судження, висловити свою позицію щодо удосконалення правового статусу парламентарія.

Відповідь на четверте питання дасть можливість проявити автору самостійність та творчість: потребує вивчення та висвітлення практики діяльності народного депутата із забезпечення прав та свобод людини і громадянина (за місцем проживання автора) як через вивчення практики діяльності громадської приймальні народного депутата, інтерв’ю з його помічниками, ним особисто, так і за допомогою матеріалів зі ЗМІ.

Тема № 29. Конституційно-правовий статус кабінету міністрів україни

ПЛАН

Вступ.

1. Наукові дослідження становлення та функціонування системи органів виконавчої влади в Україні.

2. Конституційно-правове закріплення статусу Кабінету Міністрів України, як вищого органу в системі органів виконавчої влади в державі.

3. Аналіз нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, прийнятих протягом 2010 року, що стосуються діяльності місцевих органів виконавчої влади в Дніпропетровській області (за матеріалами ЗМІ).

Висновки.

Методичні рекомендації.

В першому питанні автору необхідно проаналізувати історію становлення виконавчої гілки влади за часів незалежності України, а саме визначити як змінювався статус органів виконавчої влади, які саме процеси державотворення мали вплив на зміну статусу.

При розгляді другого питання потрібно звернути увагу на те, яке місце займає Кабінет Міністрів України як центральний орган загальної компетенції в системі органів державної влади України та органів виконавчої влади зокрема. Проаналізувати нормативно-правову базу, що визначає засади організації та регламентує порядок діяльності Кабінету Міністрів України.

Визначення нормативного порядку питань набуття та припинення повноважень Кабінетом Міністрів України є об’єктом розгляду третього питання. Обов’язковою умовою при висвітленні цього питання є посилання автора на практичні приклади стосовно утворення або припинення повноважень урядів України після набуття незалежності.

При відповіді на останнє питання необхідно проаналізувати офіційні джерела КМУ (офіційні видання, офіційні сайти) або ЗМІ, що стосуються нормативно-правових актів, прийнятих Кабінетом Міністрів України протягом 2010 року для виконання своїх конституційних повноважень (стаття 116 Конституції України) на території Дніпропетровської області.