Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зан.18(ПЗ-7) П-330-6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
438.78 Кб
Скачать

Вказівки з техніки безпеки.

Перед початком роботи на апаратурі необхідно:

  • Робочі місця займати та тільки з дозволу викладача;

  • Переконатися в тому що перемикачі «МЕРЕЖА» засобів зв'язку знахо-дяться в положенні «ВИМКНЕНО»;

  • Перевірити надійність заземлення засобів зв'язку.

У процесі роботи на апаратурі при виникненні іскріння, появі запаху гарі та інших помічених несправностях у роботі апаратури негайно доповідати викладачу.

Інструкція по правилам техніки безпеки при експлуатації апаратури “азур-6”

До експлуатації апаратури допускається особовий склад, який знає принципи побудови апаратури та має тверді практичні навики по її обслуговуванні.

УВАГА! В апаратурі маються небезпечні для життя напруги 27В постійного струму, 80 та 220В змінного струму, тому при експлуатації апаратури повинні виконуватись наступні правила безпеки:

  • перед підключенням апаратури до первинних джерел електроживлення уточнити вид напруги (змінний, постійний), його номінальне значення, а також вид мережі (одно- чи трьохфазна);

  • забороняється підключати апаратуру до первинних джерел живлення без заземлення апаратури і при включених тумблерах СЕТЬ блоку ПИТ.

  • перевірку ланцюгів живлення і другі роботи, які зв'язані з підключенням апаратури до первинних джерел електроживлення, виконувати в присутності другої людини;

  • для захисту особового складу від ураження електричним струмом необхідно мати на підлозі гумові діелектричні ковбики;

  • для вимірювання використовувати тільки справні, заземлені вимірювальні прилади та шнури встановленого зразка;

  • забороняється використовувати запобіжники непередбаченого номіналу;

  • при включеній апаратурі категорично забороняється проводити монтажні роботи та перепайку проводів, відключати і підключати кабелі, виймати та заміняти блоки, перевіряти наявність напруги на контактах та провідниках доторканням до них рукою або струмопровідним предметом.

Інструкція по правилам техніки електробезпеки при експлуатації радіорелейної станції р-409м.

До практичного заняття по роботі на засобах звязку допускаються студенти, які добре знають їх електричні характеристики, режими роботи, принцип побудови і функціонування та ознайомлені під розпис у журналі з правилами техніки безпеки при роботі на апаратурі.

При роботі на апаратурі необхідно пам′ятати, що недбале або невміле поводження з апаратурою та засобами вимірювання, порушення положень інструкції з експлуатації та вказівок з техніки безпеки можуть призвести до пошкодження апаратури зв′язку та обладнання, а також спричинити нещасні випадки.

При експлуатації апаратури зв′язку необхідно обов′язково виконувати наступні правила:

- при роботі з апаратурою, яка знаходиться під напругою, використовувати засоби захисту (діелектричні килими, рукавиці, інструмент з ізольованими ручками, тощо) та ретельно стежити за їх станом;

- суворо дотримуватись вимог, зазначених у попереджуючих написах на блоках та елементах апаратури;

- ремонтні кабелі підключати спочатку до стойки, а потім до блока, що перевіряється;

  • підключати кабелі живлення до агрегатів, робити заміну запобіжників, ламп, виконувати ремонтні роботи тільки при знятій напрузі;

  • при зникненні напруги забороняється приступати до будь-яких робіт, доторкатися струмоведучих частин, не відключивши відповідну ділянку чи всю установку;

  • забороняється оглядати тильну сторону передавального пристрою і стійки ПУР при включеному передавачі;

  • при пробоях, іскрінні, запаху гарі й інших помічених несправностях у роботі апаратури негайно відключити її від джерел живлення.

На ввімкнутій апаратурі забороняється:

- підключати та відключати ремонтні кабелі, кабелі живлення та проводи заземлення;

- заміняти реле, запобіжники і таке інше у блоках;

- проводити паяння та перемонтаж проводів;

- перевіряти наявність напруги на клемах та провідниках доторкаючись до них рукою або струмопровідними предметами, а також торкатись до високовольтних ланцюгів та антенно-фідерної системи;

- проводити огляд монтажу, чистку та змащення блоків;

- виконувати монтаж та демонтаж блоків, усувати несправності, знімати та встановлювати кожухи блоків, від′єднувати та під′єднувати кабелі та фідери.

Перед виконанням робіт з відкритими високовольтними блоками необхідно впевнитись, що живлення вимкнене та конденсатори розряджені.

Вмикання високовольтних блоків без захисних кожухів дозволяється тільки у присутності другої особи, яка знає правила безпеки та надання необхідної допомоги при ураженні електричним струмом.

Забороняється залишати увімкнене обладнання без нагляду. Після закінчення роботи та під час перерви там, де це можливо, усі напруги повинні бути зняті.

У випадку ураження електричним струмом необхідно приймати термінові заходи для надання першої допомоги потерпілим.

Необхідно підкреслити, що заняття проводяться на дорогій бойовій техніці, що вимагає грамотної експлуатації.

Звернути увагу на необхідність правильного і якісного підключення заземлення, системи захисту і блокування, на правильну установку змінних блоків і підключення міжблочних кабелів ВЧ стійки.

Величина розносу частот приймача і передавача повинна складати не менш 100 фіксованих хвиль.

Підкреслити, що живлячі напруги на передавач подаються у визначеній послідовності з автоматичною затримкою часу включення високих напруг з метою підвищення експлуатаційної надійності. Затримка часу включення високих напруг забезпечується автоматикою блоку Б4 живлення передавача.

Звернути увагу, що в станції передбачений захист першої лампи приймача від перевантаження. При помилковому настроюванні прийомного і передавального фільтрів БЧР на ту саму хвилю відбувається відключення анодного живлення передавача. Повторне включення передавача можливо тільки після установки робочих частот з дотриманням рекомендованого розносу частот передавача і приймача. При цьому необхідно тумблер із гравіруванням «Анод» на передній панелі блоку Б4 живлення передавача виключити і включити знову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]