Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

0 3 0

РОЗДІЛ 5. ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УСТАНОВКИ

Захист електродвигунів змінного струму від перевантажень слід виконувати:

-у двох фазах у разі захисту електродвигунів від КЗ запобіжниками;

-в одній фазі у разі захисту електродвигунів від КЗ автоматичними вимика­

чами.

Захист електродвигунів постійного струму від перевантажень слід виконувати

водному полюсі.

5.3.61.Апарати захисту електродвигунів мають задовольняти вимогам гл . 3.1.

Усі види захисту електродвигунів від КЗ, перевантаження, мінімальної напруги слід здійснювати приладами, дія яких застосована на різних принципах.

5.3.62. Спеціальні види захисту від роботи на двох фазах допускається застосо­ вувати як виняток на електродвигунах, що не мають захисту від перевантаження, для яких існує підвищена ймовірність втрати однієї фази, що призводить до виходу електродвигуна з ладу з тяжкими наслідками.

ГЛАВА 5.6 КОНДЕНСАТОРНІ УСТАНОВКИ

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ВИЗНАЧЕННЯ

5.6.1. Ця глава Правил поширюється на конденсаторні установки до 500 кВ (незалежно від їх виконання), що приєднуються паралельно індуктивним елемен­ там електричних систем змінного струму частотою 50 Гц і призначені для компен­ сації реактивної потужності електроустановок і регулювання напруги. Розділ не поширюється на конденсаторні установки для подовжньої компенсації, фільтрові та спеціальні.

Конденсаторні установки напругою до 1 кВ і вище мають також відповідати вимогам гл. 4.1 і 4.2.

5.6.2. Конденсаторною установкою називається електроустановка, що складається з конденсаторів, допоміжного електроустаткування (вимикачів,

роз’єднувачів, розрядних резисторів, пристроїв регулювання, захисту тощо), що належать до них, та ошиновки.

Конденсаторна установка може складатися з однієї чи декількох конденсатор­ них батарей або з одного або декількох окремо встановлених одиничних конденса­ торів, приєднаних до мережі через комутаційні апарати.

5.6.3. Конденсаторною батареєю називається група одиничних конденсаторів,

електрично з’єднаних між собою.

5.6.4. Одиничним конденсатором називається конструктивне з ’єднання одного або декількох конденсаторних елементів у загальному корпусі із зовніш­ німи виводами.

Термін «конденсатор» використовується тоді, коли немає необхідності під­ креслювати різні значення термінів «одиничний конденсатор» і «конденсаторна батарея».

ГЛАВА 5.6 Конденсаторні установки

gg^l

5.6.5.Конденсаторним елементом (секцією) називається неподільна частина конденсатора, що складається зі струмопровідних обкладок (електродів), розді­ лених діелектриком.

5.6.6.Послідовним рядом у разі паралельно-послідовного з’єднання конденса­ торів у фазі батареї називається частина батареї, що складається з паралельно уві­

мкнених конденсаторів.

СХЕМА ЕЛЕКТРИЧНИХ З’ЄДНАНЬ, ВИБІР УСТАТКУВ АН Н Я

5.6.7.Конденсаторні установки можна приєднувати до мережі через окремий апарат, призначений для увімкнення і вимкнення тільки конденсаторів, або через загальний апарат із силовим трансформатором, асинхронним електродвигуном чи іншим електроприймачем. Ці схеми можна застосовувати за будь-якої напруги конденсаторної установки.

5.6.8.Конденсаторні батареї на напругу, вищу ніж 10 кВ, складаються з однофазних конденсаторів шляхом їх паралельно-послідовного з’єднання. Число послідовних рядів конденсаторів вибирається так, щоб у нормальних режимах роботи струмове навантаження на конденсатори не перевищувало номінального значення. Число конденсаторів у ряді має бути таким, щоб у разі вимкнення одного

зних через перегорання запобіжника напруга на решті конденсаторах ряду не пере­

вищувала 110% номінальної.

5.6.9.Конденсаторні батареї на напругу 10 кВ і нижчу треба складати, як правило, з конденсаторів із номінальною напругою, яка дорівнює номінальній напрузі мережі. При цьому допускається тривала робота одиничних конденсаторів

знапругою, не більшою ніж 110% від номінальної.

5.6.10.У трифазних батареях однофазні конденсатори з’єднуються в трикут­ ник або зірку. Може застосовуватися також послідовне або паралельно-послідовне

з’єднання однофазних конденсаторів у кожній фазі трифазної батареї.

5.6.11.Під час вибору вимикача конденсаторної батареї слід враховувати наявність паралельно увімкнених (наприклад, на загальні шини) конденсаторних батарей. За необхідності треба виконувати пристрої, що забезпечують зниження

поштовхів струму в момент вмикання батареї.

5.6.12.Роз’єднувач конденсаторної батареї повинен мати заземлювальні ножі

збоку батареї, що блокуються зі своїм роз’єднувачем. Роз’єднувачі конденсаторної батареї мають блокуватися з вимикачем батареї.

5.6.13.Конденсатори повинні мати розрядні пристрої.

Одиничні конденсатори для конденсаторних батарей рекомендовано засто­ совувати із вбудованими розрядними резисторами. Допускається встановлювати конденсатори без вбудованих розрядних резисторів, якщо на виводи одиничного конденсатора або послідовного ряду конденсаторів постійно підключено розрядний пристрій. Розрядні пристрої можуть не встановлюватися на батареях до 1 кВ, якщо вони приєднані до мережі через трансформатор і між батареєю та трансформатором відсутні комутаційні апарати.

Як розрядні пристрої можуть застосовуватися:

- трансформатори напруги або пристрої з активно-індуктивним опором - для конденсаторних установок понад 1 кВ;

0 3 2 ____________________________________ ____________________РОЗДІЛ 5. ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УСТАНОВКИ

- пристрої з активним або активно-індуктивним опором - для конденсаторних установок до 1 кВ.

5.6.14. Для досягнення найбільш економічного режиму роботи електричних мереж зі змінним графіком реактивного навантаження слід застосовувати авто­ матичне регулювання потужності конденсаторної установки шляхом увімкнення

івимкнення її в цілому або окремих її частин.

5.6.15.Апарати і струмовідні частини в колі конденсаторної батареї мають допускати тривале проходження струму, ш;о становить 130% від номінального струму батареї.

ЗАХИСТ

5.6.16.Конденсаторні установки в цілому повинні мати захист від струмів КЗ, ш;о діє на вимкнення без витримки часу. Захист має бути відрегульованим від струмів увімкнення установки і поштовхів струму за перенапруг.

5.6.17.Конденсаторна установка в цілому повинна мати захист від підви- ш;ення напруги, ш;о вимикає батарею в разі підвищення значення діючої напруги понад допустиме. Вимкнення установки слід проводити з витримкою часу 3-5 хв. Повторне увімкнення конденсаторної установки допускається після зниження напруги в мережі до номінального значення, але не раніше ніж через 5 хв після її вимкнення. Захист не потрібний, якпіо батарею вибрано з урахуванням максималь­ ного можливого значення напруги кола, тобто так, ш;о за підвиш;ення напруги до одиничного конденсатора не може бути тривало прикладено напругу понад 110% номінальної.

5.6.18.У випадках, коли можливе перевантаження конденсаторів струмами виш;их гармонік, має бути передбачено релейний захист, ш;о вимикає конденсаторну установку з витримкою часу за діючого значення струму для одиничних конденса­ торів, ш,о перевиш;ує 130% номінального.

5.6.19.Для конденсаторної батареї, що має дві або більше паралельні гілки, рекомендовано застосовувати захист, який спрацьовує в разі порушення рівності струмів гілок.

5.6.20.На батареях із паралельно-послідовним увімкненням конденсаторів кожен конденсатор вище 1,05 кВ має бути захищений зовнішнім запобіжником, що спрацьовує в разі пробою конденсатора. Конденсатори 1,05 кВ і нижче повинні мати вбудовані всередину корпусу плавкі запобіжники по одному на кожну секцію, що спрацьовують у разі пробою секції.

5.6.21.На батареях, зібраних за схемою електричних з’єднань з декількома секціями, слід застосовувати захист кожної секції від струмів КЗ незалежно від захисту конденсаторної установки в цілому. Такий захист секції не обов’язковий, якщо кожен одиничний конденсатор захищено окремим зовнішнім або вбудованим запобіжником. Захист секції має забезпечувати її надійне вимкнення за найменших

інайбільших значень струму КЗ в даній точці мережі.

5.6.22.Схему електричних з’єднань конденсаторних батарей і запобіжники треба вибирати такими, щоб пошкодження ізоляції окремих конденсаторів не при­ зводило до руйнування їх корпусів, підвищення напруги вище тривало допустиму на конденсаторах, що залишилися в роботі, та вимкнення батареї в цілому.

ГЛАВА 5.6 Конденсаторні установки

_ _ _ _ _

___________________________________________________________________________________________________________________________ОО

Для захисту конденсаторів понад 1 кВ слід застосовувати запобіжники, що обмежують значення струму КЗ. Зовнішні запобіжники конденсаторів повинні мати покажчики їх перегорання.

5.6.23. Захист конденсаторних установок від грозових перенапруг має перед­ бачати в тих випадках і за допомогою тих самих засобів, які передбачено в гл. 4.2.

ЕЛЕКТРИ ЧН І ВИМІРЮ ВАННЯ

5.6.24.Ємності фаз конденсаторної установки мають контролюватися ста­ ціонарними пристроями вимірювання струму в кожній фазі.

Для конденсаторних установок потужністю до 400 квар допускається вимі­ рювати струм тільки в одній фазі.

5.6.25.Реактивну енергію, видану в мережу конденсаторами, треба облі-кову- вати згідно з вимогами гл. 1.5.

УСТАНОВКИ КОНДЕНСАТОРІВ

5.6.26.Конструкція конденсаторної установки має відповідати умовам навко­ лишнього середовиш;а.

5.6.27.Конденсаторні установки із загальною масою масла понад 600 кг у кожній треба розташовувати в окремому приміш;енні, ш;о відповідає вимогам вог­

нестійкості, наведеним у 4.2.76*, з виходом назовні або до загального приміщення. Конденсаторні установки із загальною масою масла до 600 кг в кожній, а також конденсаторні установки, що складаються з конденсаторів з негорючою рідиною, можна розміщувати в приміщеннях РУ до 1 кВ і вище або в основних і допоміжних приміщеннях виробництв, віднесених до категорій Г і Д за протипожежними вимо­

гами СНиП Держбуду СРСР.

5.6.28.У разі розташування всередині приміщення конденсаторної установки вище 1 кВ із загальною масою масла понад 600 кг під установкою має бути влашто­ вувати маслоприймач, розрахований на 20% загальної маси масла в усіх конден­ саторах і виконаний відповідно до вимог, наведених у 4.2.101*. У разі зовнішнього розташування влаштовувати маслоприймачі під конденсаторами не потрібно.

5.6.29.Конденсаторні установки, розміщені в загальному приміщенні, повинні мати сітчасті огорожі або захисні кожухи. Мають бути також виконаними пристрої, що запобігають розтіканню синтетичної рідини по кабельних каналах і підлозі приміщення в разі порушення герметичності корпусів конденсаторів і забезпечують видалення пари рідини з приміщення.

5.6.30.Відстань між одиничними конденсаторами має бути не меншою ніж 50 мм і вибиратися за умови охолодження конденсаторів і забезпечення ізоляційних відстаней.

5.6.31.Покажчики перегорання зовнішніх запобіжників конденсатора мають бути доступними для огляду під час роботи батареї.

5.6.32.Температура повітря, що оточує конденсатори, не має виходити за верхню і нижню межі, установлені ГОСТ або технічними умовами на конденсатори відповідного типу.

Нумерацію пунктів глави 4.2 змінено.

6 3 4 ________________________________________________________ РОЗДІЛ 5. ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УСТАНОВКИ

Приміщення або шафи конденсаторної установки повинні мати окрему систему природної вентиляції; якщо вона не забезпечує зниження температури повітря в приміщенні до найбільшої допустимої, необхідно застосовувати штучну вентиляцію.

5.6.33.Для конденсаторів, що встановлюються на відкритому повітрі, має враховуватися наявність сонячного випромінювання. Конденсатори на відкритому повітрі рекомендовано встановлювати так, щоб негативна дія на них сонячної радіації була найменшою.

5.6.34.З’єднання виводів конденсаторів між собою і приєднання їх до шин мають виконуватися гнучкими перемичками.

5.6.35.Конструкції, на яких установлюються конденсатори, мають виконува­ тися з вогнетривких матеріалів. Під час вибору способу кріплення конденсаторів

необхідно враховувати теплове розширення корпусу конденсатора.

5.6.36.У разі зовнішнього встановлення відстані від конденсаторів, заповне­ них маслом, до іншого устаткування, а також протипожежні відстані від них до будівель і споруд треба приймати за 4.2.67 і 4.2.68'.

5.6.37.У разі зовнішнього встановлення маслонаповнені конденсатори треба встановлювати згідно з протипожежними вимогами групами потужністю, не більшою ЗО Мвар кожна. Відстань у просвіті між групами однієї конденсаторної установки має бути не меншою ніж 4 м, а між групами різних конденсаторних установок - не меншою ніж 6 м.

5.6.38.У одному приміщенні з конденсаторами допускається установлювати розрядні резистори, що належать до них, роз’єднувачі, вимикачі навантаження, малооб’ємні вимикачі і вимірювальні трансформатори.

5.6.39.У разі поділу конденсаторної батареї на частини рекомендовано роз­ ташовувати їх так, щоб було забезпечено безпеку робіт на кожній із частин за вимкнених решти.

5.6.40.На конденсаторній установці треба передбачати пристосування для заземлення несучих металевих конструкцій, які можуть перебувати під напругою під час роботи установки.

Нумерацію пунктів глави 4.2 змінено.

ЕЛЕКТРИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

Глави 6.1-6.6. Затверджено наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 22 серпня 2014 року № 597.

І

МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

НАКАЗ

22 серпня 2014 р.

м. Київ

№ 597

Про внесення змін та доповнень до розділу 6 Правил улаштування електроустановок

Відповідно до Закону України «Про електроенергетику» та Положення про Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 № 382, враховуючи розвиток науковотехнічного прогресу щодо улаштування електроустановок.

НАКАЗУЮ :

1.Внести зміни та доповнення до розділу 6. Електричне освітлення Правил улаштування електроустановок, шляхом викладення у новій редакції глав 6.1-6.6 (далі - розділ 6 ПУЕ), що додається.

2.Розділ 6 ПУЕ набирає чинності через 90 днів з дати підписання цього наказу.

3.Об’єднанню енергетичних підприємств «Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики» у встановленому порядку внести розділ 6 ПУЕ до реєстру бази даних документів Міненерговугілля України.

4.Державному підприємству «Національна енергетична компанія «Укренерго» (Ущаповський К.В.) забезпечити;

видання необхідної кількості примірників розділу 6 ПУЕ, відповідно до замовлень;

подальший науково-технічний супровід впровадження розділу 6 ПУЕ.

5.З дня набрання чинності розділом 6 ПУЕ визнати таким, що втратив чин­ ність, наказ Мінпаливенерго України від 09.03.2006 № 70 «Про затвердження та введення в дію нової редакції розділу 6 Правил улаштування електроустановок».

6.Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Улиду В.Ю.

Міністр

Ю. Продав

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины