Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

РОЗДІЛ 2

ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Глави 2.1-2.2. ПУЕ-86 (шосте видання, перероблене та доповнене). Міністерство енергетики і електрифікації СРСР, 1986 р.

Глави 2.3-2.5. Затверджено наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 22 серпня 2014 року № 596.

ГЛАВА 2.1 ЕЛЕКТРОПРОВОДКА

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ВИЗНАЧЕННЯ

2.1.1. Ця глава Правил поширюється на електропроводку силових, освітлю­ вальних і вторинних кіл напругою до 1 кВ змінного і постійного струму, які викону­ ються всередині будівель і споруд, на зовнішніх їх стінах, територіях підприємств, установ, мікрорайонів, дворів, присадибних ділянок, на будівельних майданчиках із застосуванням ізольованих установлювальних проводів усіх перерізів, а також неброньованих силових кабелів з гумовою або пластмасовою ізоляцією в металевій, гумовій або пластмасовій оболонці з перерізом фазних жил до 16 мм^ (за перерізу понад 16 мм^ - див. гл. 2.3).

Лінії, які виконуються неізольованими проводами всередині приміщ;ень, мають відповідати вимогам, наведеним у гл. 2.2, поза будівлями - у гл. 2.4.

Відгалуження від ПЛ до вводів (див. 2.1.6 і 2.4.2), які виконуються із засто­ суванням ізольованих або неізольованих проводів, мають споруджуватися з дотри­ манням вимог гл. 2.4, а відгалуження, які виконуються із застосуванням проводів (кабелів) на несучому тросі, - відповідно до вимог цієї глави.

Кабельні лінії, прокладені безпосередньо в землі, мають відповідати вимогам, наведеним у гл. 2.3.

Додаткові вимоги до електропроводки наведено в гл. 1.5,3.4,5.4,5.5іврозд. 7*.

2.1.2.Електропроводкою називається сукупність проводів і кабелів з крі­ пленнями, які належать до них, підтримувальними захисними конструкціями та деталями, установленими відповідно до цих Правил.

2.1.3.Кабель, шнур, провід захиш;ений і незахищений, кабель і провід спеці­ альний - визначення за ГОСТ.

* Глави 5.4 і 5.5 скасовано.

2 4 4 _________________________________________________РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

2.1.4. Електропроводки поділяються на такі види:

1.Відкрита електропроводка - прокладена по поверхні стін, стель, по фермах та інших будівельних елементах будівель і споруд, по опорах тощо.

За відкритої електропроводки застосовуються такі способи прокладання про­ водів і кабелів: безпосередньо по поверхні стін, стель тощо, на струнах, тросах, роликах, ізоляторах, у трубах, коробах, гнучких металевих рукавах, на лотках, в електротехнічних плінтусах і наличниках, вільним підвісом тощо.

Відкрита електропроводка може бути стаціонарною, пересувною і переносною.

2.Прихована електропроводка - прокладена всередині конструктивних еле­ ментів будівель і споруд (у стінах, підлогах, фундаментах, перекриттях), а також по перекриттях у підготовці підлоги, безпосередньо під знімною підлогою тощо.

За прихованої електропроводки застосовуються такі способи прокладання проводів і кабелів: у трубах, гнучких металевих рукавах, коробах, замкнутих каналах і порожнинах будівельних конструкцій, у заштукатурюваних борознах, під штукатуркою, а також замонолічуванням у будівельні конструкції під час їх виготовлення.

2.1.5.Зовнішньою електропроводкою називається електропроводка, про­ кладена по зовнішніх стінах будівель і споруд, під навісами тощо, а також між будівлями на опорах (не більше чотирьох прогонів завдовжки до 25 м кожний) поза вулицями, дорогами тощо.

Зовнішня електропроводка може бути відкритою і прихованою.

2.1.6.Вводом від повітряної лінії електропередавання називається електро­ проводка, яка сполучає відгалуження від ПЛ із внутрішньою електропроводкою, рахуючи від ізоляторів, установлених на зовнішній поверхні (стіні, даху) будівлі або споруди, до затискачів ввідного пристрою.

2.1.7.Струною як несучим елементом електропроводки називається сталевий дріт, натягнутий щільно до поверхні стіни, стелі тощо, призначений для кріплення до нього проводів, кабелів або їх пучків.

2.1.8.Смугою як несучим елементом електропроводки називається металева штаба, закріплена впритул до поверхні стіни, стелі тощо, призначена для кріплення до неї проводів, кабелів або їх пучків.

2.1.9.Тросом як несучим елементом електропроводки називається сталевий дріт або сталевий канат, натягнуті в повітрі, призначені для підвішування до них проводів, кабелів або їх пучків.

2.1.10.Коробом називається закрита порожниста конструкція прямокутного або іншого перерізу, призначена для прокладання в ній проводів і кабелів. Короб має слу­ жити захистом від механічних пошкоджень прокладених у ньому проводів і кабелів.

Короби можуть бути глухими або з кришками, які відкриваються, із суціль­ ними або перфорованими стінками і кришками. Глухі короби повинні мати тільки суцільні стінки з усіх боків і не мати кришок.

Короби можуть застосовуватися в приміщеннях і зовнішніх установках.

2.1.11.Лотком називається відкрита конструкція, призначена для прокла­ дання на ній проводів і кабелів. Лоток не є захистом від зовнішніх механічних пошкоджень прокладених на ньому проводів і кабелів. Лотки мають виготовлятися

звогнетривких матеріалів. Вони можуть бути суцільними, перфорованими або ґратчастими. Лотки можна застосовувати в приміщеннях і зовнішніх установках.

ГЛАВА 2.1 Електропроводка

.2 45

2.1.12. Горищним приміщенням називається таке невиробниче приміщення над верхнім поверхом будівлі, стелею якого є дах будівлі і яке має несучі конструкції (покрівлю, ферми, стропила, балки тощо) зі спалимих матеріалів.

Аналогічні приміщення і технічні поверхи, розташовані безпосередньо над дахом, перекриття і конструкції яких виконано з вогнетривких матеріалів, не вважаються горищними приміщеннями.

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ

2.1.13.Допустимі тривалі струми на проводи і кабелі електропроводки мають прийматися згідно з гл. 1.3 з урахуванням температури навколишнього середовища

іспособу прокладання.

2.1.14.Перерізи струмопровідних жил проводів і кабелів електропроводки

мають бути не меншими наведених у табл. 2.1.1. Перерізи жил для заряжання освіт­ лювальних арматур мають прийматися за 6.5.12-6.5.14*. Перерізи заземлювальних

інульових захисних провідників мають бути вибрані з дотриманням вимог гл. 1.7.

2.1.15.У сталевих та інших механічних міцних трубах, рукавах, коробах, лотках і замкнутих каналах будівельних конструкцій будівель допускається спільне прокладення проводів і кабелів (за винятком взаєморезервованих):

1. Усіх кіл одного агрегату.

2. Силових і контрольних кіл декількох машин, панелей, щитів, пультів тощо,

пов’язаних технологічним процесом.

3.Кіл, які живлять складний світильник.

4.Кіл декількох груп одного виду освітлення (робочого або аварійного) із

загальним числом проводів у трубі, що не перевищує восьми.

5. Освітлювальних кіл до 42 В з колами понад 42 В за умови укладання про­ водів кіл до 42 В в окрему ізоляційну трубу.

Таблиця 2.1.1. Найменші перерізи струмопровідних жил проводів і кабелів в елек­

тропроводках

 

 

 

Переріз жил, мм^

Провідники

мідних

алюмі­

 

нієвих

 

 

1

2

3

Шнури для приєднання побутових електроприймачів

0,35

-

Кабелі для приєднання переносних і пересувних електро­

 

_

приймачів у промислових установках

0,75

Скручені двожильні проводи 3 багатодротовими

1

_

жилами для стаціонарного прокладання на роликах

 

Незахищені ізольовані проводи для стаціонарної

 

 

електропроводки всередині приміщень:

1

2,5

- безпосередньо по основах, на роликах, клицях і тросах

* Главу 6.5 скасовано.

246

РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

 

Продовження табл. 2.1.1

- на лотках, у коробах (крім глухих):

 

 

- для жил, які приєднуються до гвинтових затискачів

1

 

- для жил, які приєднуються паянням:

 

 

- однодротових

0,5

 

- багатодротових (гнучких)

0,35

 

- на ізоляторах

1,5

 

Незахищені ізольовані проводи в зовнішніх

 

 

електропроводках:

 

 

- по стінах, конструкціях або опорах на ізоляторах;

2.5

4

вводи від повітряної лінії

 

 

- під навісами на роликах

1.5

2,5

Незахищені та захищені ізольовані проводи і кабелі

 

 

в трубах, металевих рукавах і глухих коробах

1

 

Кабелі та захищені ізольовані проводи для стаціонарної електропроводки (без труб, рукавів і глухих коробів):

-для жил, які приєднуються до гвинтових затискачів

-для жил, які приєднуються паянням:

-

однодротових

0,5

-

багатодротових (гнучких)

0,35

Захищені та незахищені проводи і кабелі, які прокладаються в замкнутих каналах або замонолічено

(у будівельних конструкціях або під штукатуркою)

2.1.16.Водній трубі, рукаві, коробі, пучку, замкнутому каналі будівельної кон­ струкції або на одному лотку заборонено спільне прокладення взаєморезервованих кіл, кіл робочого і аварійного евакуаційного освітлення, а також кіл до 42 В з колами понад 42 В (винятки див. у 2.1.15, п. 5 і в 6.1.16, п. 1). Прокладення цих кіл допус­ кається лише в різних відсіках коробів і лотків, які мають суцільні поздовжні пере­ городки з межею вогнестійкості, не меншою ніж 0,25 год, з вогнетривкого матеріалу.

Допускається прокладати кола аварійного (евакуаційного) і робочого освіт­ лення з різних зовнішніх боків профілю (швелера, кутика тощо).

