Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_finansi.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
463.87 Кб
Скачать

57. Сутність та класифікація цінних паперів

Познайомимося з характеристиками основних цінних паперів.

Державна облігація являє собою юридичну форму, яка засвідчує договір державної позики. Вона засвідчує право позикодавця (тобто власника облігації) на одержання від позичальника (тобто держави) наданих йому в борг грошових коштів або залежно від умов позики іншого майна, встановлених відсотків або інших майнових прав у строки, передбачені умовами випуску позики в обіг.

Облігація - Це цінний папір, що засвідчує право її власника на отримання від особи, що випустив облігацію, в передбачений термін від номінальної вартості облігації або іншого майнового еквівалента. Облігація надає її власникові також право на одержання фіксованого в ній відсотка від номінальної вартості облігації або інші майнові права, якщо це купонна облігація.

Вексель - це цінний папір, що засвідчує нічим не обумовлене зобов'язання векселедавця виплатити по наступі передбаченого векселем терміну отриману позику грошову суму.

Чек - це цінний папір, який містить нічим не обумовлене розпорядження чекодавця банку здійснити платіж зазначеної в ньому суми чекодержателю.

Ощадний (депозитний) сертифікат є цінним папером, що засвідчує суму вкладу, внесеного у банк, і права вкладника (власника сертифіката) на отримання після закінчення встановленого строку суми вкладу та обумовлених в сертифікаті відсотків у банку, який видав сертифікат, або в будь-якій філії цього банку.

Ощадна книжка на пред'явника є юридичну форму посвідчення договору банківського вкладу (депозиту) з громадянином і внесення грошових коштів на його рахунок, відповідно до якого банк, який прийняв надійшла від вкладника або надійшла для нього грошову суму (вклад), зобов'язується повернути суму вкладу та виплатити відсотки на неї особі, яка подала ощадну книжку.

Коносамент - це цінний папір, документ стандартної форми, прийнятої в міжнародній практиці, що засвідчує право володіння вантажем.

Акція - емісійний цінний папір, що закріплює права її власника (акціонера) на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів, на участь в управлінні акціонерним товариством і на частину майна, що залишається після його ліквідації, на отримання інформації.

Складське свідоцтво - Це цінний папір, який підтверджує прийняття товару на зберігання.

Подвійне складське свідоцтво - Цінний папір, який являє собою документ, що складається з двох частин - складського свідоцтва та заставного свідоцтва (варанта), які можуть бути відокремлені один від одного, і кожне з них окремо є іменним цінним папером.

Просте складське свідоцтво - Складське свідоцтво на пред'явника.

У Федеральному законі «Про іпотеку» дається поняття заставної.

Заставна - це іменний цінний папір, який засвідчує права її власника згідно з договором про іпотеку (заставу нерухомого майна) на отримання грошового зобов'язання або зазначеного в ньому майна.

У новій редакції Федерального закону «Про ринок цінних паперів» (ст. 2) дається визначення опціону емітента. Опціон емітента - це емісійний цінний папір, що закріплює право її власника на покупку в передбачений у ній термін і (або) при настанні зазначених у ній обставин певної кількості акцій емітента такого опціону за ціною, визначеною в опціоні емітента. Опціон є іменним цінним папером.

В даний час в Росії з'явився ще один вид цінного паперу - інвестиційний пай.

Інвестиційний пай - іменний цінний папір, що засвідчує право інвестора на отримання грошових коштів у розмірі вартості майна фонду пропорційно кількості пропонованих інвестором паїв.

Всі перераховані види цінних паперів є основними цінними паперами. Як представники дійсного капіталу вони діляться на дві великі групи - часткові, або совладельческіе цінні папери та боргові. Часткові цінні папери в Росії представлені тільки акціями та інвестиційними паями, всі інші види цінних паперів - це боргові цінні папери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]