Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА САША.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
59.28 Кб
Скачать

2.2 Аналіз програм з музики

У більшості шкіл предмет музики вивчається за програмою «Музика», розробленої авторським колективом під керівництвом Д. Б. Кабалевського.

Перший урок музики в початковій школі відбувається в ігровій формі з легенди про «трьох китах», які «припливають» на урок музики, відразу ж вводить першокласників у три величезні області музики: пісню, танець, марш. Сприйняття музики першокласниками відразу ж стає активно-творчим, аналітичним. Хлопці самі визначають характер музики і належність її до однієї з трьох основних областей музики.

У другому класі хлопці осягають своєрідність кожного музичного твору через особливості мелодики, темпу, динаміки, ладу, тембру. Знайомляться з найпростішими музичними формами.

У третьому класі учні засвоюють знання на знайомій їм музиці. Головні теми цього року - інтонація, розвиток музики, побудова музики.

У четвертому класі учні вивчають багатство і розмаїття музичної культури різних країн і народів.

Протягом 1-3 класів за програмою Кабалевського розучуються народні пісні, такі як: «Дон-дон» (гра на трикутнику), «Уж як йшла лисиця» (показують хід лисиці), пісня «У полі береза ​​стояла» - хороводна, « Калинка »виповнюється з музичними ударними інструментами. Розглядається використання російських народних пісень у творчості композиторів: Чайковського (фінал 4 симфонії) використання пісні «У полі береза ​​стояла». Тобто використовується народна музика, так само як і у фольклорних святах.

Але найбільш сприятливий для впровадження фольклорного матеріалу 4 клас. Це тема: «Музика мого народу». Тут представлені жанри російських народних пісень (солдатські, частівки, історичні, обрядові. Календарно-тематичні та ін) в різних видах діяльності. Народна пісня є одним із найцікавіших і улюблених жанрів будь-якого фольклорного свята.

В даний час існує безліч програм, в основі яких лежить концепція Д.Б. Кабалевського. Дана концепція дала не тільки яскравий образ уроку музики, але і образ вчителя. Ідеї ​​програми - пріоритет загальнолюдських цінностей, спрямованість до збереження та вихованню духовної культури - актуальні і сьогодні.

У програмі з музики під керівництвом авторів Є. Критської, Г. Сергєєвої, Т. Шмагіна особлива увага приділяється знайомству з історією, культурою свого народу. Починаючи з першого класу, в дітях закладаються основи патріотизму, моральності і доброти.

Музичний фольклор представлений у навчально-методичному комплекті як синкретично вид мистецтва, який тісно переплітається з життям, побутом, народними традиціями. Тому жанри пісенного та інструментального народної музичної творчості, свята українского народу розглядаються в широкому життєвому контексті, у тісному зв'язку з історією, природою, життям української людини.

На уроках головне пробудити в дітях інтерес до народної, рідний музиці, до музичних занять. Розвинути вже наявний у них життєво-музичний досвід, захопити, використовуючи доступний матеріал, знайомлячись з народними традиціями, звичаями, святами, долучити до цінностей народної творчості, тому що в ньому втілення не просто минулого культури, але й моральні властивості і здібності людської душі.

З різними жанрами народної музики діти починають знайомитися на уроках вже в першому класі. До четвертого року навчання накопичується певний багаж знань і відбувається узагальнення досвіду. Фольклор розглядається як окрема, багата, різноманітна галузь культури, куди вплетені усне, прикладне, музичне народна творчість.

У розділах «Гори, гори ясно щоб не згасло» з 2 по 4 клас приділяється особливе місце фольклорним свят. Входить у програму підготовка і проведення таких свят як: Різдво, Проводи зими, зустріч весни, Вербна неділя, Великдень, Трійцю день.

Велике значення у вихованні дитини має знайомство з історією Батьківщини, його історичною спадщиною. Великі події в історії, славні діяння предків завжди були в числі важливих факторів соціалізації. Діти розучують історичні, військові пісні, слухають легенди, билини і перекази про славні синів і героїв Вітчизни, знайомляться з великими музичними творами композиторів-класиків, що відображають різні історичні події рідної Батьківщини.

Безперечно, що уроки музики, присвячені традиціям і свят російського народу, можуть мати логічне продовження і в позаурочній роботі з молодшими школярами.

Таким чином, включення фольклорного матеріалу в програми з музики в початковій школі спрямоване на:

1) формування основ музичної культури в тому числі і фольклорної;

2) оволодіння практичними вміннями та навичками у навчально-творчої діяльності;

3) виховання любові до та інтересу до музики і музичних занять; музичного слуху, почуття ритму, дикції, співочого голосу, музичної пам'яті, образного мислення, уяви; творчих здібностей у різних видах музичної діяльності;

4) освоєння музичних творів і знань про музику;

5) оволодіння практичними вміннями та навичками у навчально-творчої діяльності: співі, слуханні музики, грі на елементарних музичних інструментах (ложки, тріскачки, бубни і т.д.).

Таким чином, фольклорні свята несуть у собі важливі передумови для формування музичної культури, як невід'ємної частини духовної культури школярів, що є спільною метою масового музичної освіти. Тому цей досвід може бути рекомендований будь-якому вчителеві музики початкової школи, а також допоможе в організації позакласної роботи.