2.1.17.У кабельних спорудах, виробничих приміщеннях і електроприміщеннях для електропроводки слід застосовувати проводи і кабелі з оболонками тільки

зважкоспалимих або вогнетривких матеріалів, а незахищені проводи - з ізоляцією тільки з важкоспалимих або вогнетривких матеріалів*.

2.1.18.За змінного або випрямленого струму прокладення фазних і нульового (або прямого і зворотного) провідників у сталевих трубах або в ізоляційних трубах зі сталевою оболонкою має здійснюватися в одній спільній трубі.

Допускається прокладати фазний і нульовий робочий (або прямий і зворотний) провідники в окремих сталевих трубах або в ізоляційних трубах зі сталевою обо­ лонкою, якщо тривалий струм навантаження в провідниках не перевищує 25 А.

*У нормативних документах України з пожежної безпеки застосований термін «стійкість до поширення полум’я» замість термінів «важкоспалимі або вогнетривкі матеріали».

ГЛАВА 2.1 Електропроводка

2.1.19. У разі прокладання проводів і кабелів у трубах, глухих коробах, гнуч­ ких металевих рукавах і замкнутих каналах має бути забезпечено можливість заміни проводів і кабелів.

2.1.20.Конструктивні елементи будівель і споруд, замкнуті канали і пустоти яких використовуються для прокладання проводіві кабелів, маютьбути неспалимими.

2.1.21.З’єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів

мають проводитися за допомогою опресовування, зварювання, паяння або стиска­ чів (гвинтових, болтових тощо) відповідно до чинних інструкцій, затверджених в установленому порядку.

2.1.22.У місцях з’єднання, відгалуження і приєднання жил проводів або кабелів має бути передбачено запас проводу (кабелю), який забезпечує можливість повторного з’єднання, відгалуження або приєднання.

2.1.23.Місця з’єднання і відгалуження проводів і кабелів мають бути доступ­

ними для огляду і ремонту.

2.1.24. у місцях з’єднання і відгалуження проводи і кабелі не мають піддава­ тися механічним зусиллям тяжіння.

2.1.25. Місця з’єднання і відгалуження жил проводів і кабелів, а також з’єд­ нувальні і відгалужувальні стискання тощо повинні мати ізоляцію, рівноцінну ізоляції жил цілих місць цих проводів і кабелів.

2.1.26. З’єднання і відгалуження проводів і кабелів, за винятком проводів,

прокладених на ізолювальних опорах, мають виконуватися в з’єднувальних і від-

галужувальних коробках, в ізоляційних корпусах з’єднувальних і відгалужуваль-

них стискачів, у спеціальних нішах будівельних конструкцій, усередині корпусів електроустановлювальних виробів, апаратів і машин. У разі прокладання на ізо­ лювальних опорах з’єднання або відгалуження проводів слід виконувати безпосе­ редньо біля ізолятора, клиці або на них, а також на ролику.

2.1.27.Конструкція з’єднувальних і відгалужувальних коробок і стискачів має відповідати способам прокладання і умовам навколишнього середовища.

2.1.28.З’єднувальні й відгалужувальні коробки та ізоляційні корпуси з’єд­

нувальних і відгалужувальних стискачів мають бути, як правило, виготовленими

звогнетривких або важкоспалимих матеріалів.

2.1.29.Металеві елементи електропроводки (конструкції, короби, лотки,

труби, рукави, коробки, скоби тощо) мають бути захищеними від корозії відповідно до умов навколишнього середовища.

2.1.30. Електропроводки мають бути виконаними з урахуванням можливих переміщень їх у місцях перетинів з температурними і осадовими швами.

ВИБІР ВИДУ ЕЛЕКТРОПРОВОДКИ, ВИБІР ПРОВОДІВ І КАБЕЛІВ

ІСПОСОБУ ЇХ П РОКЛАД АН Н Я

2.1.31.Електропроводка має відповідати умовам навколишнього середовища,

призначенню і цінності споруд, їх конструкції та архітектурним особливостям.

2.1.32.Під час вибору виду електропроводки і способу прокладання проводів

ікабелів треба враховувати вимоги електробезпеки та пожежної безпеки.

2.1.33.Вибір видів електропроводки, вибір проводів і кабелів та способу їх прокладання слід здійснювати відповідно до табл. 2.1.2.

248

РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

 

За наявності одночасно двох або більше умов, які характеризують навколишнє середовиш;е, електропроводка має відповідати всім цим умовам.

2.1.34. Оболонки та ізоляція проводів і кабелів, які застосовуються в елект­ ропроводці, мають відповідати способу прокладання і умовам навколишнього середовища. Ізоляція, крім того, має відповідати номінальній напрузі мережі.

За наявності спеціальних вимог, зумовлених характеристиками установки,

ізоляція проводів і захисні оболонки проводів і кабелів мають бути вибраними з урахуванням цих Правил (див. також 2.1.50І2.1.51).

2.1.35. Нульові робочі провідники повинні мати ізоляцію, рівноцінну ізоляції фазних провідників.

У виробничих нормальних приміш;еннях допускається використовувати ста­ леві труби і троси відкритої електропроводки, а також металеві корпуси відкрито встановлених струмопроводів, металевих конструкцій будівель, конструкцій виробничого призначення (наприклад, ферми, колони, підкранові шляхи) і меха­ нізми як один з робочих провідників лінії в мережах напругою до 42 В. При цьому мають бути забезпеченими безперервність і достатня провідність цих провідників,

видимість і надійне зварювання стиків.

Використовувати зазначені виш;е конструкції як робочий провідник не допус­ кається, якш;о конструкції розташовуються безпосередньо близько від спалимих частин будівель або конструкцій.

2.1.36. Прокладання проводів і кабелів, труб і коробів з проводами та кабелями за умовами пожежної безпеки має задовольняти вимогам табл. 2.1.3.

2.1.3 7. За відкритого прокладання захиш;ених проводів (кабелів) з оболонками зі спалимих матеріалів і незахищених проводів відстань у просвіті від проводу

(кабелю) до поверхні основ, конструкцій, деталей зі спалимих матеріалів має ста­ новити не менше ніж 10 мм. За неможливості забезпечити вказану відстань провід

(кабель) слід відокремлювати від поверхні шаром вогнетривкого матеріалу, який виступає з кожного боку проводу (кабелю) не менше ніж на 10 мм.

Таблиця 2.1.2. Вибір видів електропроводки, способів прокладання проводів

і кабелів

 

 

Умови навколиш­

Вид електропроводки

Проводи і

нього середовиш;а

і спосіб прокладання

кабелі

1

2

3

 

Відкрит а електропроводка

 

Сухі та вологі

На роликах і клицях

приміщення

 

Сухі приміщення

Те саме

Приміщення всіх

На ізоляторах, а також на роликах,

видів і зовнішні

призначених для застосування в сирих

установки

місцях. У зовнішніх установках ролики

Незахищені

одножильні

проводи

Скручені двожильні проводи

Незахищені

одножильні

проводи

ГЛАВА 2.1 Електропроводка

.249

Продовження табл. 2.1.2

1

2

3

 

для сирих місць (великих розмірів)

 

допускається застосовувати тільки

 

в місцях, де унеможливлене безпосереднє

 

попадання на електропроводку дощу

 

або снігу (під навісами)

Зовнішні

Безпосередньо по поверхні стін, стель

установки

і на струнах, смугах та інших несучих

 

конструкціях

Приміщення всіх

Те саме

видів

 

Кабель у неметале­ вій і металевій оболонках

Незахищені та захищені одно- і багатожильні проводи. Кабелі в неметалевій і

металевій оболон­ ках

Приміщення всіх

На лотках і в коробах з кришками,

Те саме

видів і зовнішні

які відкриваються

 

установки

 

 

Приміщення

На тросах

всіх видів і

 

зовнішні уста­

 

новки (тільки

 

спеціальні про­

 

води 3 несучим

 

тросом для

 

зовнішніх уста­

 

новок або кабелі)

 

Спеціальні про­ води 3несучим тросом. Незахи­ щені та захищені одно- і багато­ жильні проводи.

Кабелі в немета­ левій і металевій оболонках

П рихована електропроводка

Приміщення всіх

У неметалевих трубах зі спалимих мате­

видів і зовнішні

ріалів (несамозагасаючий поліетилен

установки

тощо). У замкнутих каналах будівельних

 

конструкцій. Під штукатуркою.

 

Винятки:

 

1. Заборонено застосовувати ізоляційні

 

труби із металевою оболонкою в сирих,

 

особливо сирих приміщеннях і зовнішніх

 

установках

 

2. Заборонено застосовувати сталеві труби

 

1сталеві глухі короби з товщиною стінок

 

2 мм і менше в сирих, особливо сирих

 

приміщеннях і зовнішніх установках

Сухі, вологі та

Замонолічено в будівельних конструк­

сирі приміщення

ціях під час їх виготовлення

Незахищені та захищені, одно- і багатожильні проводи. Кабелі в неметалевій оболонці

Незахищені

проводи

2 5 0 .

РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

 

 

 

Продовження табл. 2.1.2

 

Відкрит а й прихована елект ропроводка

 

Приміщення всіх

У металевих гнучких рукавах. У стале­

Незахищені та

видів і зовнішні

вих трубах (звичайних і тонкостінних) і

захищені одно-

установки

глухих сталевих коробах. У неметалевих

і багатожильні

 

трубах і неметалевих глухих, коробах із

проводи. Кабелі

 

важкоспалимих матеріалів. У ізоляцій­

в неметалевій обо­

 

них трубах з металевою оболонкою.

лонці

 

Винятки:

 

1.Заборонено застосовувати ізоляційні труби з металевою оболонкою в сирих, особливо сирих приміщеннях і зовнішніх установках

2.Заборонено застосовувати сталеві труби 1 сталеві глухі короби з товщиною стінок

2мм і менше в сирих, особливо сирих приміщеннях і зовнішніх установках

2.1.38.За прихованої прокладки захищених проводів (кабелів) з оболонками зі спалимих матеріалів і незахищених проводів у закритих нішах, у пустотах будівельних конструкцій (наприклад, між стіною і облицюванням), у борознах тощо з наявністю конструкцій, які згорають, необхідно захищати проводи і кабелі суцільним шаром вогнетривкого матеріалу з усіх боків.

2.1.39.За відкритої прокладки труб і коробів із важкоспалимих матеріалів по вогнетривких та важкоспалимих основах і конструкціях відстань у просвіті від труби (короба) до поверхні конструкцій, деталей зі спалимих матеріалів має становити не менше 100 мм. У разі неможливості забезпечити зазначену відстань трубу (короб) слід відокремлювати з усіх боків від цих поверхонь суцільним шаром вогнетривкого матеріалу (штукатурка, алебастр, цементний розчин, бетон тощо) завтовшки не менше 10 мм.

Таблиця 2.1.3. Вибір видів електропроводок і способів прокладання проводів і кабелів за умовами пожежної безпеки

Вид електропроводки і спосіб прокладання по основах і конструкціях

 

3 вогнетривких або важ­

Проводи і кабелі

зі спалимих матеріалів

 

коспалимих матеріалів

 

 

 

1

2

3

 

Відкрита електропроводка

 

На роликах, ізоляторах

Безпосередньо

Незахищені проводи;

або 3 підкладкою

 

захищені проводи і

3 вогнетривких

 

кабелі в оболонці

мaтepiaлiв^^

 

зі спалимих матеріалів

ГЛАВА 2.1 Електропроводка

 

.251

 

 

 

 

Продовження табл. 2.1.3

Безпосередньо

 

Захищені проводи

 

 

і кабелі в оболонці

 

 

з вогнетривких

 

 

і важкоспалимих

 

 

матеріалів_______

У трубах і коробах

У трубах і коробах

Незахищені та захищені

з вогнетривких матеріалів

з важкоспалимих

проводи і кабелі

 

і вогнетривких матеріалів

в оболонці зі спалимих,

 

 

важкоспалимих

 

 

матеріалів_____________

Прихована електропроводка

Зпідкладкою з вогнетрив­ Безпосередньо ких мaтepiaлiв^' і подаль­

шим оштукатурюванням або захистом з усіх боків суцільним шаром інших вогнетривких матеріалів

Зпідкладкою

з вогнетривких матеріалів‘>

Незахищені проводи; захищені проводи і кабелі в оболонці

зі спалимих матеріалів

Захищені проводи і кабелі в оболонці з важкоспалимих матеріалів_______

Безпосередньо

У трубах і коробах з важ­ коспалимих матеріалів - з підкладкою під труби і короби з вогнетривких матеріалів*’ і подальшим заштукатурюванням^’

Те саме з вогнетривких матеріалів - безпосередньо

У трубах і коробах:

зі спалимих матеріалів - замонолічено, у борознах тощо, у суцільному шарі вогнетривких матеріалів®

Те саме з важкоспалимих вогнетривких мате­ ріалів - безпосередньо

Те саме з вогнетривких

Незахищені проводи

ікабелі в оболонці зі спалимих, важкоспалимих

івогнетривких

матеріалів

Підкладка з вогнетривких матеріалів має виступати з кожного боку проводу, кабелю, труби або короба не менше ніж на 10 мм.

Заштукатурювання труби здійснюється суцільним шаром штукатурки, алебастру тощо завтовшки не менше ніж 10 мм над трубою.

Суцільним шаром вогнетривкого матеріалу навколо труби (короба) може бути шар штукатурки, алебастрового, цементного розчину або бетону завтовшки не менше ніж 10 мм.

2.1.40. За прихованого прокладання труб і коробів із важкоспалимих матері­ алів у закритих нішах, у порожнинах будівельних конструкцій (наприклад, між стіною і облицюванням), у борознах тощо труби і короби слід відокремлювати з усіх боків від поверхонь конструкцій, деталей зі спалимих матеріалів, суцільним шаром вогнетривкого матеріалу завтовшки не менше ніж 10 мм.

2 5 2 _________________________________________ РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

2.1.41.У разі перетину на коротких ділянках електропроводки з елементами будівельних конструкцій зі спалимих матеріалів ці ділянки мають бути виконаними

здотриманням вимог 2.1.36-2.1.40.

2.1.42.У місцях, де внаслідок високої температури навколишнього середовища застосування проводів і кабелів з ізоляцією і оболонками нормальної теплостійкості неможливе або призводить до нераціонального підвищення витрати кольорового металу, слід застосовувати проводи і кабелі з ізоляцією та оболонками підвищеної теплостійкості.

2.1.43.У сирих та особливо сирих приміщеннях і зовнішніх установках ізо­

ляція проводів та ізолюючі опори, а також опорні й несучі конструкції, труби,

короби і лотки мають бути вологостійкими.

2.1.44.У запилених приміщеннях не рекомендовано застосовувати способи прокладання, за яких на елементах електропроводки може накопичуватися пил,

авидалення його утруднене.

2.1.45.У приміщеннях і зовнішніх установках з хімічно активним середо­

вищем усі елементи електропроводки мають бути стійкими щодо середовища або

захищені від його впливу.

2.1.46.Проводи і кабелі, що мають несвітлостійку зовнішню ізоляцію або оболонку, мають бути захищеними від впливу прямих променів.

2.1.47.У місцях, де можливі механічні пошкодження електропроводки, від­

крито прокладені проводи і кабелі мають бути захищеними від них своїми захисними оболонками, а якщо такі оболонки відсутні або недостатньо стійкі щодо механічних впливів, - трубами, коробами, огорожами або застосуванням прихованої електро­ проводки.

2.1.48. Проводи і кабелі мають застосовуватися лише в тих сферах, які зазна­ чені в стандартах і технічних умовах на кабелі (проводи).

2.1.49. Для стаціонарних електропроводок мають застосовуватися переважно проводи і кабелі з алюмінієвими жилами. Винятки див. у 2.1.70, 3.4.3, 3.4.12, 5.5.6, 6.5.12-6.5.14, 7.2.53 і 7.3.93.

Не допускається застосовувати проводи і кабелі з алюмінієвими жилами для приєднання до електротехнічних пристроїв, установлених безпосередньо на вібро-

ізолювальних опорах.

У музеях, картинних галереях, бібліотеках, архівах та інших сховищах союзного значення слід застосовувати проводи і кабелі тільки з мідними жилами.

2.1.50. Для живлення переносних і пересувних електроприймачів слід засто­ совувати шнури і гнучкі кабелі з мідними жилами, спеціально призначені для цієї мети, з урахуванням можливих механічних впливів. Усі жили зазначених провідни­ ків, у тому числі заземлювальна, мають бути в спільній оболонці, обплетеними або зі спільною ізоляцією.

Для механізмів, що мають обмежене переміщення (крани, пересувні пили,

механізми воріт тощо), слід застосовувати такі конструкції струмопроводу до них,

які захищають жили проводів і кабелів від злому (наприклад, шлейфи гнучких кабелів, каретки для рухомого підвішування гнучких кабелів).

2.1.51. За наявності масел і емульсій у місцях прокладання проводів слід застосовувати проводи з маслостійкою ізоляцією або захищати проводи від їх впливу.

ГЛАВА 2.1 Електропроводка

2 5 3

ВІДКРИТІ ЕЛЕКТРОПРОВОДКИ УСЕРЕДИНІ ПРИМ ІЩ ЕНЬ

2.1.52. Відкрите прокладання незахищених ізольованих проводів безпосеред­ ньо по основах, на роликах, ізоляторах, на тросах і лотках слід виконувати:

1.За напруги понад 42 В у приміщеннях без підвищеної небезпеки і за напруги до 42 В у будь-яких приміщеннях - на висоті не менше 2 м від рівня підлоги або площадки обслуговування.

2.За напруги понад 42 В у приміщеннях з підвищеною небезпекою і особливо небезпечних - на висоті не менше 2,5 м від рівня підлоги або площадки обслуго­

вування.

Ці вимоги не поширюються на спуски до вимикачів, розеток, пускових апа­ ратів, щитків, світильників, що встановлюються на стіні.

У виробничих приміщеннях спуски незахищених проводів до вимикачів,

розеток, апаратів, щитків тощо мають бути захищеними від механічних впливів до висоти не менше ніж 1,5 м від рівня підлоги або площадки обслуговування.

У побутових приміщеннях промислових підприємств, у житлових і гро­ мадських будівлях зазначені спуски допускається не захищати від механічних впливів.

У приміщеннях, доступних тільки для спеціально навченого персоналу,

висота розташування відкрито прокладених незахищених ізольованих проводів не нормується.

2.1.53. У кранових прогонах незахищені ізольовані проводи слід прокладати на висоті, не менше ніж 2,5 м від рівня площадки візка крана (якщо площадку роз­ ташовано вище від настилу моста крана) або від настилу моста крана (якщо настил розташований вище площадки візка). Якщо це неможливо, то мають бути виконані захисні пристрої для оберігання персоналу, який знаходиться на візку і мосту крана, від випадкового дотику до проводів. Захисний пристрій має бути встанов­ лені на всьому протязі проводів або на самому мосту крана в межах розташування проводів.

2.1.54. Висота відкритого прокладання захищених ізольованих проводів,

кабелів, а також проводів і кабелів у трубах, коробах зі ступенем захисту - не нижче ніж ІР20, у гнучких металевих рукавах від рівня підлоги або площадки обслуговування не нормується.

2.1.55. Якщо незахищені ізольовані проводи перетинаються з незахищеними або захищеними ізольованими проводами з відстанню між проводами менше 10 мм,

то в місцях перетину на кожен незахищений провід має бути накладено додаткову ізоляцію.

2.1.56. У разі перетину незахищених і захищених проводів і кабелів з тру­ бопроводами відстані між ними в просвіті мають бути не меншими ніж 50 мм, а з трубопроводами, що містять горючі або легкозаймисті рідини і гази, - не менше

100 мм. За відстані від проводів і кабелів до трубопроводів, меншої ніж 250 мм,

проводи і кабелі мають бути додатково захищеними від механічних пошкоджень на довжині, не меншій ніж 250 мм у кожен бік від трубопроводу.

У разі перетину з гарячими трубопроводами проводи і кабелі мають бути захи­ щеними від впливу високої температури або повинні мати відповідне виконання.

2 5 4 ________________________________________ РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

2.1.5 7. За паралельного прокладання відстань від проводів і кабелів до трубо­ проводів має бути не меншою ніж 100 мм, а до трубопроводів з горючими або легко­ займистими рідинами і газами - не меншою ніж 400 мм.

Проводи і кабелі, прокладені паралельно гарячим трубопроводам, мають бути захиш;еними від впливу високої температури або повинні мати відповідне виконання.

2.1.58. У місцях проходження проводів і кабелів крізь стіни, міжповерхові перекриття або виходу їх назовні необхідно забезпечувати можливість зміни електро­ проводки. Для цього прохід має бути виконаний у трубі, коробі, отворі тощо. З метою запобігання проникненню і скупченню води і поширенню пожежі в місцях проходу крізь СІ 'и, перекриття або виходу назовні слід закладати зазори між проводами, кабелями і трубою (коробом, отвором тощо), а також резервні труби (короби, отвори тощо) масою, що легко видаляється, з вогнетривкого матеріалу. Закладення має допускати заміну, додаткове прокладання нових проводів і кабелів і забезпечувати межу вогнестійкості отвору, не меншу, ніж межі вогнестійкості стіни (перекриття).

2.1.59.у разі прокладання незахищених проводів на ізолювальних опорах проводи мають бути додатково ізольованими (наприклад, ізоляційною трубою) у місцях проходження крізь стіни або перекриття. Під час проходження цих проводів

зодного сухого або вологого приміщення в інше сухе або вологе приміщення всі проводи однієї лінії допускається прокладати в одній ізоляційній трубі.

Уразі проходження проводів із сухого або вологого приміщення в сире, з одного сирого приміщення в інше сире або виходу проводів з приміщення назовні кожен провід має прокладатися в окремій ізоляційній трубі. У разі виходу з сухого або вологого приміщення в сире або назовні будівлі з’єднання проводів мають викону­ ватися в сухому або вологому приміщенні.

2.1.60.На лотках, опорних поверхнях, тросах, струнах, смугах та інших несучих конструкціях допускається прокладати проводи і кабелі впритул один до одного пучками (групами) різної форми (наприклад, круглої, прямокутної в декілька шарів).

Проводи і кабелі кожного пучка мають бути скріпленими між собою.

2.1.61.У коробах проводи і кабелі допускається прокладати багатошарово з упорядкованим і довільним (розсипом) взаємним розташуванням. Сума перерізів проводів і кабелів, розрахованих за їх зовнішніми діаметрами, включаючи ізоля­ цію і зовнішні оболонки, не має перевищувати: для глухих коробів 35% перерізів короба в просвіті; для коробів із кришками, що відкриваються, 40%.

2.1.62.Допустимі тривалі струми на проводи і кабелі, прокладені пучками (групами) або багатошарово, повинні прийматися з урахуванням знижувальних коефіцієнтів, що враховують кількість і розташування провідників (жил) у пучку, кількість і взаємне розташування пучків (шарів), а також наявність ненавантажених провідників.

2.1.63.Труби, короби та гнучкі металеві рукави електропроводки мають прокладатися так, щоб у них не могла накопичуватися волога, у тому числі від конденсації пари, що міститься в повітрі.

2.1.64.У сухих незапилених приміщеннях, у яких відсутні пара і гази, що негативно впливають на ізоляцію і оболонку проводів і кабелів, допускається

з’єднання труб, коробів і гнучких металевих рукавів без ущільнення.

ГЛАВА 2.1 Електропроводка

2 5 5

З’єднання труб, коробів і гнучких металевих рукавів між собою, а також із коробами, корпусами електроустаткування тощо має бути виконаним:

- у приміщеннях, які містять пару або гази, що негативно впливають на ізоляцію або оболонки проводів і кабелів, у зовнішніх установках і в місцях, де можливе попадання в труби, короби і рукави масла, води або емульсії, - з ущільнен­ ням; короби в цих випадках мають бути з суцільними стінками та з ущільненими суцільними кришками або глухими, роз’ємні короби - з ущільненнями в місцях рознімання, а гнучкі металеві рукави - герметичними;

- у запилених приміщеннях - з ущільненням з’єднань і відгалужень труб,

рукавів і коробів для захисту від пилу.

2.1.65. З’єднання сталевих труб і коробів, що використовуються як заземлю-

вальні або нульові захисні провідники, має відповідати вимогам, наведеним у цій главі і гл. 1.7.

П РИ Х О ВАН А ЕЛЕКТРОПРОВОДКА ВСЕРЕДИНІ ПРИМ ІЩ ЕНЬ

2.1.66. Приховану електропроводку в трубах, коробах і гнучких металевих рукавах має бути виконаною з дотриманням вимог, наведених у 2.1.63-2.1.65,

причому у всіх випадках - з ущільненням. Короби прихованої електропроводки мають бути глухими.

2.1.67.Виконувати електропроводку у вентиляційних каналах і шахтах заборонено. Допускається перетин цих каналів і шахт одиночними проводами і кабелями, поміщеними в сталеві труби.

2.1.68.Прокладання проводів і кабелів за підвісними стелями слід виконувати

відповідно до вимог цієї глави і гл. 7.1*.

ЕЛЕКТРОПРОВОДКА В ГОРИЩ НИХ ПРИМ ІЩ ЕННЯХ

2.1.69. У горищних приміщеннях можуть застосовуватися такі види електро­ проводки:

-відкрита;

-проводами і кабелями, прокладеними в трубах, а також захищеними про­

водами і кабелями в оболонках з вогнетривких матеріалів або важкоспалимих - на будь-якій висоті;

- незахищеними ізольованими одножильними проводами на роликах або ізоляторах (у горищних приміщеннях виробничих будівель - тільки на ізолято­ рах) - на висоті не менше 2,5 м; за висоти до проводів, меншої 2,5 м, вони мають бути захищеними від дотику і механічних пошкоджень;

- прихована: у стінах і перекриттях із вогнетривких матеріалів - на будь-якій висоті.

2.1.70. Відкрита електропроводка вгорищних приміщеннях має виконуватися проводами і кабелями з мідними жилами.

Проводи і кабелі з алюмінієвими жилами допускаються в горищних примі­ щеннях: будівель із вогнетривкими перекриттями - за відкритого прокладання їх у сталевих трубах або прихованого прокладання їх у стінах, що не згорають, і

Главу 7.1 скасовано.

256

РОЗДІЛ 2. ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

перекриттях; виробничих будівель сільськогосподарського призначення з пере­ криттями, що згорають, - за відкритого прокладання їх у сталевих трубах з виклю­ ченням проникнення пилу всередину труб і з’єднувальних (відгалужувальних) коробок; при цьому мають бути застосовані різьбові з’єднання.

2.1.71.З ’єднання і відгалуження мідних або алюмінієвих жил проводів і кабелів у горищних приміщеннях мають виконуватися в металевих з’єднувальних (відгалужувальних) коробках зварюванням, опресовуванням або із застосуванням стискачів, відповідних матеріалу, перерізу і кількості жил.

2.1.72.Електропроводка в горищних приміщеннях, виконана із застосуванням сталевих труб, має відповідати також вимогам, наведеним у 2.1.63-2.1.65.

2.1.73.Відгалуження від ліній, прокладених у горищних приміщеннях, до електроприймачів, установлених поза горищами, допускаються за умови прокла­ дання ліній і відгалужень відкрито в сталевих трубах або приховано у вогнетривких (перекриттях).

2.1.74.Комутаційні апарати в колах світильників та інших електроприймачів, установлених безпосередньо в горищних приміщеннях, мають встановлюватися поза цими приміщеннями.

ЗОВНІШНЯ ЕЛЕКТРОПРОВОДКА

2.1.75. Незахищені ізольовані проводи зовнішньої електропроводки мають бути розташованими або захищеними так, щоб вони були недоступні для дотику з місць, де можливе часте перебування людей (наприклад, балкон, ґанок).

Від зазначених місць ці проводи, прокладені відкрито по стінах, мають зна­ ходитися на відстані не менше ніж, м:

У разі горизонтального прокладання:

 

під балконом, ґанком, а також над дахом промислової будівлі

....................2,5

над вікном .................................................................................................................

0,5

під балконом.............................................................................................................

1,0

під вікном (від підвіконня)....................................................................................

1,0

У разі вертикального прокладання до вікна..........................................................

0,75

Те саме до балкона..........................................................................................................

1,0

Від землі.........................................................................................................................

2,75

У разі підвішування проводів на опорах біля будівель відстані від проводів до балконів і вікон мають бути не меншими ніж 1,5 м за максимального відхилення проводів.

Зовнішня електропроводка по дахах житлових, громадських будівель і видо­ вищних підприємств не допускається, за винятком уводів у будівлі (підприємства) і відгалужень до цих вводів (див. 2.1.79).

Незахищені ізольовані проводи зовнішньої електропроводки щодо дотику слід розглядати як неізольовані.

2.1.76. Відстані від проводів, що перетинають пожежні проїзди і шляхи для перевезення вантажів, до поверхні землі (дороги) в проїжджій частині мають бути не меншими ніж 6 м, у непроїжджій частині - не меншими 3,5 м.

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины