Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

ГЛАВА 4,4 Акумуляторні установки

ГЛАВА 4.4 АКУМУЛЯТОРНІ УСТАНОВКИ

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

4.4.1.Ця глава Правил поширюється на стаціонарні установки кислотних акумуляторних батарей. Правила не поширюються на установки акумуляторних батарей спеціального призначення.

4.4.2.Приміш;ення акумуляторних батарей, в яких проводиться заряд аку­ муляторів за напруги понад 2,3 В на елемент, належать до .вибухонебезпечних класу В-Іа (див. також 4.4.29 і 4.4.30).

Приміш;ення акумуляторних батарей, ш;о працюють у режимі постійного підзаряду і заряду з напругою до 2,3 В на елемент, є вибухонебезпечними тільки в періоди формування батарей і заряду після їх ремонту з напругою понад 2,3 В на елемент. В умовах нормальної експлуатації з напругою до 2,3 В на елемент ці при­ міщення не є вибухонебезпечними.

ЕЛЕКТРИЧНА ЧАСТИНА

4.4.3.Вибір електронагрівальних пристроїв, світильників, електродвигунів вентиляції та електропроводок для основних і допоміжних приміщень акумуля­ торних батарей, а також установлення і монтаж зазначеного електроустаткування мають проводитися відповідно до вимог, наведених у гл. 7.3*.

4.4.4.Зарядний пристрій повинен мати потужність і напругу, достатні для заряду акумуляторної батареї на 90% номінальної ємності протягом не більше 8 год за попереднього 30-хвилинного розряду.

4.4.5.Акумуляторна установка має бути обладнаною вольтметром з переми­ качем і амперметрами в колах зарядного, підзарядного пристроїв і акумуляторної батареї.

4.4.6.Для зарядних і підзарядних двигунів-генераторів мають передбачатися

пристрої для їх вимкнення в разі появи зворотного струму.

4.4.7.У колі акумуляторної батареї, як правило, має встановлюватися авто­ матичний вимикач, селективний щодо захисних апаратів мережі.

4.4.8.Підзарядний пристрій має забезпечувати стабілізацію напруги на шинах батареї в межах ±2%.

4.4.9.Акумуляторні установки, в яких застосовується режим заряду батарей

знапругою, не більшою 2,3 В на елемент, повинні мати пристрій, що не допускає самочинного підвищення напруги до рівня, вищого 2,3 В на елемент.

4.4.10.Випрямні установки, що застосовуються для заряду і підзаряду акуму­ ляторних батарей, мають приєднуватися з боку змінного струму через роздільний

трансформатор.

4.4.11. Шини постійного струму мають бути забезпеченими пристроєм для постійного контролю ізоляції, що дає змогу оцінювати значення опору ізоляції та що діє на сигнал у разі зниженні опору ізоляції одного з полюсів: до 20 кОм - у мережі 220 В, 10 кО м -у мережі 110 В, 5кО м-умережі 48 В і З кОм - у мережі 24 В.

Главу 7.3 скасовано.

5 9 8 ____________________________________РОЗДІЛ 4. РОЗПОДІЛЬЧІ УСТАНОВКИ І ПІДСТАНЦІЇ

4.4.12.Для акумуляторної батареї слід передбачати блокування, що не до­ пускає проведення заряду батареї з напругою, більшою ніж 2,3 В на елемент, за вимкненої вентиляції.

4.4.13.У приміщенні акумуляторної батареї один світильник має бути при­ єднаним до мережі аварійного освітлення.

4.4.14.Акумулятори мають установлюватися на стелажах або на полицях шафи. Відстані по вертикалі між стелажами або полицями шафи мають забез­ печувати зручне обслуговування акумуляторної батареї. Акумулятори можуть установлюватися в один ряд у разі одностороннього їх обслуговування або у два ряди - у разі двостороннього.

У разі застосування здвоєних скляних посудин їх розглядають як один аку­ мулятор.

4.4.15.Стелажі для встановлення акумуляторів мають бути виконаними, випробуваними та маркованими відповідно до вимог ГОСТ або технічних умов; вони мають бути захищеними від дії електроліту стійким покриттям.

4.4.16.Акумулятори мають бути ізольованими від стелажів, а стелажі - від землі за допомогою ізолювальних підкладок, стійких проти дії електроліту і його пари. Стелажі для акумуляторних батарей напругою, не вищою 48 В, можуть вста­ новлюватися без ізолювальних підкладок.

4.4.17.Проходи для обслуговування акумуляторних батарей мають бути шириною в просвіті між акумуляторами, не меншою 1 м за двостороннього розташу­ вання акумуляторів та 0,8 м - за одностороннього. Розміщування акумуляторних батарей має проводитися з дотриманням вимог ГОСТ на стелажі для стаціонарних установок електричних акумуляторів.

4.4.18.Відстань від акумуляторів доопалювальних приладів має бути не меншою 750 мм. Цю відстань може бути зменшено за умови встановлення теплових екранів

звогнетривких матеріалів, що унеможливлюють місцеве нагрівання акумуляторів.

4.4.19.Відстані між струмовідними частинами акумуляторів мають бути не меншими 0,8 м за напруги, вищої 65 В до 250 В у період нормальної роботи (незарядки), і не меншими 1 м - за напруги, вищої ніж 250 В.

Під час установлення акумуляторів у два ряди без проходу між рядами напруга між струмовідними частинами сусідніх акумуляторів різних рядів не має переви­ щувати 65 В у період нормальної роботи (незарядки).

Електроустаткування, а також місця з’єднання шин і кабелів треба розташо­ вувати на відстані, не меншій 1 м від негерметичних акумуляторів, і не меншій 0,3 м - нижче найнижчої точки стелі.

4.4.20.Ошинування акумуляторних батарей треба виконувати мідними або алюмінієвими неізольованими шинами або одножильними кабелями з кислото­ стійкою ізоляцією.

З’єднання і відгалуження мідних шин і кабелів мають виконуватися зварю­ ванням або паянням, алюмінієвих - тільки зварюванням. З ’єднання шин із про­ хідними стрижнями вивідної плити має виконуватися зварюванням.

Місця приєднання шин і кабелів до акумуляторів мають лудитися. Електричні з’єднання від вивідної плити з приміщення акумуляторної батареї

до комутаційних апаратів і розподільного щита постійного струму треба виконувати одножильними кабелями або неізольованими шинами.

ГЛАВА 4.4 Акумуляторні установки

ggg

4.4.21.Неізольовані провідники мають бути двічі пофарбованими кисло­ тостійкою без спирту фарбою по всій довжині, за винятком місць з’єднання шин, приєднання до акумуляторів та інших з’єднань. Нефарбовані місця мають бути змащеними технічним вазеліном.

4.4.22.Відстань між сусідніми неізольованими шинами визначається роз­ рахунком на динамічну стійкість. Зазначена відстань, а також відстань від шин до частин будівлі та інших заземлених частин має бути в просвіті не менше 50 мм.

4.4.23.Шини мають прокладатися на ізоляторах і закріплюватися на них шинотримачами.

Прогін між опорними точками шин визначається розрахунком на динамічну стійкість (з урахуванням 4.4.22), але має бути не більше 2 м. Ізолятори, їх арматура, деталі для кріплення шин і підтримувальні конструкції мають бути електрично- і механічностійкими проти тривалої дії пари електроліту. Заземлення підтримувальних конструкцій не потрібне.

4.4.24.Вивідна плита з приміщення акумуляторної батареї має бути стійкою проти дії пари електроліту. Рекомендовано застосовувати плити з просоченого парафіном азбоцементу, ебоніту тощо. Застосовувати для плит мармур, а також фанеру й інші матеріали шаруватої структури не допускається.

У разі встановлення плит у перекритті площина плити має підноситися над ним не менше ніж на 100 мм.

4.4.25.Під час вибору і розрахунку акумуляторної батареї слід врахову­ вати зменшення її ємності за температури в приміщенні акумуляторної батареї нижче -Ы5 °С.

БУДІВЕЛЬНА ЧАСТИНА

4.4.26.Стаціонарні акумуляторні батареї мають установлюватися в спеціально призначених для них приміщеннях. Допускається установлювати в одному при­ міщенні декілька кислотних батарей.

4.4.27.Приміщення акумуляторних батарей належать до виробництв кате­ горії Е і їх треба розміщувати в будівлях не нижче II ступеня вогнестійкості за протипожежними вимогами СНиП П-2 Держбуду СРСР.

Двері та віконні рами можуть бути дерев’яними.

4.4.28.Акумуляторні батареї рекомендовано встановлювати в приміщеннях

зприродним освітленням; для вікон необхідно застосовувати матове або покрите білою клейовою фарбою скло.

Приміщення акумуляторних батарей допускається виконувати без природного освітлення; допускається також розміщення їх у сухих підвальних приміщеннях.

Уцих випадках не вимагається застосовувати панелі, що легко скидаються.

4.4.29.Переносні акумулятори закритого типу (наприклад, стартери), що застосовуються для живлення стаціонарних електроустановок, а також відкриті акумуляторні батареї до 60 В загальною ємністю, не більшою 72 А* год, можуть установлюватися як в окремому приміщенні з вентиляцією, що має природне увімкнення, так і в загальному виробничому невибухо- і непожежонебезпечному приміщенні, у вентильованих металевих шафах з видаленням повітря поза примі­ щенням. Переносні акумулятори закритого типу, що працюють у режимі розрядки

0 0 0

РО ЗДІЛ 4. РОЗПОДІЛЬЧІ УСТАНОВКИ І ПІДСТАНЦІЇ

або постійної підзарядки, зарядка яких проводиться поза місцем їх установлення, можуть бути встановленими і в металевих шафах з жалюзі без видалення повітря поза приміщенням.

За дотримання зазначених умов клас приміщень щодо вибухо- і пожежонебезпечності не змінюється.

4.4.30.Герметичні стаціонарні акумулятори, зарядка яких проводиться за напруги, не вищої 2,3 В на елемент, можуть установлюватися в загальному вироб­ ничому невибухо- і непожежонебезпечному приміщенні за умови встановлення над ними вентиляційної парасольки. При цьому клас приміщень щодо вибухо- і пожежонебезпечності не змінюється.

4.4.31.Приміщення акумуляторної батареї має бути:

-розташованим якомога ближче до зарядних пристроїв і розподільного щита постійного струму;

-ізольованим від потрапляння до нього пилу, випаровувань і газу, а також від проникнення води через перекриття;

-легкодоступним для обслуговуючого персоналу.

Крім того, приміщення акумуляторної батареї не слід розміщувати поблизу джерел вібрації і трясіння.

4.4.32. Вхід до приміщення акумуляторної батареї має здійснюватися через тамбур. Улаштовувати вхід з побутових приміщень не допускається.

Тамбур повинен мати такі розміри, щоб двері з приміщення акумуляторної батареї до тамбура можна було відкривати і закривати в разі закритих дверей з тамбура в суміжне приміщення; площа тамбура має бути не меншою ніж 1,5 м^. Двері тамбура мають відчинятися назовні і забезпечуватися самозамикальними замками, що відмикаються без ключа зсередини.

На дверях мають бути написи: «Акумуляторна», «Вогненебезпечно», «Звогнем не входити», «Палити заборонено».

4.4.33.При приміщеннях акумуляторних батарей має бути окрема кімната для зберігання кислоти, сепараторів, приладдя і для приготування електроліту площею не менше 4 м^.

4.4.34.Стелі приміщень акумуляторних батарей мають бути, як правило, горизонтальними і гладкими. Допускаються стелі з конструкціями, що виступають, або похилі за умови виконання вимог 4.4.43.

4.4.35.Підлоги приміщень акумуляторних батарей мають бути тільки горизон­ тальними, на бетонній основі з кислотостійким покриттям (керамічні кислотостійкі плитки із заповненням швів кислотостійким матеріалом або асфальт).

У разі встановлення стелажів на асфальтовому покритті мають застосовуватися опорні майданчики з міцного кислотостійкого матеріалу. Установлювати стелажі безпосередньо на асфальтове покриття не допускається.

Усередині приміщень акумуляторної батареї і кислотної, а також біля дверей цих приміщень має бути влаштованим плінтус із кислотостійкого матеріалу.

4.4.36.Стіни, стелі, двері та віконні рами, вентиляційні короби (із зовнішньої 1 внутрішньої сторін), металеві конструкції та інші частини приміщень акумуля­ торних батарей мають фарбуватися кислотостійкою фарбою.

4.4.37.У разі розміщення акумуляторів у витяжних шафах внутрішня по­ верхня шаф має бути пофарбованою кислотостійкою фарбою.

ГЛАВА4.4 Акумуляторні установки

—і— — ____________________________________________________________________ 601

4.4.38.У приміщеннях акумуляторних батарей з номінальною напругою понад 250 В у проходах для обслуговування треба установлювати дерев’яні ґрати, що ізолюють персонал від підлоги.

4.4.39.У разі застосування інвентарних вентиляційних пристроїв мають бути передбачатися місця для їх установлення і виводи до них коробів припливновитяжної вентиляції приміщення акумуляторної батареї.

САНІТАРНО-ТЕХНІЧНА ЧАСТИНА

4.4.40. Приміщення акумуляторних батарей, у яких проводиться заряд акуму­ ляторів за напруги понад 2,3 В на елемент, мають бути обладнаними стаціонарною примусовою припливно-витяжною вентиляцією.

Для приміщень акумуляторних батарей, що працюють у режимі постійного підзаряду і заряду за напруги до 2,3 В на елемент, має бути передбачатися засто­ сування стаціонарних або інвентарних пристроїв примусової припливно-витяжної вентиляції на період формування батарей та контрольних перезарядів.

Необхідний обсяг свіжого повітря V, м^/год, визначають за формулою:

V = 0 ,0 7 1

п ,

з а р

де - найбільший зарядний струм. А; п - кількість елементів акумуляторної батареї; при цьому концентрація сір­

чаної кислоти в повітрі приміщення акумуляторної батареї має бути не більшою зазначеної в СН 245-71* «Санітарні норми проектування промислових підприємств» Держбуду СРСР.

Крім того, для вентиляції приміщень акумуляторних батарей слід виконувати природну витяжну вентиляцію, яка забезпечує не менше ніж одноразовий обмін повітря за 1 годину. У тих випадках, коли природна вентиляція не може забезпе­ чити необхідну кратність обміну повітря, треба застосовувати примусову витяжну вентиляцію.

4.4.41.Вентиляційна система приміщень акумуляторної батареї має обслу­ говувати тільки акумуляторні батареї та кислотну. Викид газів має проводитися через шахту, підняту над дахом будівлі не менше ніж на 1,5 м. Шахта має бути захищеною від попадання в неї атмосферних опадів. Вмикати вентиляцію в димарі або в загальній системі вентиляції будівлі заборонено.

4.4.42.У разі улаштування примусової витяжної вентиляції вентилятор пови­ нен мати вибухобезпечне виконання.

4.4.43.Відсмоктування газів має проводитися як з верхньої, так і з нижньої частини приміщення з боку, протилежного притоку свіжого повітря.

Якщо стеля має конструкції, що виступають, або нахил, то має передбачатися витяжка повітря відповідно з кожного відсіку або з верхньої частини простору під стелею.

Відстань від верхньої кромки верхніх вентиляційних отворів до стелі має бути не більше 100 мм, а від нижньої кромки нижніх вентиляційних отворів до підлоги - не більше 300 мм.

Потік повітря з вентиляційних каналів не має бути спрямованим безпосередньо на поверхню електроліту акумуляторів.

0 0 2 ______________________________________________ РОЗДІЛ 4. РОЗПОДІЛЬЧІ УСТАНОВКИ І ПІДСТАНЦІЇ

Металеві вентиляційні короби не мають розташовуватися над відкритими акумуляторами.

Застосовувати інвентарні вентиляційні короби в приміщеннях акумуляторних батарей не допускається.

Швидкість повітря в приміщеннях акумуляторних батарей і кислотних у разі роботи вентиляційних пристроїв має відповідати вимогам СН 245-71".

4.4.44.Температура в приміщеннях акумуляторних батарей у холодний період на рівні розташування акумуляторів має бути не нижче +10 °С.

На підстанціях без постійного чергування персоналу, якщо акумуляторну батарею вибрано з розрахунку роботи тільки на увімкнення і вимкнення вимикачів, допускається приймати зазначену температуру не нижче О ’С.

4.4.45.Опалювати приміщення акумуляторної батареї рекомендовано за допо­ могою калориферного пристрою, що розташовується поза цим приміщенням і подає тепле повітря через вентиляційний канал. У разі застосування електропідігрівання має бути вжито заходів проти занесення іскор через канал.

У разі улаштування парового або водяного опалювання воно має виконуватися

вмежах приміщення акумуляторної батареї гладкими трубами, з’єднаними зварю­ ванням. Фланцеві з’єднання й установлення вентилів забороняються.

4.4.46.На електростанціях, а також на підстанціях, обладнаних водопроводом, поблизу приміщення акумуляторної батареї треба встановлювати водопровідний кран і раковину. Над раковиною має бути напис: «Кислоту та електроліт не зливати».

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины