Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

ГЛАВА 6.6 Освітлювальні прилади та електроустановлювальне обладнання

ggg

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 22.08.2014 р. №597

ГЛАВА 6.6 ОСВІТЛЮВАЛЬНІ ПРИЛАДИ

ТА ЕЛЕКТРОУСТАНОВЛЮВАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ

ОСВІТЛЮ ВАЛЬНІ ПРИ ЛАДИ

6.6.1.Освітлювальні прилади потрібно встановлювати таким чином, щоб забезпечувався доступ до місця їхнього монтажу і безпечного обслуговування з використанням, за необхідності, інвентарних технічних засобів.

У виробничих приміщеннях, обладнаних мостовими кранами, які використо­ вують для безперервного виробничого процесу, а також у безкранових прогонах, в яких доступ до світильників за допомогою підлогових і інших пересувних засобів

єнеможливим або утрудненим, установлювати світильники та інше обладнання і прокладати електричні мережі можна на спеціальних стаціонарних містках, які виконують із негорючих матеріалів. Ширина містків має бути не меншою ніж 0,6 м. На містках треба установлювати огородження висотою, не меншою ніж 1 м.

Уприміщеннях з важкими умовами, особливо в цехах металургійних підприємств, доцільно використовувати світильники з газорозрядними лампами типу ДРІ і ДНаТ із вбудованою апаратурою керування, високим ступенем захисту та світильники, обладнані елементами, які запобігають забрудненню зовнішньої поверхні захисного скла, і фільтрами, які захищають внутрішню поверхню відбивача від забруднення.

У громадських будівлях за неможливості використання інших засобів і спо­ собів доступу до світильників допускається споруджувати такі містки.

6.6.2.Світильники, які обслуговують зі стаціонарних драбин або з приставних драбин, установлюють на висоті, не більшій ніж 5 м (до низу світильника) над рів­ нем підлоги. Розташовувати світильники над великим обладнанням, приямками і в інших місцях, де неможливо встановити драбину, не допускається.

6.6.3.Світильники, які застосовують в установках, що піддаються вібраціям і струсам, повинні мати конструкції, які унеможливлюють самовідгвинчування ламп або їх випадання. Допускається встановлювати світильники із застосуванням амортизуючих пристроїв.

6.6.4.Для підвісних світильників загального освітлення допускається влашто­

вувати звиси довжиною, не більшою ніж 1,5 м. За більшої довжини звисів треба вживати заходи для обмеження розгойдування світильників.

6.6.5. У вибухонебезпечних зонах усі стаціонарно встановлені освітлювальні прилади жорстко закріплюють, щоб не допускати розгойдування.

Є6 0 _ ________________________________________________________ РОЗДІЛ 6 . ЕЛЕКТРИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

Уразі застосування у вибухонебезпечних зонах щілинних світловодів слід дотримуватися вимог НПАОП 40.1-1.32-01 «Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок» та ДБН В.2.5-27-2006 «Захисні заходи електробезпеки в електроустановках будинків і споруд».

Для приміщень, віднесених до пожежонебезпечних зон П-ІІа, використо­ вують світильники з розсіювачами з негорючих матеріалів у вигляді суцільного силікатного скла.

6.6.6.Для забезпечення можливості обслуговування освітлювальних прила­ дів їх допускається установлювати на поворотних пристроях за умови жорсткого кріплення їх до цих пристроїв і підведення живлення гнучким кабелем з мідними жилами.

6.6.7.Для освітлення транспортних тунелів у містах і на автомобільних шля­ хах рекомендовано застосовувати світильники зі ступенем захисту IP 65.

6.6.8.Світильники місцевого освітлення треба закріплювати жорстко або так, щоб після переміщення вони стійко зберігали своє положення.

6.6.9.Пристосування для підвішування світильників протягом 10 хв мають витримувати без пошкодження та залишкових деформацій прикладене до них навантаження, яке дорівнює п’ятикратній масі світильника, а для складних бага­ толампових люстр масою понад 25 кг - навантаження, яке дорівнює двократній масі люстри плюс 80 кг.

6.6.10.У стаціонарно встановлених світильниках гвинтові струмовідні гільзи патронів для ламп з гвинтовими цоколями в мережах із заземленою нейтраллю приєднують до iV-провідника.

Якщо патрон має неструмовідну гвинтову гільзу, iV-провідник приєднують до контакту патрона, з яким з’єднують гвинтовий цоколь лампи.

6.6.11У магазинних вітринах допускається застосовувати світильники з галогенними лампами потужністю, не більшою ніж 100 Вт.

Застосовувати лампи розжарювання дозволено в окремих випадках, якщо використання розрядних ламп неможливе або недоцільне (6.1.14).

6.6.12.Проводи треба вводити в освітлювальну арматуру таким чином, щоб

умісці введення вони не піддавалися механічним пошкодженням, а контакти патронів було розвантажено від механічних зусиль.

6.6.13.З’єднувати проводи всередині кронштейнів, підвісів або труб, за допо­ могою яких установлюють освітлювальну арматуру, не дозволено. З’єднувати про­ води треба в місцях, доступних для контролю, наприклад, в основах кронштейнів,

умісцях введення проводів у світильники.

6.6.14.Освітлювальну арматуру допускається підвішувати на живильних проводах, якщо їх для цього призначено і виготовлено за спеціальними технічними умовами.

6.6.15.У разі застосування освітлювальної арматури загального освітлення, яка має клемні затискачі для приєднання живильних провідників, проводи і кабелі допускається приєднувати як з мідними, так і алюмінієвими жилами.

Для освітлювальної арматури, яка не має клемних затискачів, і якщо провід­ ники, які вводять в арматуру, безпосередньо приєднують до контактних затискачів лампових патронів, застосовують проводи або кабелі з мідними жилами перерізом, не меншим ніж 0,5 мм^ усередині будинків і 1 мм^ - поза будинками. При цьому в

ГЛАВА 6.6 Освітлювальні прилади та електроустановлювальне обладнання

661

арматурі для ламп типів ДРЛ, ДРІ, ДРІЗ, ДНаТ необхідно застосовувати проводи з ізоляцією, яка допускає температуру їхнього нагрівання, не меншу ніж 100 °С.

Проводи, які вводять у вільно підвішені світильники, повинні мати мідні жили.

Проводи, які прокладають усередині освітлювальної арматури, повинні мати ізоляцію, яка відповідає номінальній напрузі мережі (див. також 6.3.33).

6.6.16.Відгалуження від розподільчих мереж до світильників зовнішнього освітлення виконують гнучкими проводами з мідними жилами перерізом, не меншим ніж 1,5 мм^, для підвісних світильників, і не меншим ніж 1 мм^, - для консольних. Відгалуження від повітряних ліній рекомендовано виконувати з вико­ ристанням спеціальних перехідних відгалужувальних затискачів.

6.6.17.Для приєднання до мережі настільних, переносних і ручних світиль­ ників, а також світильників, які підвішують на проводах, світильників місцевого освітлення застосовують шнури і проводи з гнучкими мідними жилами перерізом, не меншим ніж 0,75 мм^. При цьому переріз жил проводів і шнурів повинен відпо­ відати струмовому навантаженню світильника.

6.6.18.Для заряджання стаціонарних світильників місцевого освітлення засто­ совують гнучкі проводи з мідними жилами перерізом, не меншим ніж 1 мм^, - для рухомих конструкцій і не меншим ніж 0,5 мм^ - для нерухомих.

Ізоляція проводів має відповідати номінальній напрузі мережі.

6.6.19.Заряджати кронштейни освітлювальної арматури місцевого освітлення треба з дотримуванням таких вимог:

- проводи необхідно вводити всередину кронштейна або захищати їх від меха­ нічних пошкоджень іншим шляхом; за напруги до 50 В цю вимогу виконувати не обов’язково;

- за наявності шарнірів проводи всередині шарнірних частин не мають під­

даватися натягу або перетиранню;

-отвори для проводів у кронштейнах повинні мати діаметр, не менший ніж 8 мм, з допуском місцевих звужень до 6 мм; у місцях уведення проводів треба застосовувати ізолювальні втулки;

-рухомі конструкції освітлювальної арматури не повинні довільно пересува­

тися або розгойдуватися.

6.6.20. Приєднувати прожектори до мережі треба за допомогою гнучкого кабелю з мідними жилами перерізом, не меншим ніж 1 мм^, і довжиною, не меншою ніж 1,5 м. Захисне заземлення прожекторів необхідно виконувати окремою жилою.

ЕЛЕКТРОУСТАНОВЛЮ ВАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ

6.6.21.Вимоги, викладені в6.6.22-6.6.28, поширюються на обладнання (вими­ качі, перемикачі та штепсельні розетки) з номінальним струмом до 16 А і напругою до 250 В, а також на штепсельні з’єднання із захисним контактом з номінальним струмом до 63 А і напругою до 380 В.

6.6.22.Обладнання, установлене прихованим способом, розміщують у ко­ робки, спеціальні кожухи або отвори залізобетонних панелей, утворених під час виготовлення їх на заводах будівельної індустрії. Кришки, призначені для закривання отворів у панелях, мають бути вогнестійкими.

0 6 2 _______________________________

РОЗДІЛ 6. ЕЛЕКТРИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

6.6.23.Штепсельні розетки, установлені в складських приміщеннях, які зачиняються і містять горючі матеріали або матеріали в горючій упаковці, повин­ ні мати ступінь захисту відповідно до вимог НПАОП 40.1-1.32 «Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок».

6.6.24.Застосування штепсельних розеток для переносних електроприймачів із захисним контактом (для приєднання Р-Е-провідника) має унеможливлювати використання струмовідних контактів як захисних.

З’єднання між захисними контактами вилки і розетки здійснюють до того, як з’єднаються струмовідні контакти; порядок вимкнення має бути зворотнім. Заземлювальні контакти штепсельних розеток і вилок мають бути електрично

з’єднаними з їх корпусами, якщо їх виконано зі струмовідних матеріалів.

6.6.25.Вимикачі та перемикачі переносних електроприймачів зазвичай уста­ новлюють на самих електроприймачах або в електропроводі, який прокладають нерухомо. На рухомих проводах дозволено встановлювати вимикачі тільки спеці­ альної конструкції, передбаченої для цієї мети.

6.6.26.У триабо двопровідних однофазних лініях мереж із заземленою нейтраллю можна використовувати однополюсні вимикачі, які треба установлювати в колі фазного проводу, або двополюсні; при цьому вимкнення одного //-провідника без вимкнення фазного слід унеможливити.

6.6.27.Штепсельні розетки установлюють:

-у виробничих приміщеннях зазвичай на висоті 0,8 - І м; у разі підведення проводів згори їх допускається встановлювати на висоті до 1,5 м;

-в адміністративно-конторських, лабораторних, житлових та інших при­ міщеннях - на висоті, зручній для приєднання до них електричних приладів, залежно від призначення приміщень та оформлення інтер’єру, але не більшій ніж 1 м; установлювати штепсельні розетки дозволено в кабельних коробах у при­ значених для цього місцях;

-у школах і дитячих закладах (у приміщеннях для перебування дітей) - на висоті 1,8 м.

6.6.28.Вимикачі для світильників загального освітлення треба установлювати на висоті від 0,8 до 1,7 м від підлоги, а в школах, дитячих яслах і садках, у примі­ щеннях для перебування дітей - на висоті 1,8 м від підлоги. Дозволено встановлю­ вати вимикачі під стелею з керуванням за допомогою шнура.

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины