Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

0 8 0

РОЗДІЛ 7. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

ГЛАВА 7.7 ТОРФ’ЯНІ ЕЛЕКТРОУСТАНОВКИ

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ. ВИЗНАЧЕННЯ

7.7.1. Ця глава Правил поширюється на новоспоруджувані торф’яні електро­ установки, що реконструюються і щорічно здаються в експлуатацію, до 10 кВ.

Електроустаткування торф’яних електроустановок, крім вимог цієї глави, має відповідати вимогам розд. 1-6 тією мірою, якою вони не змінені цією главою.

7.7.2.Під торф’яними електроустановками в цих Правилах розуміють підстанції (стаціонарні та пересувні), повітряні та кабельні лінії електропередачі

іприєднана до них електрична частина електрифікованих машин для підготовки торф’яних родовищ, видобутку, сушіння, збирання і вантаження торфу.

7.7.3.Територією торф’яного підприємства вважають територію, закріплену за підприємством, у межах його перспективного розвитку.

Територія торф’ яного підприємства, за винятком робочих селищ, сіл і залізничних станцій, належить до ненаселеної місцевості.

ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

7.7.4. Електричні мережі торф’яних електроустановок до 1 кВівище повинні мати ізольовану нейтраль. Допускається заземлювати нульові точки в колах вимірювання, сигналізації та захисту напругою до 1 кВ.

Розподільні мережі, до яких приєднано електроприймачі польових гаражів,

залізничних станцій і роз’їздів, насосних станцій, а також електроприймачі,

що не належать до торф’яних електроустановок, але розташовані на території торф’яних підприємств (електроприймачі селищ, майстерень, заводів з торфопере-

роблення, перевантажувальних станцій), як правило, слід виконувати трифазними чотирипровідними з глухозаземленою нейтраллю напругою 380/220 В.

7.7.5.Приєднувати сторонній споживач до електричних мереж торф’яних електроустановок напругою понад 1 кВ з ізольованою нейтраллю допускається лише як виняток за узгодженням з керівництвом торф’яного підприємства і за умови, що сумарний ємнісний струм приєднання, включаючи відгалуження до електроустановки споживача, становить не більше ніж 0,5 А.

7.7.6.Електроприймачі торф’яних електроустановок щодо надійності електро­

постачання слід відносити до П категорії (див. гл. 1.2).

ЗАХИСТ

7.7.7. На підстанціях, від яких серед інших споживачів отримують живлення пересувні торф’ яні електроустановки напругою, вищою 1 кВ, на кожній лінії,

що відходить, треба встановлювати селективний захист, що вимикає лінію в разі

ГЛАВА 7.7 Торф ’яні електроустановки _ _ _

- ____________________________________________________________________________687

виникнення на ній однофазного замикання на землю. Має бути виконаним другий ступінь захисту, що діє в разі відмови селективного захисту лінії.

Як другий ступінь треба застосовувати захист від підвищення напруги нульової послідовності, що діє з витримкою часу 0,5-0,7 с на вимкнення секції або системи шин, трансформатора, підстанції в цілому.

7.7.8. Торф’яні електроустановки до 1 кВ, що одержують живлення від транс­ форматора з ізольованою нейтраллю, повинні мати захист від замикання на землю

змиттєвим вимкненням установки в разі однофазного замикання на землю.

ПІДСТАН ЦІЇ

7.7.9.Стаціонарні трансформаторні підстанції (у тому числі стовпові), що застосовуються на ділянках видобутку торфу, мають складатися з комплектних блоків, що допускають багатократний монтаж і демонтаж. Ці підстанції повинні мати виконання для зовнішнього встановлення. Апаратуру до 1 кВ слід установ­

лювати в металевих шафах.

7.7.10. Територія стаціонарної трансформаторної підстанції (у тому числі щоглової) має бути захищеною огорожею заввишки 1,8-2 м. Огорожа може бути виконаною з колючого дроту.

Ворота огорожі треба забезпечувати замком. На них має бути розміщено застережливий плакат.

7.7.11. Пересувні трансформаторні підстанції та підстанції, що встановлю­ ються на пересувних машинах, слід виконувати за спеціальними технічними умовами.

ПОВІТРЯНІ Л ІН ІЇ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАВАННЯ

7.7.12.П Л торфових електроустановок допускається споруджувати на торф’яному покладі та у вироблених кар’єрах.

7.7.13.Для опор ПЛ з терміном служби до 5 років допускається застосовувати непросочений ліс хвойних порід. Діаметр опор ПЛ у верхньому відрубі повинен бути не меншим 14 см.

7.7.14.Вибирати перерізи проводів ПЛ до 10 кВ слід за допустимим тривалим струмом і допустимою втратою напруги.

Розрахункове значення втрати напруги в лінії з урахуванням живильного кабелю за нормального режиму роботи для найбільш віддаленого електроприй-

мача допускається до 10% від номінальної напруги трансформаторів підстанції.

Найбільше допустиме значення втрати напруги в лінії під час пуску короткозамкну-

тих електродвигунів не нормується і визначається можливістю пуску та надійністю роботи електродвигунів.

