Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

ГЛАВА 2.2 Струмопроводи напругою до 35 кВ

_

----------------------------- ---------------------------------------------------------------

&ч>/

2.1.77.Відстані між проводами мають бути; за прогону до 6 м - не меншими 0,1 м, за прогону більше 6 м - не меншими 0,15 м. Відстані від проводів до стін і опорних конструкцій мають бути не менше ніж 50 мм.

2.1.78.Прокладання проводів і кабелів зовнішньої електропроводки в тру­ бах, коробах і гнучких металевих рукавах має виконуватися відповідно до вимог, наведених у 2 .1.63-2.1.65, причому в усіх випадках з уш;ільненням. Прокладання проводів у сталевих трубах і коробах у землі поза будівлями не допускається.

2.1.79.Уводи в будівлі рекомендовано викоі^вати крізь стіни в ізоляційних трубах так, ш;об вода не могла накопичуватися в проході і проникати всередину будівлі.

Відстань від проводів перед уводом і проводів вводу до поверхні землі має бути не меншою ніж 2,75 м (див. також 2.4.37 і 2.4.56).

Відстань між проводами біля ізоляторів уводу, а також від проводів до частин будівлі, ш;о виступають (звисання даху тош;о), має бути не меншою ніж 0,2 м.

Вводи допускається виконувати крізь дахи в сталевих трубах. При цьому відстань по вертикалі від проводів відгалуження до уводу і від проводів уводу до покрівлі має бути не меншою ніж 2,5 м.

Для будівель невеликої висоти (торговельні павільйони, кіоски, будівлі контейнерного типу, пересувні будки, фургони тош;о), на дахах яких виключено перебування людей, відстань у просвіті від проводів відгалужень до вводу і проводів вводу до даху допускається приймати не меншою ніж 0,5 м. При цьому відстань від проводів до поверхні землі має бути не меншою ніж 2,75 м.

ГЛАВА 2.2 СТРУМОПРОВОДИ НАПРУГОЮ д о 35 кВ

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ВИЗНАЧЕННЯ

2.2.1.Ця главаПравилпоширюєтьсяна струмопроводи змінного і постійного струму напругою до 35 кВ. Додаткові вимоги до струмопроводів, ш;овстановлюються у вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зонах, наведено відповідно в гл. 7.3

і7.4*. Глава не поширюється на спеціальні струмопроводи для електролізних уста­ новок, короткої мережі електротермічних установок, а також на струмопроводи, будова яких визначається спеціальними правилами або нормами.

2.2.2.Струмопроводом називається пристрій, призначений для передавання

ірозподілу електроенергії, який складається з неізольованих або ізольованих про­ відників та ізоляторів, ш;о належать до них, захисних оболонок, відгалужувальних пристроїв, підтримувальних і опорних конструкцій.

2.2.3.Залежно від виду провідників струмопроводи поділяються на гнучкі (у разі використання проводів) і жорсткі (у разі використання жорстких шин).

* Глави 7.3 і 7.4 скасовано.

2 5 8 _____________ _______________________________________ РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Жорсткий струмопровід до 1 кВ заводського виготовлення, що поставляється

комплектними секціями, називається шинопроводом.

Залежно від призначення піинопроводи поділяються на:

-магістральні, призначені в основному для приєднання до них розподільних шинопроводів і силових розподільних пунктів, щитів і окремих потужних електроприймачів;

-розподільні, призначені в основному для приєднання до них електроприймачів;

-тролейні, призначені для живлення пересувних електроприймачів;

-освітлювальні, призначені для живлення світильників і електроприймачів невеликої потужності.

2.2.4. Струмопровід напругою понад 1 кВ, що виходить за межі однієї елект­ роустановки, називається протяжним.

ЗАГАЛЬН І ВИМОГИ

2.2.5. У мережах 6-35 кВ промислових підприємств для передавання в одному напрямку потужності понад 15-20 MB • А за напруги 6 кВ, понад 25-35 MB • А - за напруги 10 кВ і понад 35 MB • А - за напруги 35 кВ слід застосовувати, як правило,

гнучкі або жорсткі струмопроводи переважно перед лініями, виконаними з великої кількості кабелів, що паралельно прокладаються.

Відкрите прокладання струмопроводів слід застосовувати у всіх випадках,

коли воно можливе за умовами генплану об’єкта електропостачання і навколиш­ нього середовища.

2.2.6. У місцях, де в повітрі містяться хімічно активні речовини, що руйнівно впливають на струмовідні частини, підтримувальні конструкції та ізолятори, стру­ мопроводи повинні мати відповідне виконання або має бути вжито інших заходів їх захисту від зазначених впливів.

2.2.7. Розрахунок і вибір провідників, ізоляторів, арматури, конструкцій та апаратів струмопроводів слід проводити як за нормальних умов роботи (відпо­ відність робочій напрузі і струму), так і за умов роботи в разі коротких замикань

(див. гл. 1.4).

2.2.8.Струмовідні частини повинні мати позначення і забарвлення відповідно до вимог гл. 1.1.

2.2.9.Струмовідні частини струмопроводів слід виконувати, як правило, з

алюмінієвих, сталеалюмінієвих і сталевих проводів, труб і шин профільного пе­

рерізу.

2.2.10. Для заземлення струмовідних частин струмопроводів мають перед­ бачатися стаціонарні заземлювальні ножі або переносні заземлення відповідно до вимог 4.2.25* (див. також 2.2.30, п. 3).

2.2.11. Механічні навантаження на струмопроводи, а також розрахункові температури навколишнього середовища слід визначати відповідно до вимог,

наведених у 4.2.46-4.2.49*.

2.2.12. Компонування і конструктивне виконання струмопроводів мають перед­ бачати можливість зручного і безпечного провадження монтажних і ремонтних робіт.

* Нумерацію пунктів глави 4.2 змінено.

ГЛАВА 2.2 Струмопроводи напругою до 35 кВ

2 5 9

2.2.13. Струмопроводи вище 1 кВ на відкритому повітрі мають бути захище­ ними від грозових перенапружень відповідно до вимог 4.2.167 і 4.2.168*.

2.2.14. У струмопроводах змінного струму з симетричним навантаженням за струму 1 кА і більше рекомендовано, а за струму 1,6 кА і більше необхідно перед­ бачати заходи щодо зниження втрат електроенергії в шинотримачах, арматурі та конструкціях від впливу магнітного поля.

За струмів 2,5 кА і більше мають, крім того, передбачатися заходи щодо зни­ ження і вирівнювання індуктивного опору (наприклад, розташування смуг у пакетах по сторонах квадрата, застосування спарених фаз, профільних шин, круглих і ква­ дратних порожнистих труб, транспозиції). Для протяжних гнучких струмопроводів рекомендовано також застосовувати внутрішньофазні транспозиції, кількість яких має визначатися розрахунковим шляхом залежно від довжини струмопроводу.

У разі несиметричних навантажень значення струму, за якого необхідно перед­ бачати заходи щодо зниження втрат електроенергії від впливу магнітного поля,

має в кожному окремому випадку визначатися розрахунком.

2.2.15. У випадках, коли зміна температури, вібрація трансформаторів,

нерівномірне осідання будівлі тощо можуть спричинити небезпечне механічне напруження в провідниках, ізоляторах або інших елементах струмопроводів, слід передбачати заходи до усунення цього напруження (компенсатори або подібні їм пристрої). На жорстких струмопроводах компенсатори треба встановлювати також

умісцях перетинів з температурними й осадовими швами будівель і споруд.

2.2.16.Нероз’ємні з’єднання струмопроводів рекомендовано виконувати за допомогою зварювання. Для з’єднання відгалужень із гнучкими струмопроводами допускається застосовувати пресовані затискачі.

З’єднання провідників із різних матеріалів мають виконуватися так, щоб запобігти корозії контактних поверхонь.

2.2.17. Вибір перерізу струмопроводів вище 1 кВ за тривало допустимим стру­ мом у нормальному і післяаварійному режимах слід проводити з урахуванням очіку­ ваного зростання навантажень, але не більше ніж на 25-30% вище розрахункових.

2.2.18. Для струмопроводів, що виконуються із застосуванням неізольованих проводів, тривало допустимі струми слід визначати за гл. 1.3 із застосуванням коефіцієнта 0,8 за відсутності внутрішньофазної транспозиції проводів; 0,98 - за наявності внутрішньофазної транспозиції проводів.

СТРУМОПРОВОДИ НАП РУГОЮ ДО 1 кВ

2.2.19.Місця відгалужень від струмопроводів мають бути доступними для обслуговування.

2.2.20.У виробничих приміщеннях струмопроводи виконання ІРОО слід розташовувати на висоті, не меншій ніж 3,5 м від рівня підлоги або площадки

обслуговування, а струмопроводи виконання до ІР31 - на висоті, не меншій 2,5 м.

Висота установлення струмопроводів виконання ІР20 і вище з ізольованими шинами, а також струмопроводів виконання ІР40 і вище не нормується. Не норму­ ється також висота установлення струмопроводів будь-якого виконання за напруги мережі 42 В і нижче змінного струму та 110 В і нижче постійного струму.

Нумерацію пунктів глави 4.2 змінено.

2 6 0 _________________________________________________ РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

У приміщеннях, які відвідує тільки кваліфікований обслуговуючий персонал

(наприклад, у технічних поверхах будівель тощо), висота установлення струмопро-

водів виконання ІР20 і вище не нормується.

В електроприміщеннях промислових підприємств висота установлення стру-

мопроводів виконання ІРОО і вище не нормується. Місця, де можливі випадкові дотики до струмопроводів виконання ІРОО, мають бути захищеними.

Струмопроводи повинні мати додатковий захист у місцях, де можливі меха­ нічні пошкодження.

Струмопроводи і огорожі, шо розміщуються над проходами, мають бути вста­ новленими на висоті, не меншій 1,9 м від підлоги або майданчика обслуговування.

Сітчасті огорожі струмопроводів повинні мати сітку з чарунками не більше

25x25 мм.

Конструкції, на які встановлюють струмопроводи, мають бути виконаними з вогнетривких матеріалів і мати межу вогнестійкості, не меншу 0,25 год.

Вузли проходження струмопроводів крізь перекриття, перегородки і стіни мають виключати можливість поширення полум’я і диму з одного приміщення в інше.

2.2.21. Відстань від струмовідних частин струмопроводів без оболонок (вико­ нання ІРОО) до трубопроводів має бути не меншою ніж 1 м, а до технологічного устаткування - не меншою ніж 1,5 м.

Відстань від шинопроводів, що мають оболонки (виконання ІР21; ІР31; ІР51;

ІР65), до трубопроводів і технологічного устаткування не нормується.

2.2.22. Відстань у просвіті між провідниками різних фаз або полюсів струмо­ проводів без оболонок (ІРОО) і від них до стін будівель і заземлених конструкцій має бути не меншою ніж 50 мм, а до елементів спалимих будівель - не меншою ніж 200 мм.

2.2.23. Комутаційна і захисна апаратура для відгалужень від струмопроводів має встановлюватися безпосередньо на струмопроводах або поблизу пункту відга­ луження (див. також 3.1.16). Ця апаратура має бути розташованою і захищеною так, щоб виключалася можливість випадкового дотику до частин, що перебувають під напругою. Для оперативного керування з рівня підлоги або площадки обслуго­ вування апаратами, установленими на недоступній висоті, мають бути передбачені відповідні пристрої (тяги, троси). Апарати повинні мати помітні з підлоги або площадки обслуговування ознаки, що вказують положення апарата (увімкнено,

вимкнено).

2.2.24.Для струмопроводів слід застосовувати ізолятори з вогнетривких матеріалів (фарфор, стеатит тощо).

2.2.25.По всій трасі струмопроводів без захисних оболонок (ІРОО) через кожні

10-15 м, а також у місцях, що відвідуються людьми (посадкові площадки для кранівників тощо), мають бути укріпленими попереджувальні плакати з техніки безпеки.

2.2.26. Слід передбачати заходи (наприклад, ізоляційні розпірки) для запо­ бігання неприпустимому зближенню провідників фаз між собою і з оболонкою струмопроводу в разі проходження струмів КЗ.

2.2.27. На струмопроводи в кранових прогонах поширюються такі додаткові вимоги:

ГЛАВА2.2 Струмопроводи напругою до 35 кВ

—I _____________________________________________________________

1. Необгороджені струмопроводи без захисних оболонок (ІРОО), що прокла­ даються по фермах, слід розміщувати на висоті, не меншій 2,5 м від рівня настилу моста і візка крана; у разі прокладання струмопроводів нижче ніж 2,5 м, але не нижче рівня нижнього поясу ферми перекриття треба передбачати огорожі від випадкового дотику до них з настилу моста і візка крана на всьому протягу струмо­ проводів. Допускається улаштовувати огорожі у вигляді навісу на самому крані під струмопроводом.

2. Ділянки струмопроводів без захисних оболонок (ІРОО) над ремонтними загонами для кранів (див. 5.4.16) повинні мати огорожі, що запобігають дотику до струмовідних частин із настилу візка крана. Огорожа не потрібна, якщо струмо-

провід розташовано над цим настилом на рівні не менше ніж 2,5 м або якщо в цих місцях застосовуються ізольовані провідники; в останньому випадку найменшу відстань до них визначають виходячи з ремонтних умов.

3. Прокладати струмопроводи під краном без застосування спеціальних заходів захисту від механічних пошкоджень допускається в мертвій зоні крана. Спеціальні заходи захисту від механічних пошкоджень не потрібно передбачати для шинопро-

водів в оболонці будь-якого виконання на струм до 630 А, розташованих поблизу технологічного устаткування поза мертвою зоною крана.

СТРУМОПРОВОДИ НАП РУГОЮ ПОНАД 1 кВ

2.2.28. У виробничих приміщеннях допускається застосовувати струмопро­ води виконання ІР41 і вище: струмопроводи мають бути розташованими від рівня підлоги або площадки обслуговування на висоті не менше ніж 2,5 м.

У виробничих приміщеннях, які відвідує тільки кваліфікований обслуго­ вуючий персонал (наприклад, у технічних поверхах будівель тощо), висота вста­ новлення струмопроводів виконання ІР41 і вище не нормується. У електропримі-

щеннях допускається застосовувати струмопроводи будь-якого виконання. Висота установлення від рівня підлоги або площадки обслуговування для струмопроводів виконання нижче ІР41 - не менше ніж 2,5 м; ІР41 і вище - не нормується.

2.2.29.На відкритому повітрі можуть застосовуватися струмопроводи всіх виконань (див. також 2.2.5 і 2.2.13).

2.2.30.У разі розміщення струмопроводів у тунелях і галереях мають бути виконані вимоги 4.2.82*, а також такі вимоги:

1. Ширина коридорів обслуговування струмопроводів, що не мають оболонки

(ІРОО), має бути не меншою ніж 1 м за одностороннього розташування і 1,2 м - за двостороннього розташування. За довжини струмопроводу понад 150 м ширина коридору обслуговування як у разі одностороннього, так і в разі двостороннього обслуговування устаткування має бути збільшеною порівняно з наведеною не менше ніж на 0,2 м.

2.Висота огорожі струмопроводів, що не мають оболонки, від рівня підлоги має бути не меншою 1,7 м.

3.На початку і в кінці струмопроводу, а також у проміжних точках слід перед­

бачати стаціонарні заземлювальні ножі або пристрої для приєднання переносних

Нумерацію пунктів глави 4.2 змінено.

2 0 2

РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

заземлень. Число місць установлення переносних заземлень має вибиратися таким, щоб наведена від сусідніх струмопроводів у разі виникнення КЗ напруга між двома сусідніми точками установлення заземлень не перевищувала 250 В.

2.2.31.У тунелях і галереях, де розміщені струмопроводи, має бути виконаним освітлення відповідно до вимог розд. 6. Освітлення тунелів і галерей має живитися від двох джерел із чергуванням приєднань ламп до обох джерел.

Там, де прокладаються струмопроводи без оболонок (ІРОО), освітлювальну арматуру має бути встановлено так, щоб було забезпечено безпечне її обслугову­ вання. У цьому разі освітлювальна електропроводка в тунелях і галереях має бути екранованою (кабелі - з металевою оболонкою, електропроводка - у сталевих трубах тощо).

2.2.32.Під час виконання тунелів і галерей для струмопроводів мають бути дотриманими такі вимоги:

1.Споруди мають виконуватися з вогнетривких матеріалів. Будівельні несучі конструкції із залізобетону повинні мати межу вогнестійкості, не меншу 0,75 год

аз сталевого прокату - не меншу 0,25 год.

2.Вентиляцію має бути виконано такою, щоб різниця температур вхідного вихідного повітря в разі номінального навантаження не перевищувала 15 °С. Венти ляційні отвори мають бути закритими жалюзі або сітками і захищеними козирками

3.Внутрішній простір тунелів і галерей не має перетинатися будь-якими трубопроводами.

4.Тунелі та галереї струмопроводів мають бути обладнаними пристроями зв’язку. Апаратура засобів зв’язку і місця її встановлення мають визначатися під час конкретного проектування.

ГНУЧКІ СТРУМОПРОВОДИ НАПРУГОЮ ПОНАД 1 кВ

2.2.33.Гнучкі струмопроводи на відкритому повітрі мають прокладатися на самостійних опорах. Суміщене прокладання струмопроводів і технологічних тру­ бопроводів на спільних опорах не допускається.

2.2.34.Відстань між проводами розщепленої фази рекомендується приймати не меншою шести діаметрів застосовуваних проводів.

2.2.35.Відстань між струмовідними частинами і від них до заземлених кон­ струкцій, будівель та інших споруд, а також до полотна автомобільної дороги або залізниці має прийматися згідно з гл. 2.5.

2.2.36.Зближення струмопроводів з будівлями і спорудами, що містять вибу­ хонебезпечні приміщення, а також з вибухонебезпечними зовнішніми установками має виконуватися відповідно до вимог гл. 7.3*.

2.2.37.Перевірку відстаней від струмопроводів до споруд, що ними перетина­

ються, слід проводити з урахуванням додаткових вагових навантажень на проводи від міжфазних і внутрішньофазних розпірок і можливої максимальної температури проводу в післяаварійному режимі. Максимальна температура під час роботи струмопроводу в післяаварійному режимі приймається такою, що дорівнює плюс 70 °С.

2.2.38. Розташовувати фази кола протяжного струмопроводу рекомендується по вершинах рівностороннього трикутника.

* Главу 7.3 скасовано.

ГЛАВА 2.3 Кабельні лінії напругою до 330 кВ

.263

 

2.2.39. Конструкція протяжного струмопроводу має передбачати можливість застосування переносних заземлень, що дозволяють безпечно виконувати роботи на вимкненому колі.

Число місць установлення переносних заземлень вибирається за 2.2.30, п. 3. 2.2.40*. Під час розрахунку проводів гнучких струмопроводів необхідно

керуватися таким:

1. Тяжіння і напруження в проводах за різних поєднань зовнішніх наванта­ жень мають прийматися залежно від допустимого нормативного тяжіння на фазу,

зумовленого міцністю застосовуваних опор і вузлів, що сприймають зусилля.

Нормативне тяжіння на фазу слід приймати, як правило, не більше 9,8 кН

(Ю те).

2. Мають враховуватися додаткові вагові навантаження на проводи від між-

фазних і внутрішньофазних розпірок.

3. Тиск вітру на проводи має розраховуватися згідно з 2.5.30.

* Слід керуватися оновленою главою 2.5.

2 0 4 ______________________________________________________РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УК РАЇН И

НАКАЗ

22 серпня 2014 р.

м. Київ

№ 596

Про внесення змін та доповнень до розділу 2 Правил улаштування електроустановок (глави 2.3-2.5)

Відповідно до Закону України «Про електроенергетику» та Положення про Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 № 382, враховуючи розвиток науковотехнічного прогресу щодо улаштування електроустановок,

НАКАЗУЮ :

1.Внести зміни та доповнення до розділу 2. Передавання електроенергії Пра­ вил улаштування електроустановок, шляхом викладення у новій редакції глав 2.3,

2.4та 2.5 (далі - розділ 2 ПУЕ), ш;о додаються.

2.Розділ 2 ПУЕ набуває чинності через 90 днів з дня підписання цього наказу.

3.Об’єднанню енергетичних підприємств «Галузевий резервно-інвестиційний фондрозвиткуенергетики» (Котельніков 0.0.) у встановленомупорядкувнестирозділ 2 ПУЕ дорееструбазиданих чинних нормативнихдокументівМіненерговугілля України.

4.Державному підприємству «Національна енергетична компанія «Укренерго» (Уш;аповський К.В.) забезпечити:

видання необхідної кількості примірників розділу 2 ПУЕ, відповідно до замовлень;

подальший науково-технічний супровід впровадження розділу 2 ПУЕ.

5.З дня набрання чинності розділом 2 ПУЕ визнати такими, ш;о втратили

чинність, накази Мінпаливенерго України:

від 05.01.2006 № З «Про затвердження та введення в дію нової редакції глав

2.4, 2.5 Правил улаштування електроустановок»;

від 29.12.2006 № 541 «Про затвердження та введення в дію «Зміни № 1 до

глав 2.4 та 2.5 ПУЕ: 2006»;

від 10.10.2008 № 500 «Про затвердження та введення в дію «Зміни № 2 до

глав 2.4 і 2.5 ПУЕ: 2006»; від 13.03.2009№ 144 «Про затвердження танадання чинності новій редакції глави

2.3 «Кабельні лінії напругою до 330 кВ» Правил улаштування електроустановок»; 06.05.2009 № 231 «Про затвердження та введення в дію «Зміни № З до гла­ ви 2.4 «Повітряні лінії електропередавання напругою до 1 кВ» іглави 2.5 «Повітряні

лінії електропередавання напругою вище 1 кВ до 750 кВ» ПУЕ: 2006».

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра

Улиду В.Ю.

 

Міністр

Ю. Продан

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины