Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ЕКЗАМЕН1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

43.Посилення соц..-економічного і політичного гніту царизму в Укр…..

Перший поділ5 червня 1772, повноважні представники Прусії, Австрії та Росії підписали в Петербурзі договір, за яким відбирали на свою користь так звані санітарні смуги, тобто території по периметру Речі Посполитої. Згідно з цією угодою:Прусія забрала Помор’я, Куяви та частину Великопольщі - загальною площею 36 тис. км2 з населенням 580 тис. чолАвстрія – Малопольщу і Галичину (Відтоді почався австрійський період історії Львова та краю, тривав він до 1 листопада 1918 року) з Руським, Белзьким і західними околицями Волинського та Подільського воєводств обшаром 83 тис. км2 з 2.650 тис мешканців.Росія – східнобілоруські землі з Полоцьком, Вітебськом та Мстиславом, а, окрім цього – частину Ліфляндії [Латвії], тобто загалом 92 тис. км2 площі з 1.300 тис. населення.Щоб надати законності своїм анексіям, союзники вимагали затвердження поділу польським сеймом. Король безуспішно намагався здобути підтримку в європейських монархів, але мусив поступитися. 30 вересня 1773 року сейм ратифікував угоду про поділ земель Речі Посполитої. Протягом 1773-1792 років польський король і прибічники реформ ще марно намагалися врятувати залишки Речі Посполитої та зміцнити державу. Чотирирічний сейм (1788-1792) за ініціативою групи патріотичних реформаторів, очолюваних Гуго Коллонтаєм, ухвалив 3 травня 1791 року Конституцію, яка запроваджувала:Конституційну монархію;Особисті свободи та рівні права всім громадянам.У відповідь на це консервативні шляхетські кола утворили в 1792 році в містечку Торговиці (на тодішньому російському кордоні) конфедерацію і закликали на допомогу царську армію.Другий поділВтручання сусідів привело до другого поділу, затвердженого сеймом у Гродні в 1793 році. Цього разу від Речі Посполитої відрізали такі шматки:до Прусії відійшли вся Великопольща та частина Мазовії

44)Початок українського національного відродження. Декабристський рух в Україні.

Початок національного відродження на Лівобережжі. Поштовх – пошук нащадками козацької старшини історичних документів, які б могли підтвердити їх претензії на отримання національної самосвідомості. Поява перших етнографічних та історичних праць, написаних дослідниками-аматорами(«Історія малої Росії» Бантиш-Каменського). Видання у 1798р. «Енеїди» Котляревського – першого літературного твору, написаного народною мовою.

Початок відродження на Слобожанщині. Центр українського відродження Харків. Поштовх – відкриття університету в Харкові. Діяльність гуртка «харківських романтиків», вивчення гуртківцями українських звичаїв, історії, захоплення літературною діяльністю. Активна видавнича діяльність Харківського унів., яка сприяла зростанню самосвідомості населення. Поява перших українських періодичних видань.

Декабристи – представники дворянства, які боролися за повалення царату, скасування кріпацтва.

Причини: розуміння, що кріпатство і самодержавство є головними причинами відсталості Росії, вплив міжнародних подій: зростання нац-визвол. руху в Італії, Греції, Іспанії.

На території України знаходилось Південне товариство декабристів. Головою Південного товариства декабристів був Пестель, який підготував політичний трактат «Руська правда», в якому докладно визначив програму дій після повалення царату: повалення самодержавства, встановлення республіканського правління, знищення кріпосного права, виборче право для чоловіків від 20 років без обмежень, безплатне наділення селян землею з держ. фонду, ліквідація станових привілеїв. Рівність громадян перед законом, свободу слова, друку, віросповідання, скорочення строку служби в армії, ліквідацію військових поселень.

Головна причина невдачі виступу декабристів в Україні полягала в тому, що їхня мета залишалася незрозумілою для народу, а соціальна база повстання була вузькою. Для наступних поколінь декабристи були взірцем мужності, героїзму, самопожертви й відданості визвольній справі.