7.7.15. Спільне підвішування на загальних опорах проводів ПЛ до 1 кВ і проводів ПЛ вище 1 кВ допускається. При цьому відстань по вертикалі між точками підвісу проводів ПЛ до 1 кВ і проводів ПЛ понад 1 кВ має бути не меншою ніж

1,5 м. На всій довжині спільного підвішування для проводів ПЛ понад 1 кВ треба застосовувати подвійне кріплення.

0 8 8 _______________________________ Р О З Д ІЛ 7. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

7.7.16. Відстань від проводів ПЛ до 10 кВ до землі за найбільшої стріли про­ висання на території торф’яного підприємства, за винятком доріг і населеної місцевості, має бути не менше 5 м.

7.7.17.Для створення безпечного проїзду машин під проводами П Л без зняття напруги треба споруджувати спеціальні прогони зі збільшеною висотою підвішування проводів. При цьому відстань між нижчою точкою проводу і вищою частиною найбільш високої машини має бути не менше ніж 2 м - для ПЛ до 10 кВ; 2,5 м - для ПЛ 20-35 кВ.

7.7.18.У разі проходження ПЛ до 10 кВ паралельно залізниці вузької колії відстань від основи опори до габариту наближення будівель має бути не меншою ніж висота опори, плюс 1 м.

На ділянках обмеженої траси відстань від основи опори П Л до 380 В,

призначеної для освітлення під’їзних шляхів, до головки рейки має бути не менше

5 м.

7.7.19. У разі проходження ПЛ до 10 кВ паралельно переносній залізниці вузької колії відстань від основи опори П Л до головки рейки має бути не менше

5 м.

7.7.20. У разі проходження ПЛ до 10 кВ паралельно осі караванів або польо­ вих штабелів торфу відстань від основи опори до основи каравану або штабеля за повного їх габариту має бути не менше ніж 4 м.

7.7.21. У разі проходження ПЛ до 10 кВ поблизу металевого надземного трубо­ проводу відстань від опор ПЛ до трубопроводу має бути не менше 8 м. Допускається зменшувати цю відстань до З м за умови, ш;о на фланцях трубопроводу буде вста­ новлено кожухи або козирки.

7.7.2 2. У разі проходження ПЛ до 10 кВ паралельно дерев’яному трубопроводу відстань від опор ПЛ до трубопроводу має бути не менше ніж 15 м.

У разі перетину ПЛ з дерев’яним трубопроводом треба встановлювати над тру­ бопроводом суцільні сталеві кожухи. При цьому відстань від незакритої кожухом частини трубопроводу до проекції проводів ПЛ має бути не менше ніж 15 м.

7.7.23.На відгалуженнях завдовжки понад 1 км П Л вище 1 кВ, а також перед стаціонарними установками (насосні низького тиску тощо) треба встановлювати роз’єднувачі.

7.7.24.Відстань від проводів вводу ПЛ, що живить пересувну електроуста­

новку до 10 кВ, до землі має бути не менше ніж З м. Прохід під проводами вводу

має бути захищеним.

КАБЕЛЬН І Л ІН ІЇ

7.7.25.У разі прокладання кабельних ліній у землі захист їх від механічних пошкоджень не обов’язковий, за винятком захисту вмісцях перетинів із залізницями

ішосейними дорогами, а також у місцях інтенсивного руху торфових машин.

7.7.26.Для переносних кабельних ліній треба застосовувати спеціальні гнучкі кабелі, призначені для роботи у важких умовах.

ГЛАВА 7.7 Торф ’яні електроустановки

g g g

1Л . 21. Перерізи гнучких кабелів вибирають за допустимим тривалим струмом

ідопустимою втратою напруги.

7.7.28.Переносні кабельні лінії до 10 кВ, що живлять електроенергіею машини, які безперервно рухаються або періодично пересуваються протягом одного сезону, можна укладати безпосередньо на поверхні покладу. При цьому біля кабель­

них ліній вище 1 кВ треба установлювати застережливі плакати.

7.7.29. Приєднувати гнучкий кабель до пересувної установки слід за допомо­ гою пристрою, що розвантажує контактні затискачі від натягу кабелю і забезпечує допустимий радіус вигину кабелю.

7.7.30. Приєднувати переносну кабельну лінію до П Л слід за допомогою роз’єднувальних пристроїв. Висота встановлення незахищених струмовідних частин роз’єднувального пристрою від землі має бути не меншою ніж 5 м для лінійних пристроїв, 3,5 м для роз’ємних і переносних пристроїв. Роз’єднувальні пристрої повинні виготовляти за спеціальними технічними умовами.

7.7.31. Для приєднання кабельних ліній до ПЛ до 1 кВ рекомендовано засто­ совувати рубильники і встромлювальні контактні з’єднання, установлені на опорах ПЛ на доступній висоті. Рубильник і розетка, установлені на опорі, треба розташо­ вувати в шафі, що замикається. Металеві частини зазначеного устаткування, що нормально не перебувають під напругою, треба заземлювати.

ЕЛЕКТРОДВИГУНИ, К ОМ УТАЦ ІЙНІ А П А РА Т И

7.7.32.Комутаційні апарати електродвигунів вище 1 кВ треба розміщувати

вметалевих шафах.

7.7.33.Комутаційні пристрої електродвигунів вище 1 кВ повинні мати бло­

кування, що не допускає:

-вимкнення роз’єднувача під навантаженням;

-увімкнення роз’єднувача за увімкненого пускового апарата;

-відкривання шафи за увімкненого роз’єднувача;

-увімкнення роз’єднувача за відкритої шафи.

7.7.34.Перед вимикачами і запобіжниками понад 1 кВ слід установллювати

роз’єднувачі.

За наявності роз’ємних контактних з’єднань, за допомогою яких кабель, що живить установку електроенергією, приєднується до ВЛ, установлювати додатко­ вий роз’єднувача не обов’язково.

У разі застосування накидних затисків роз’єднувача необхідно встановлювати додатковий перед трансформатором з боку подавання електроенергії, а також перед пристроєм, що має трансформатор напруги.

7.7.35. Пуск електродвигуна, приєднаного до окремого трансформатора,

допускається виконувати за допомогою пускового пристрою, установленого з боку вищої напруги трансформатора, без установлення комутаційних апаратів між електродвигуном і трансформатором.

6 9 0

Р О З Д ІЛ 7. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

7.7.36.На комутаційних пристроях електродвигунів вище 1 кВ установлення вольтметрів і амперметрів обов’язкове. Під час встановлення на одному агрегаті декількох електродвигунів понад 1 кВ передбачають один вольтметр на всю групу електродвигунів.

7.7.37.Перетин кабелю, що сполучає комутаційний апарат з електродвигу­

ном, вибирають за допустимим тривалим струмом; перевіряти його по струму КЗ не потрібно.

7.7.38. Для електродвигунів у момент увімкнення допускається таке значення втрати напруги, яка забезпечує необхідний пусковий момент, якщо при цьому не порушується режим роботи інших електроприймачів.

Допускається прямий пуск електродвигунів потужністю, що не перевищує

90% від потужностей трансформатора.

ЗАЗЕМЛЕННЯ

7.7.39. Опір заземлювального пристроюй, Ом, пересувних торф’яних електро­ установок понад 1 кВ до 10 кВ, приєднаних до електричних мереж з ізольованою нейтраллю, має бути:

Д<40/7,

де / - струм однофазного замикання на землю, А.

7.7.40.Опір заземлення торф’яних електроустановок до 1 кВ, приєднаних до мереж з ізольованою нейтраллю, має бути не більше ЗО Ом.

7.7.41.Заземлювати пересувні та самохідні машини треба переносними зазем­

лювачами, що встановлюються безпосередньо біля машин, або через заземлювальну жилу живильного кабелю, що приєднується до переносних заземлювачів біля опори ПЛ або до заземлювачів підстанції.

7.7.42. Як переносні заземлювачі рекомендовано застосовувати стрижньові електроди завдовжки не менше ніж 2,5 м, занурювані вертикально в поклади на глибину, не меншу 2 м. Кількість електродів має бути не менше ніж три.

ПРИЙМ АННЯ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК В ЕКСПЛУАТАЦ ІЮ

7.7.43. Приймати в експлуатацію електроустановки торф’яних підприємств слід відповідно до «Правил технічної експлуатації торф’яних підприємств».

ПРАВИЛА БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК.

ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

НПАОП 40.1-1.32-01

МІНІСТЕРСТВО П РА Ц І ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УК РА ЇН И

НАКАЗ

21 червня 2001 р.

№272

м. Київ

Про затвердження «Правил будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок»

Відповідно до Положення про Міністерство праці та соціальної політики Ук­ раїни, затвердженого Указом Президента України від 30.08.2000 р. № 1035/2000, і на підставі протокольного рішення редакційної комісії, створеної наказом Держнаглядохоронпраці від 05.04.2001 р. № 47,

НАКАЗУЮ :

1.Затвердити «Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеці­ альних установок».

2.Наказ ввести в дію з 1 січня 2002 року.

3.Голові Державного департаменту з нагляду за охороною праці (Сторчаку С.О.):

-вжити заходів по вивченню вимог Правил державними інспекторами, ін­ шими посадовими особами Держнаглядохоронпраці, експертами Експертно-тех­ нічних центрів, працівниками підприємств, установ, організацій;

-забезпечити систематичний контроль за виконанням вимог цих Правил;

-включити Правила до Державного реєстру ДНАОП і в банк даних автомати­ зованого інформаційного фонду нормативних актів про охорону праці;

-забезпечити вчасне видання Правил.

4.З введенням в дію цих Правил вважати такими, що втратили чинність на території України глави 5.4, 5.5, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 7.6 «Правил устройства электроустановок», 1987, затверджених Міненерго СРСР 06.07.84.

5.Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Солдатенка М.О.

Міністр

І. Сахань

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины