Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_finansi.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
463.87 Кб
Скачать

58.Сутність та класифікація акцій

Акція — це цінний папір, що засвідчує внесення вкладу в статутний капітал акціонерного товариства, що й дає її власникові право на одержання доходу а виді дивідендів і в керуванні.

Залежно від своїх характеристик акції підрозділяються на певні види.

1. Залежно від типу акціонерного товариства:

1) акції відкритих акціонерних товариств.

Можуть бути продані власниками без згоди інших акціонерів суспільства, однак вони мають переважне право на придбання акцій;

2) акції закритих акціонерних товариств.

Розподіляються тільки серед його засновників або іншого заздалегідь певного кола осіб.

2. Залежно від порядку володіння:

1) іменні акції.Інформація про власників таких акцій повинна бути доступна емітенту у формі реєстру власників цінних паперів перехід прав на які вимагає обов'язкової ідентифікації власника;

2)акції на подавця.Акції, перехід прав на які й здійснення закріплених за ними прав не вимагають ідентифікації власника.

3. Залежно від обсягу прав бувають привілейовані акції, які дають повне право на першочергове одержання дивідендів по фіксованій ставці залежно від рівня прибутки, отриманої акціонерним товариством у даний період часу.

Існує кілька видів привілейованих акцій

1) кумулятивні привілейовані акції. По них відбувається нагромадження отриманих дивідендів;

2)привілейовані акції із часток участі. Дають власникам право на одержання додаткових дивідендів понад оголошену суму;

3)конвертовані привілейовані акції.Можуть бути виміняні на встановлену кількість звичайних акцій по застереженій ставці.

59. Сутність та класифікація облігацій

Облігація ( від лат. obligato — «зобов'язання") — це цінний папір. Вона надає право на одержання річного доходу для свого власника, яке має вигляд фіксованого відсотка.

Облігації бувають декількох видів.

1) Купонні облігації або, як їх ще називають, облігації на пред'явника. До таких облігацій додаються своєрідні купони, які необхідно відколювати 2 рази в рік і представляти платіжному агентові для здійснення виплати відсотків.

2) Іменні облігації. Практично всі облігації різних корпорацій реєструються на імена їх власника. Такому власникові видається

іменний сертифікат.

3) Балансові облігації. У цей час такі облігації здобувають усе більше поширення, оскільки їх випуск практично не пов'язаний з видачею сертифікатів і т.п.

4) Гарантовані облігації. Вони гарантуються не корпорацієюеемітентом, а іншими компаніями-поручителями.

5) За статусом емітента облігації можуть бути випущені як державними органами, так і приватними компаніями.

6) По меті випуску:

для фінансування інвестиційних проектів і для рефінансування заборгованості емітента.

7) По строкові обігу

облігації можуть бути: короткострокові ( до року), середньострокові ( від 1 до 5 років), довгострокові ( від 5 до 30 років), сверхдолгосрочные ( понад 30 років).

8) По способу виплати доходу: у вигляді %% до її номінальної вартості, причому частота виплат може коливатися від 1 до 4 раз у рік.

9) По способу забезпечення позики: майновою заставою, у формі майбутніх вступів від господарської діяльності, певними гарантійними зобов'язаннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]