Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zalik_z_prava_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
144.38 Кб
Скачать

71. Державні соц. Допомоги сімям з дітьми

  • допомога у зв’язку з вагітністю та пологами,

  • допомога при народжені дитини,

  • допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,

  • допомога одинокій матері,

допомога при усиновленні дитини

72. Соц. Допомоги малозабезпеченим сімям. Поняття та особливості

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям (далі – державна соціальна допомога) – це щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на території України.

Малозабезпеченою сім’єю вважається сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

73. Допомога при народженні дитини

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1–4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 – до пологів та 90 – після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів (ст. 38 вищезазначеного Закону).

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу (ст. 39 цього Закону).

Відповідно до ст. 40 зазначеного Закону при народженні дитини застрахованій особі (одному з батьків дитини, усиновителю чи опікуну) надається одноразова допомога.

Допомога при народженні дитини надається в сумі, кратній 22,6 розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого на день народження дитини. Виплата допомоги здійснюється одноразово в дев’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта – протягом наступних 12 місяців (ст. 41).

74.Допомога на дітей одиноким матерям

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Вона призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги (стаття 18-3 Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. №2811-ХII)

75. Соц. Допомоги дітям – інвалідам та інвалідам з дитинства

Право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства і діти-інваліди віком до 18 років.

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", на пенсію та на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", призначається за вибором інвалідів з дитинства (законних представників інвалідів з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей-інвалідів) один із зазначених видів виплат. При цьому якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", ці виплати призначаються одночасно.

Державна соціальна допомога призначається:

•       інвалідам з дитинства І групи разом з надбавкою на догляд - 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

•       інвалідам з дитинства II групи - 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

•       інвалідам з дитинства III групи - 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

•       дітям-інвалідам віком до 18 років - 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 1 січня 2006 року розмір призначеної державної соціальної допомоги дітям-інвалідам, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою, збільшений на 50% .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]