Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_psikhologiya_-_VIDPOVIDI_po_Nyemovu_ukr...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Предмет «Загальна психологія»

1. Психологія () як наука, її предмет та завдання. 5

Як система життєвих явищ, психологія знайома кожній людині. Вона представлена ​​у вигляді власних відчуттів, образів, уявлень, явищ мислення, пам’яті, мови, волі, уяви, інтересів, мотивів, потреб, емоцій, почуттів і багато іншого. Основні психічні явища ми можемо знайти як в самих себе, так і спостерігати в інших людей.

У науковому вживанні термін «» з’явився вперше в 16 ст. (Статус науки набувається тоді, коли є Мета дослідження та Інструмент (метод) дослідження). Спочатку термін відносився до особливої ​​науки, яка займалася вивченням «душевних» – таких психічних явищ, які кожна людина легко виявляє у власній свідомості.

Пізніше, в 17–19 ст. сфера досліджень психологів розширилася, включивши в себе неусвідомлювані психічні процеси, а також діяльність людини.

З 19 ст. психологія стає самостійною та експериментальною областю наукових знань.

У 20 ст. психологічні дослідження вийшли за рамки тих явищ, навколо яких вони концентрувалися протягом століть, і назва «» втратило свій первісний, досить вузький сенс. Але, за традицією, колишня назва зберігається за цією наукою і до цього часу.

Предметом вивчення  є насамперед психіка людини, що включає в себе багато суб’єктивних явищ. За допомогою одних людина пізнає світ (відчуття, сприймання, увага, пам’ять, мислення, моваїх називають пізнавальними процесами).

Інші явища регулюють його спілкування з іншими людьми, керують діями і вчинками (потреби, мотиви, цілі, інтереси, волю, почуття і емоції, схильності і здібності, знання і свідомість – їх називають психічними властивостями).

 також вивчає людське спілкування і поведінку та їх залежність від психічних явищ. Щоб зрозуміти і пояснити людські вчинки, ми звертаємося до такого поняття, як особистість.

Психічні процеси, стани і властивості людини важко осмислити до кінця, якщо їх не розглядати в залежності від умов життя людини. Тому спілкування і діяльність також становлять предмет сучасних психологічних досліджень.

Психічні процеси, властивості і стани, спілкування і діяльність людини досліджуються окремо, хоча насправді вони тісно пов’язані одне з одним і становлять єдине ціле, яке називається життєдіяльністю людини.

Вивчаючи психологію і поведінку людей, вчені шукають їх пояснення: 1) у біологічній природі людини, 2) у його індивідуальному досвіді, 3) в законах, за якими функціонує суспільство (тобто, залежність психіки та поведінки людини від тієї соціальної ролі, яку вона грає в суспільстві, від видів діяльності, в яких бере участь).

Крім індивідуальної психології поведінки, наука  вивчає відносини між людьми в різних людських об’єднаннях – групах і колективах.

Основні типи явищ, які вивчає сучасна психологія:

Основні поняття, через які визначаються явища, що вивчаються в психології

Процеси Стани Властивості

Індивідуальні Групові

Внутрішні (психічні) Зовнішні (поведінкові)

За допомогою цих понять формулюються назви 12-ти класів явищ, що вивчаються в психології. Але більшість з явищ не можна віднести тільки до однієї групи. Вони можуть бути як індивідуальними, так і груповими, виступати у вигляді процесів і станів. Тому деякі феномени повторюються.

Приклади загальних понять і окремих явищ, що вивчаються в сучасній психології:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]