Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

РОЗДІЛ 5

ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УСТАНОВКИ

Глави 5.1-5.3, 5.6. ПУЕ-86 (шосте видання, перероблене і доповнене). Міністерство енергетики і електрифікації СРСР, 1986 р.

Глава 5.4. Електроустаткування кранів. Скасована згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 21.06.2001 р. № 272.

Глава 5.5. Електроустаткування ліфтів. Скасована згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 21.06.2001 р. № 272.

Зміна № 3. 1999 р.

ГЛАВА 5.1 ЕЛЕКТРОМАШИННІ ПРИМІЩЕННЯ

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ВИЗНАЧЕННЯ

5.1.1.Ця глава Правил поширюється на улаштування електромашинних приміщень і встановлення в них електроустаткування. Якщо потужність найбільшої встановленої в них машини або перетворювача менша ніж 500 кВт, виконувати вимоги 5.1.8-5.1.10, 5.1.12, 5.1.13, 5.1.20, 5.1.33 і 5.1.34 не обов’язково.

5.1.2.Електромашинними приміщеннями (ЕМП) називаються приміщення,

уяких спільно можна встановлювати електричні генератори, обертові або статичні перетворювачі, електродвигуни, трансформатори, розподільчі установки, щити і пульти керування, а також допоміжне устаткування, що належить до них, і обслу­ говування яких проводиться персоналом, що відповідає вимогам гл. 1.1.

5.1.3.Установлення електроустаткування, що розглядається в даній главі, має відповідати вимогам відповідних інших глав Правил тією мірою, якою їх не змінено згідно з цією главою.

Установлення електроустаткування вище ніж 1 кВ в частині, не зазначеній

уцій главі, має відповідати вимогам гл. 4.2 щодо внутрішньо-цехових під­ станцій.

6 0 4

______________________________________________Р О З Д т 5. ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УСТАНОВКИ

ЗАГАЛЬНІ в и м о ги

5.1.4. Електромашинні приміщення слід зараховувати до групи приміщень з виробництвом категорії Г за відповідним СНиП Держбуду СРСР.

5.1.5. Електромашинні приміщення мають бути обладнаними телефон­ ним зв’язком і пожежною сигналізацією, а також іншими видами сигналізації, потрібними за умовами роботи.

5.1.6.У ЕМП допускається розміщувати редуктори і шестерінчасті кліті механізмів, пов’язаних з електродвигунами, які встановлені в цьому ЕМП.

5.1.7.Обертові частини встановленого в ЕМП устаткування, розташовані на доступній висоті, мають бути захищеними від випадкових дотиків відповідно до чинних вимог безпеки.

5.1.8. У ЕМП мають бути передбачені мережі живлення зварювальних трансформаторів, переносних світильників і електроінструменту, а також машин для прибирання приміщень. Для живлення переносних світильників має застосо­ вуватися напруга, не вища ніж 42 В.

5.1.9.Електромашинні приміщення мають бути обладнаними пристроями для продування електроустаткування сухим, чистим, стиснутим повітрям тиском, не більшим ніж 0,2 МПа, від пересувного компресора або від мережі стиснутого повітря з фільтрами й осушувачами. Електромашинні приміщення мають бути також обладнаними промисловим пересувним пилососом для збирання пилу.

5.1.10.Для транспортування і монтажу, розбирання і складання електричних машин, перетворювачів та інших робіт мають бути, як правило, передбаченими інвентарні (стаціонарні або пересувні) підйомні та транспортні пристрої.

РОЗМІЩЕННЯ І ВСТАНОВЛЕННЯ ЕЛЕКТРОУСТАТКУВАННЯ

5.1.11.Компонування ЕМП на всіх відмітках має допускати зручне транс­ портування і монтаж устаткування. У підвалі ЕМП за його довжини понад 100 м мають бути передбаченими проїзди для електрокарів або транспортних візків.

Відстань у просвіті між елементами устаткування, що транспортуються, і елементами будівлі або устаткування має бути не меншою ніж 0,3 м по вертикалі та 0,5 м - по горизонталі.

5.1.12.Ширина проходів між фундаментами або корпусами машин, між машинами і частинами будівлі або устаткування має бути не меншою ніж 1 м

упросвіті; допускаються місцеві звуження проходів між виступаючими части­ нами машин і будівельними конструкціями до 0,6 м на довжині, не більшій ніж 0,5 м.

5.1.13.Відстань у просвіті між корпусом машини і стіною будівлі або між корпусами, а також між торцями машин, що стоять поряд, за наявності проходу з другого боку машин має бути не меншою ніж 0,3 м за висоти машин до 1 м від рівня підлоги і не меншою 0,6 м - за висоти машин понад 1 м.

Ширина проходу обслуговування між машинами і фасадом (лицьовою сторо­ ною обслуговування) пульта керування або щита керування має бути не меншою 2 м. У разі встановлення щитів у шафі ця відстань вибирається від машини до закритих дверей або стінки шафи.

Зазначені вимоги не стосуються постів місцевого керування приводами.

ГЛАВА 5.1 Електромашинні приміщення ggg

Ширина проходу між корпусом машини і торцем пульта керування або щита керування має бути не меншою ніж 1 м.

5.1.14. Ширина проходу обслуговування у просвіті між рядом шаф з електро­ устаткуванням напругою до 1 кВ і частинами будівлі або устаткування має бути не меншою ніж 1 м, а за відкритих дверцят шафи - не меншою ніж 0,6 м; у разі дворяд­ ного розташування шаф ширина проходу у просвіті між ними має бути не меншою ніж 1,2 м, а між відкритими протилежними дверцятами - не меншою ніж 0,6 м.

Допускається установлювати машини потужністю до 10 кВт і малогабаритне устаткування в проходах обслуговування за розподільчими плитами, стелажами, пультами та іншими подібними елементами РУ до 1 кВ за рахунок місцевого зву­ ження проходів у просвіті до значення не меншого ніж 0,6 м, при цьому відстань від корпусу машини або апарата до струмовідних частин щита має бути не меншою за зазначену в 4.1.21, пункт 24

Розміри проходів обслуговування для РУ, щитів та іншого устаткування мають задовольняти вимогам, наведеним у 4.1.21-4.1.23 і 4.2.86‘.

У підвальному поверсі ЕМП слід передбачати виконання кабельного поверху або кабельного тунелю за відкритої прокладки понад 350 силових і контрольних кабелів або понад 150 силових кабелів у найбільш завантаженому кабелями перерізі підвалу.

Ширина проходів у кабельних спорудах має прийматися відповідно до 2.3.123 і 2.3.1254 Ряди кабельних конструкцій з кабелями в цих спорудах не мають утворювати тупиків завдовжки понад 7 м. Щоб уникнути утворення тупиків, допускається влаштовувати прохід під кабелями заввишки в просвіті не менше ніж 1,5 м від підлоги. Над таким проходом допускається зменшувати відстань між полицями, що забезпечує можливість демонтажу кабелів, але не менше ніж на 100 мм.

5.1.15. Безпосередньо у ЕМП допускається відкрито встановлювати:

1.Маслонаповнені пускові та пускорегулювальні пристрої для електричних машин до і вище 1 кВ (автотрансформатори, реактори, реостати тощо) за маси масла до 600 кг.

2.Трансформатори потужністю до 1,6 MB • А, автотрансформатори, вимірювальні трансформатори та інші апарати з масою масла до 2 т, які мають підвищену міцність баків і ущільнення, що унеможливлюють течі масла, а також (для трансформаторів і автотрансформаторів) газовий захист або реле тиску, що працює на сигнал.

Допускається спільне встановлення групи, що складається не більше ніж із двох зазначених трансформаторів (апаратів), за відстані між окремими групами, не меншої ніж 10 м у просвіті.

3.Трансформатори сухі або наповнені негорючими рідинами без обмеження

потужності та кількості.

4.Металеві КРУ, підстанції до 1 кВ і вище, батареї конденсаторів або окремі конденсатори.

5.Акумуляторні батареї закритого типу за умови влаштування витяжного пристрою або зарядки в спеціальних приміщеннях чи шафах.

6.Напівпровідникові перетворювачі.

Нумерацію пунктів глав 2.3 і 4.1 змінено.

6 0 6 ____________________________________________РОЗДІЛ 5. ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УСТАНОВКИ

7.Щити керування, захисту, вимірювання, сигналізації, а також щити блоків

істанцій керування зі встановленими на них апаратами, що мають на лицьовій або задній стороні відкриті струмовідні частини.

8.Неізольовані струмопроводи до 1 кВ і вище.

9.Устаткування охолодження електричних машин.

5.1.16. У разі розташування в ЕМП маслонаповненого електроустаткування в закритих камерах з викочуванням усередину ЕМП маса масла в устаткуванні, вста­ новленому в одній камері або в групі суміжних камер, має бути не більшою ніж 6,5 т, а відстань у просвіті між двома камерами або групами камер - не меншою ніж 50 м.

Якщо цю відстань не може бути витримано або якщо маса масла в одній камері або в групі суміжних камер більша ніж 6,5 т, то маслонаповнене електроу­ статкування треба розміщувати в камерах з викочуванням назовні або в коридор, спеціально призначений для цієї мети, або у виробниче приміщення з виробництвом категорій Г або Д за відповідним СНиП Держбуду СРСР.

5.1.17.Відмітка верхньої поверхні фундаментних плит обертових машин, не пов’язаних з механічним устаткуванням (перетворювальні, збуджувальні, зарядні агрегати тощо), має бути вищою за відмітку чистої підлоги не менше ніж на 50 мм. Відмітка верхньої поверхні фундаментних плит обертових машин, пов’язаних з механічним устаткуванням, визначається вимогами, що ставляться до його уста­ новлення.

5.1.18.Наскрізний прохід через ЕМП трубопроводів, що містять вибухо­ небезпечні гази, горючі або легкозаймисті рідини, не допускається. У ЕМП дозво­ лено прокладати тільки трубопроводи, що безпосередньо належать до встановленого

вних устаткування. Холодні трубопроводи повинні мати захист від запотівання. Гарячі трубопроводи повинні мати теплову вогнетривку ізоляцію в тих місцях, де це необхідно для захисту персоналу або устаткування. Трубопроводи повинні мати відмітне забарвлення.

5.1.19.У випадках, коли верхня відмітка фундаментної плити машини знахо­ диться вище або нижче за відмітку підлоги ЕМП більш ніж на 400 мм, то навколо машини має передбачатися вогнетривкий майданчик завширшки не менше ніж 600 мм з поручнями і сходами. Майданчики обслуговування, розташовані на висоті до 2 м над рівнем підлоги, мають захищатися поручнями, а на висоті понад

2м — поручнями і бортовими бар’єрами. Для входу на майданчики слід передба­ чати сходинки.

5.1.20. За наявності на підприємстві залізничної мережі, пов’язаної із залізницею загального користування, і в разі доставки великовагового устатку­ вання залізницею рекомендовано передбачати залізничну лінію нормальної колії з тупиковим заходженням до ЕМП. Довжина тупикового заходження має забез­ печувати можливість зняття устаткування з відкритої платформи за допомогою вантажопідйомних пристроїв ЕМП.

Якщо доставка устаткування проводиться автотранспортом, рекомендовано передбачати можливість заїзду автотранспорту до ЕМП, у зону дії вантажопідйомних пристроїв.

5.1.21. Електричні машини треба встановлювати так, щоб їх робота не викли­ кала шуму і вібрації самої машини, фундаменту або частин будівлі понад допустимі межі.

ГЛАВА5.1 Електромашинні приміщення

_____________________________________________________________ D U /

5.1.22.Для провадження монтажних і ремонтних робіт в ЕМП мають перед­ бачатися спеціальні майданчики (монтажні майданчики) або використані вільні майданчики між устаткуванням, розраховані на найбільш важке, практично мож­ ливе навантаження від устаткування і розташовані в зоні дії вантажопідйомних пристроїв ЕМП. Зовнішні контури підлоги монтажного майданчика мають бути позначеними фарбою або метлаською плиткою, що відрізняються кольором від інших частин підлоги.

Ділянки ЕМП, по яких транспортується устаткування, мають бути розрахова­ ними на навантаження устаткування, що транспортується. Контури цих ділянок слід позначати фарбою або плиткою.

Розміри монтажних майданчиків визначаються за габаритом найбільшої деталі (в упаковці), для розміщення якої вони призначені, із запасом в 1 м у бік. Місця встановлення стояків для розміщення якорів великих електричних машин на монтажних майданчиках мають бути розрахованими на навантаження від ваги цих якорів і стояків і мати відмітне забарвлення. На монтажних майданчиках має бути нанесено написи з вказівкою значення найбільшого допустимого наван­ таження.

5.1.23.Електричні світильники в ЕМП не слід розташовувати над відкритими шинами РУ і відкритими струмопроводами. Електричні світильники, що обслуго­ вуються з підлоги, не слід розташовувати над обертовими машинами.

ЗМАЩУВАННЯ ПІДШИПНИКІВ ЕЛЕКТРИЧНИХ МАШИН

5.1.24.Системи циркуляційного змащування електричних машин і техно­ логічних механізмів рекомендовано об’єднувати за умови, що застосовуваний сорт масла придатний для тих і інших і що технологічні механізми не є дже­ релом засмічення масла металевим пилом, водою або іншими шкідливими до­ мішками.

5.1.25.Устаткування централізованих систем змащування, у тому числі при­ значеного тільки для електричних машин, слід установлювати ззовні ЕМП.

5.1.26.Система змащування електричних машин потужністю понад 1 МВт має бути забезпеченою покажчиками рівня масла і приладами контролю температури масла та підшипників, а за наявності циркуляційного масла, крім того, - приладами контролю протікання масла.

5.1.27.Трубопроводи масла і води можуть прокладатися до підшипників відкрито або в каналах зі знімними покриттями з вогнетривких матеріалів. У необхідних випадках допускається також приховане прокладання трубопроводів

уземлі або бетоні.

З ’єднувати труби з арматурою допускається фланцями.

Діафрагми та вентилі мають установлюватися безпосередньо біля місць підведення масла до підшипників електричних машин.

Труби, що підводять масло до підшипників, електрично ізольованих від фундаментної плити, мають бути електрично ізольованими від підшипників та інших деталей машини. Кожна труба повинна мати не менше ніж два ізоляційних проміжки або ізолюючу вставку, завдовжки не меншу ніж 0,1 м.

0 0 8 ________________________________________________________ РОЗДІЛ 5. ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УСТАНОВКИ

5.1.28. У необхідних випадках ЕМП мають бути обладнані резервуарами і системою трубопроводів для спускання брудного масла з маслонаповненого електро­ устаткування. Спускати масло в каналізацію заборонено.

ВЕНТИЛЯЦІЯ Й ОПАЛЮВАННЯ

5.1.29.Для ЕМП мають бути передбаченими заходи щодо видалення надмірної теплоти, яка виділяється електричними машинами, резисторами і апаратурою.

Температура повітря в ЕМП, у яких працюють люди, має відповідати санітарним нормам.

Температура повітря для охолодження працюючих електричних машин не повинна перевищувати плюс 40 °С. Повітря для охолодження електричних машин має бути очищеним від пилу. Повітря, що надходить у зупинені електричні машини, повинне мати температуру не менше ніж +5 °С.

Для машин з розімкненим циклом вентиляції мають бути передбаченими на підвідних і відвідних повітропроводах жалюзі, що закриваються, для запобігання всмоктуванню навколишнього повітря в зупинену машину.

Електромашинні приміщення мають бути обладнаними приладами контролю температури.

5.1.30.Приміщення відкритої акумуляторної батареї та конденсаторної уста­ новки, розташовані всередині ЕМП, повинні мати окремі системи вентиляції згідно

звимогами, наведеними відповідно в гл. 4.4 і 5.6.

5.1.31.У місцевостях із забрудненим повітрям будівлі ЕМП слід виконувати так, щоб забезпечувалася можливість потрапляння до них тільки очищеного повітря. Для цього двері, ворота та інші отвори повинні мати ущільнення. Ці будівлі рекомендовано виконувати без вікон і ліхтарів або з пилонепроникними світловими отворами, наприклад із заповненням склоблоками. Система загальної вентиляції будівлі ЕМП має запобігати можливості підсмоктування неочищеного повітря.

5.1.32.У вентиляційних камерах і каналах санітарно-технічної вентиляції прокладати кабелі і проводи не дозволяється. Допускається тільки перетинати камери і канали проводами і кабелями, прокладеними в сталевих трубах.

У камерах і каналах вентиляції електричних машин допускається прокладати проводи і кабелі з оболонками з вогнетривких і важкоспалимих матеріалів, а також неізольованих шин. Установлювати у вентиляційних каналах і камерах машин кабельні муфти та інше електроустаткування не допускається.

5.1.33. У ЕМП рекомендовано передбачати роздільні системи вентиляції для першого поверху, підвалу та інших ізольованих приміщень. Допускається влаш­ товувати загальну систему вентиляції за наявності керованих заслінок, що дають змогу відсікати подання повітря в окремі приміщення на випадок пожежі.

У ЕМП не слід розміщувати установки для вентиляції суміжних пожежонебезпечних приміщень (наприклад, маслопідвалів).

БУДІВЕЛЬНА ЧАСТИНА

5.1.34. У ЕМП з постійним чергуванням персоналу слід передбачати ком­ фортні приміщення для чергового персоналу, обладнані необхідними засобами сигналізації, вимірювання і зв’язку з подаванням кондиціонованого повітря, і

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины