Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
186
Добавлен:
06.02.2019
Размер:
18.61 Mб
Скачать

772

ПРАВИЛА БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

 

мованих параметрів під час пуско-налагоджувальних робіт і технічного обслуго­ вування ліфта за ДОПОМОГОЮ вбудованих або переносних пристроїв.

7.9.5.Системи керування ліфтами з блоками логіки на безконтактних еле­

ментах (не мікропроцесорні) повинні мати прилади сигналізації для візуального

контролю основних параметрів стану електрообладнання.

8.ЕЛЕКТРОЗВАРЮВАЛЬНІ УСТАНОВКИ

8.1.Г А Л У З Ь ЗАСТОСУВАННЯ

8.1.1Вимоги цього розділу Правил поширюються на зварювальні уста­ новки дугового зварювання, які обладнуються та використовуються в закритих приміщеннях або просто неба для виконання електротехнологічних процесів зва­ рювання, наплавлення і різання металів.

Вимоги цього розділу поширюються на установки дугового зварювання, вяких використовуються плавкі і неплавкі електроди під час обробки (з’єднання, порізу) металевих виробів у повітряному або в середовиш;і захисних газів (аргон, двоокис вуглецю та ін.), а також під шаром флюсу. Вимоги до інших видів зварювання та до зварювально-складських приміш;ень і дільниць регламентуються спеціальними нормативними документами.

8.1.2.Зварювальні установки повинні відповідати вимогам розділів 1-6 ПУЕ в тій мірі, в якій вони не змінені цим розділом, а також ДСТУ 2456, ГОСТ 12.2.007.8,

ДНАОП 0.00-1.21-98.

8.2.ТЕРМ ІНИ Т А ВИЗНАЧЕННЯ

8.2.1.Визначення основних термінів, які застосовані вцьому розділі, за винят­

ком пунктів 8.2.2-8.2.5, наведені в ДСТУ 3761.2 та ДСТУ 3761.3.

8.2.2.Джерело зварювального струму - спеціальний електротехнічний пристрій, здатний забезпечувати подачу електричної енергії з відповідними пара­ метрами для перетворення її в необхідну кількість тепла в зоні плавлення або нагрівання металу до пластичного стану для виконання електротехнологічних процесів зварювання, наплавлення, різання.

8.2.3.Зварювальне коло - електричне коло електрозварювальної установки, призначене для проходження зварювального струму від вихідних затискачів його джерела до деталі (виробу).

8.2.4.Однопостові та багатопостові джерела зварювального струму - дже­ рела, які забезпечують живлення відповідно одного або декількох зварювальних постів.

8.2.5.Автономна зварювальна установка - установка, яка забезпечуе електротехнологічний процес зварювання без підключення її до електричної мережі (наприклад, установка зі зварювальним агрегатом, у якого приводним двигуном є двигун внутрішнього згорання та інші).

Електрозварювальні установки

______________________________________________________________________ I I О

8.3.З А ГА Л ЬН І ВИМОГИ

8.3.1.Обладнання зварювальних установок повинно мати відповідний ступінь захисту залежно від умов навколишнього середовища. Конструкція і розташування цього обладнання, огорож та блокувань повинні забезпечувати унеможливлення його механічного пошкодження, а також випадкового дотику до частин, що обе­ ртаються або перебувають під напругою.

Зварювальні роботи слід виконувати згідно з вимогами ГОСТ 12.3.003, ГОСТ 12.1.038таДНАОП 0.00-1.21-98 (підрозділ «Вимоги до електрозварювальних робіт та обладнання»).

8.3.2.Розміщення обладнання зварювальних установок, його вузлів та механізмів, а також органів керування повинно забезпечувати вільний, зручний та безпечний доступ до них. Окрім того, розташування органів керування повинно забезпечувати можливість швидкого вимикання обладнання та зупинення всіх його механізмів.

8.3.3.Для зварювальних установок, обладнання яких потребує оперативного обслуговування на висоті більше ніж 1,3 м, необхідно споруджувати робочі пло­ щадки, огороджені поручнями, з постійними сходами, виконаними із негорючих матеріалів за ДСТУ Б В.2.7-19. Настил робочої площадки повинен мати покриття

здіелектричного матеріалу за класом стійкості щодо горіння ГН(ПГ)1 згідно з ГОСТ 28779.

8.3.4.Органи керування зварювальними установками, які не мають фіксаторів положення, слід огороджувати, щоб уникнути випадкового їх увімкнення або вимкнення.

8.3.5.Як джерело зварювального струму слід застосовувати тільки спеціально для цього передбачені зварювальні трансформатори або перетворювачі статичні чи двигун-генераторні з електродвигунами або двигунами внутрішнього згорання, які задовольняють вимоги чинних стандартів. Зварювальні агрегати переносних або пересувних зварювальних установок можна розташовувати на автомобільних при­

чепах, обладнаних гальмами та знаками згідно з «Правилами дорожнього руху». 8.3.6. Шафи комплектних пристроїв та корпуси зварювального обладнання (машин), які мають неізольовані струмовідні частини, що перебувають під напру­ гою вище 25 В змінного або вище 60 В постійного струму, повинні оснащуватися блокуванням, яке забезпечує при відчиненні дверей (дверцят) вимкнення пристроїв, шафи (корпуса). У цих випадках вхідні затискачі, які залишаються під напругою,

повинні бути захищені від випадкового дотику, а обладнання блокування має бути без відкритих струмовідних частин, що перебувають під напругою при відчинених дверях (дверцятах).

Допускається замість блокування застосовувати замки із спеціальними клю­ чами, якщо під час роботи немає потреби відчиняти двері.

8.3.7.Напруга первинного кола зварювальної установки повинна бути не вище 660 В. Коло повинно містити в собі комутаційний та захисний електричні апарати. Зварювальні кола не повинні мати з’єднань з електричними колами, які приєднані до мережі (у тому числі з електричними колами обмоток збудження генераторів перетворювачів, які живляться від мережі).

8.3.8.Електричне навантаження декількох однофазних джерел зварювального струму повинно по змозі рівномірно розподілятися між фазами трифазної мережі.

■7У 4

ПРАВИЛА БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

8.3.9.Електричне навантаження зварювальних установок не повинно зменшу­ вати нижче, ніж нормується чинним стандартом показників якості електроенергії

успоживачів, які приєднані до мережі загального користування. За потреби слід вживати відповідних заходів для зменшення впливу зварювальної установки на електричну мережу.

8.3.10.Для визначення зварювального струму установка ручного дугового зварювання повинна мати вимірювальний прилад. Електрозварювальні установки з однопостовим джерелом зварювального струму можуть не мати вимірювальних приладів, якщо джерело струму має шкалу вимірювання на регуляторі.

8.3.11.Переносні та пересувні зварювальні установки (крім автономних) слід приєднувати до електричних мереж безпосередньо кабелем.

8.3.12.Приєднання переносної або пересувної зварювальної установки безпо­ середньо до стаціонарної електричної мережі потрібно здійснювати з використанням комутаційного і захисного апаратів з розбірними або рознімними контактними з’єднаннями. Обов’язкова наявність блокування, яке унеможливлює вмикання та вимикання цих з’єднань при увімкнутому положенні комутаційного апарата.

8.3.13.Кабельна лінія первинного кола переносної (пересувної) зварювальної установки від комутаційного апарата до джерела зварювального струму повинна виконуватися гнучким шланговим кабелем з мідними жилами, який не поширює горіння згідно з ГОСТ 12176 з ізоляцією і в оболонці (шланзі) з гуми або пластмаси, які не розповсюджують горіння.

8. з .14. установки з автоматичним і механізованим дуговим зварюванням з дис­ танційним регулюванням режиму роботи джерела зварювального струму рекомен­ дується обладнувати двома комплектами органів керування приладами (рукояток, кнопок та ін), один з яких розташовується біля джерела зварювального струму, другий - на пульті керування зварювальною установкою. Для вибору виду керу­ вання регулятором (місцевого або дистанційного) слід установлювати перемикач,

який забезпечує блокування, ш,о унеможливлює помилкове увімкнення. Замість блокування допускається передбачати механічний замок із спеціальним ключем.

8.3.15. Зварювальне коло слід виконувати гнучкими багатожильними зварю­ вальними кабелями з мідними жилами з гумовою ізоляцією і в гумовій оболонці

(див. пункт 6.7.64 ДНАОП 0.00-1.21-99).

Кабелі не повинні поширювати горіння згідно з ГОСТ 12176.

8.3.16. Переріз кабелів зварювального кола доцільно вибирати, виходячи з того,

що густина струму вкабелі при номінальній напрузі не повинна перевищувати 5А/мм^.

8.3.17.У зварювальних установках, окрім заземлення корпусів та інших металевих не струмовідних частин обладнання (згідно з розділом 1.7 ПУЕ), слід заземлювати той затискач вторинного кола джерела зварювального струму, який

з’єднується провідником (зворотний провід) з виробом.

8.3.18.Зварювальне електрообладнання для приєднання заземлювального провідника повинно мати болт (гвинт, шпильку) з контактною поверхнею, яка розміщена вдоступному місці з написом « Земля» (або умовним знаком заземлення за ГОСТ 2.721). Діаметр болта та площина контактної поверхні повинні бути не менше ніж за ГОСТ 12.2.007.0.

8.3.19.Рознімні з’єднувачі проводів для вмикання в електричне коло напру­ гою вище 25 В змінного струму і вище 60 В постійного струму переносних пультів

Установки електричного кабельного обігрівання

7 7 5

керування зварювальних автоматів та напівавтоматів повинні бути обладнані заземлювальними затискачами.

8.4. ВИМОГИ ДО ПРИМІЩ ЕНЬ ДЛЯ ЗВАРЮ ВАЛЬН И Х УСТАНОВОК ТА О РГАН ІЗАЦ ІЇ РОБОЧИХ МІСЦЬ

8.4.1. Для зварювальних установок та зварювальних постів, які передбачені для постійних зварювальних робіт у будинках, що не е зварювально-складальними цехами і дільницями, повинні бути передбачені спеціальні приміщення із стінами

знегорючих матеріалів. Площа і об’єм таких приміщень та система їх вентиляції повинні відповідати вимогам ДОТУ 2456.

8.4.2.Зварювальні пости допускається розміщувати у вибухота пожежонебезпечних зонах тільки для тимчасових зварювальних робіт, які повинні виконуватися

здотриманням вимог НАПБ В.05.003-74/112.

8.4.3.Зварювальні пости для постійного виконання зварювальних робіт відкритою дугою або в середовищі захисних газів виробів малих та середніх розмірів безпосередньо у виробничих цехах у пожежобезпечних зонах повинні розміщуватися в спеціальних кабінах із стінами з негорючих матеріалів.

Кабіни повинні бути з відкритим верхом, а їх стіни - заввишки 2 м. Між стінами кабіни та підлогою необхідно залишати зазор не менше 50 мм при зварюванні відкритою дугою і 300 мм при зварюванні в середовищі захисних газів. Цей зазор має бути огороджений сіткою з неспалимих матеріалів з розміром чарунок 1,0x1,0 мм.

Якщо над кабіною рухається мостовий кран, то верх кабіни слід закрити сіткою

зчарунками розміром не більше ніж 50x50 мм.

Вільна площа в кабіні на один зварювальний пост повинна становити не менше ніж З м^

8.4.4. Тимчасове виконання робіт на зварювальних постах відкритою дугою або під флюсом дозволяється безпосередньо в пожежонебезпечних приміщеннях за умов огородження місця роботи щитами або шторами з негорючих матеріалів заввишки не менше 1,8 м.

8.4 5. У разі ручного зварювання відкритою дугою або під флюсом та при авто­ матичному зварюванні відкритою дугою повинно передбачатися відсмоктування газів безпосередньо із зони зварювання.

9. УСТАНОВКИ ЕЛЕКТРИЧНОГО КАБЕЛЬНОГО ОБІГРІВАННЯ

9.1. ГА Л У З Ь ЗАСТОСУВАННЯ

9.1.1.Даний розділ поширюється на стаціонарні установки електричного кабельного обігрівання (далі - ЕКО) різного призначення напругою до 1000 В, у яких як елемент, що випромінює тепло, використовуються спеціальні електричні кабелі, розраховані на температуру нагрівання жили до -Ы00 °С.

У У 0

ПРАВИЛА БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

Вимоги даного розділу поширюються на всі елементи установок ЕКО, при­ значених для: обігрівання приміщень різного призначення (крім складських приміщень категорії А, Б, В згідно з ОНТП-24), у випадках, коли нагрівальні кабелі розташовані в огороджувальних будівельних конструкціях; обігрівання з метою запобігання обмерзанню покрівель, сходів підземних переходів, відкритого і закри­ того ґрунту (відкриті і закриті спортивні споруди, вулиці, дороги, теплиці тощо).

9.1.2.Вимоги даного розділу не поширюються на установки електричного обігрівання для технологічних потреб, за винятком теплиць та спортивних споруд.

9.1.3.Установки електричного кабельного обігрівання та електротехнічне обладнання, яке в них використовується, крім вимог даного розділу, повинні відповідати вимогам розділів 1-5 даних Правил та розділам 1-6 ПУЕ.

9.2.ТЕРМ ІНИ Т А ВИЗНАЧЕННЯ

9.2.1Установка електричного кабельного обігрівання - сукупність функці­ онально пов’язаних між собою нагрівальних кабелів, електротехнічних виробів загального призначення, кабельних ліній та електропроводок для зовнішнього

з’єднання нагрівальних секцій з мережею живлення.

9.2.2.Нагрівальний кабель - кабельний виріб, що перетворює електричну енергію в теплову з метою нагрівання.

9.2.3.Кабельна нагрівальна секція - секція з тепловипромінюючим елементом

увигляді нагрівального кабеля.

9.2.4.Монтажні кінці - елемент нагрівальної секції, виконаний з установоч­ ного силового кабеля або проводу і призначений для з’єднання нагрівального кабеля секції з мережею електричного струму.

9.2.5.З’єднувальна муфта - елемент кабельної нагрівальної секції, призначе­ ний для електричного і механічного з’єднання нагрівального елемента з монтаж­ ними кінцями або нагрівальних елементів між собою з герметизацією і механічним захистом місця з’єднання.

9.2.6.Кінцева муфта - елемент кабельної нагрівальної секції, призначений для електричного і механічного з’єднання нагрівальних жил із струмовідними жилами або нагрівальних жил поміж собою з герметизацією і механічним захистом місця з’єднання або тільки для герметизації кінця секції нагрівального кабеля, до якого не приєднані монтажні кінці.

9.2.7.Саморегулювальний кабель - кабель, який за своєю конструкцією має властивість самостійно зменшувати своє тепловипромінювання до достатньо низького значення в разі підвищення температури навколишнього середовища.

9.3.З А ГА Л ЬН І ВИМОГИ

9.3.1.Живлення установок ЕКО слід виконувати від мережі напругою 380/220 В з системою заземлення TN-S або TN-C-S, розрахованою на наванта­ ження від установок ЕКО як від струмоприймачів з постійно діючою номінальною потужністю.

9.3.2.Розподільна мережа, апаратура керування і захисту установок ЕКО повинні мати тривало допустимий струм не менше 125% номінального струму навантаження.

Установки електричного кабельного обігрівання

9.3.3.У групових мережах установок ЕКО струм фази не повинен перевищу­ вати 30 А незалежно від кількості відгалужень.

9.3.4.В установках ЕКО слід застосовувати терморегулятори для підтримки заданого температурного режиму. Температура на поверхні установок ЕКО не повинна перевищувати значень, які встановлені СНиП 2.04.05.

9.3.5.У розподільних мережах установок ЕКО слід застосовувати три- і

п’ятипровідні лінії.

9.3.6.Для електроакумуляційного обігрівання підлог слід застосовувати дві робочі незалежні одна від одної установки ЕКО. Керування однією (базовою) з них повинно виконуватись автоматичними пристроями згідно з технічними умовами електропостачальної організації.

9.4.ВИБІР Т А П РО КЛАД АН Н Я ЕЛЕКТРО Н АГРІВ АЛЬН И Х ЕЛЕМЕНТІВ

9.4.1.В установках ЕКО, як правило, потрібно застосовувати екрановані нагрівальні кабелі.

9.4.2.В установках ЕКО, під час експлуатації яких кабельні нагрівальні секції можуть зазнавати значних механічних впливів, слід застосовувати броньовані нагрівальні кабелі або кабелі з підвищеною механічною міцністю.

9 4.3. У разі укладання кабельних нагрівальних секцій в бетон чи цементнопіщаний розчин слід застосовувати екранований та неекранований нагрівальні кабелі з потужністю тепловипромінювання відповідно не більше 50 Вт/м та 20 Вт/м.

9.4.4.При прокладанні нагрівальних кабельних секцій поміж дерев’яними

будівельними конструкціями слід застосовувати секції з одножильним екранова­ ним нагрівальним кабелем потужністю тепловипромінювання не більше 10 Вт/м.

9.4.5. Нагрівальний кабель, що прокладається відкрито напокрівлях, повинен бути стійкий до впливу прямих сонячних променів.

9.4 6. Нагрівальний кабель, що укладається в литий асфальт, повинен витри­ мувати підвищену температуру навколишнього середовища -Ь250 °С на час його укладання.

9.4.7.Забороняється на елементах покрівлі, де можливе скупчення листя дерев та іншого сміття, априбирання сміття утруднене, застосовувати нагрівальний кабель постійної потужності. У цих випадках слід використовувати саморегулю­ вальний кабель.

9.4.8.Нагрівальні кабелі, що можуть зазнавати впливу агресивних середовищ, повинні мати відповідний захист.

9.4.9.За всією довжиною нагрівальний кабель слід прокладати в середовищі, однорідному за своїми теплопровідними властивостями.

9.4.10.Забороняється під час прокладання кабельних нагрівальних секцій змінювати (скорочувати) довжину нагрівального кабеля.

9.4.11.Відстань між сусідніми трасами нагрівального кабеля в підлозі, стелі або стіні не повинна бути менше 25 мм між центрами.

9.4.12.Відстань від нагрівальних кабелів до установчої електроапаратури

(розетки, вимикачі, освітлювальна апаратура) повинна бути не менше 200 мм. 9.4.13. У разі прокладання кабельних нагрівальних секцій в підлозі їх перехре­

щення з силовими кабелями та груповими мережами дозволяється за таких умов:

778.

ПРАВИЛА БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

 

-СИЛОВІ кабелі прокладаються в трубах нижче нагрівальних на відстані не менше 50 мм;

-силові кабелі повинні вибиратися з урахуванням додаткового нагріву (тем­ пература навколишнього середовиш;а +50 °С).

9.4.14.При прокладанні нагрівальних кабелів на стелях або в стінах вони не повинні перехрещуватися з силовими кабелями, що не належать до них.

9.4.15.В установках ЕКО, призначених для обігрівання приміщень, кабельні нагрівальні секції слід, як правило, прокладати в межах одного приміщення. Допускається використовувати одну нагрівальну секцію для обігрівання не більше двох суміжних приміщень з однаковими умовами тепловіддачі. Під перегород­ кою, що розділяє приміщення, нагрівальний кабель може пройти не більше двох разів, і в цьому випадку повинен бути замурований цементно-піщаним розчином завтовшки не менше 20 мм.

9.4.16.У разі прокладання в приміщенні більше однієї кабельної нагріваль­ ної секції нагрівальні кабелі кожної секції слід кріпити окремими елементами кріплення.

9.4.17.Забороняється прокладання нагрівальних кабелів через температур­

ні шви.

9.4.18.У разі застосування установок ЕКО для обігрівання стелі всі елементи конструкції під несучим перекриттям повинні бути з неструмопровідних матеріалів, за винятком елементів для підвішування стелі, шурупів, болтів, скоб, затискачів тощо. Відстань між цими струмопровідними елементами і нагрівальними кабелями повинна бути не менше ніж ЗО мм.

9.4.19.Електропроводка, що розташовується над підігріваною стелею, повинна мати відстань від стелі не менше ніж 50 мм, і її робочий режим слід розраховувати, як режим при температурі повітря +50 °С.

9.4.20.У разі укладання кабельних нагрівальних секцій в бетон з’єднувальні муфти і не менше ніж 100 мм монтажних кінців слід закладати в бетон або цемент тим самим способом, що й нагрівальний кабель.

9.4.21.Розподільні коробки для підведення живлення до нагрівальних секцій слід установлювати максимально наближено до нагрівальних кабелів.

9.4.22.У розподільній коробці слід розміщувати не менше ніж 150 мм вільної довжини монтажних кінців з маркуванням.

9.5.ЗАХИСНІ ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ

9.5.1.Нагрівальний кабель не повинен створювати небезпеку займання навко­ лишнього середовища. В умовах нормальної експлуатації нагрівальний кабель не повинен нагрівати предмети, які вироблені з горючих матеріалів, до температури вище +80 °С.

9.5.2.Для захисту від пожежі слід застосовувати автоматичні обмежувачі температури. Допускається не використовувати автоматичні обмежувачі темпера­ тури в таких випадках: монтаж нагрівального кабеля виконано у вогнетривкому середовищі (наприклад, кабель, залитий бетоном); застосовується саморегулюваль­ ний нагрівальний кабель.

9.5.3.В установках ЕКО слід застосовувати ПЗВ з номінальним диференці­ альним струмом спрацьовування не більше ЗО мА. Допускається використовувати

Установки електричного кабельного обігрівання

7 j g

ПЗВ з номінальним диференціальним струмом спрацьовування до 100 мА, якщо натуральний диференціальний струм витоку нагрівальних секцій перевищує 10 мА (виняток - пункт 9.5.4).

9.5.4.Забороняється застосовувати ПЗВ з номінальним диференціальним струмом опрацьовування понад ЗОмА в таких випадках: нагрівальні кабелі доступні дотику (наприклад, для обігрівання водостічних труб і жолобів); нагрівальні кабелі застосовуються для обігрівання приміщень житлових, громадських, сільськогосподарських будинків та споруд, приміщень з вибухопожежонебезпечними зонами; нагрівальні кабелі не мають металевої оболонки (екрана) або приєднані до електромережі через розетку з вилкою.

9.5.5.З’єднання з електричною мережею за допомогою штепсельної вилки допускається тільки для саморегулювальних нагрівальних кабелів.

9.5.6.Допускається застосовувати один ПЗВ на групу кабельних нагрівальних секцій (груповий ПЗВ). У таких випадках кожну кабельну нагрівальну секцію слід захищати окремим автоматичним вимикачем.

9.5.7.Металеву оболонку (екран) нагрівальних кабелів слід приєднувати до захисного РЕ-провідника розподільної мережі установок ЕКО з обох кінців з допо­ могою затискачів чи болта.

9.5.8.У разі застосування нагрівального кабеля без металевої оболонки (екрана) над ним слід укладати рулонну металеву сітку з розміром чарунок 50x50 мм

іприєднувати її до системи зрівнювання потенціалів.

9.5.9.На всіх об’єктах, оснащених установками ЕКО, слід установлювати попереджувальні таблички так, щоб їх було добре видно.

780

ПРАВИЛА БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

 

Додат ок 1

до пункту 2.5.9 «Правил будови електроустановок.

Електрообладнання спеціальних установок»

К Л А С И Ф ІК А Ц ІЯ ЗОН З ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ У ПРИМ ІЩ ЕННЯХ САУН З ЕЛЕКТРОНАГРІВАЛЬНИМ И ПРИ ЛАДАМ И

Для забезпечення безпеки та вибору електрообладнання приміщення саун розподіляються на чотири зони з наступними розмірами (див. рисунок 2.5.9):

-зона 1, в якій допускається розміщення тільки електронагрівальних приладів;

-зона 2, для якої вимоги щодо теплостійкості для електрообладнання не встановлюються;

-зона З, в якій електрообладнання повинно витримувати температуру не нижче +125 °С, а ізоляція проводів і кабелів - не нижче +170 °С;

-зона 4, в якій повинні установлюватися тільки пристрої керування прила­ дами електронагрівання (термостати і обмежувачі температури) і електропроводка до них. Електропроводка повинна витримувати температуру не нижче +170 °С.

Додаток 1

.781

§

&

«

л

 

50

 

:5і

 

аі

З

QO

 

•S-

І

0

 

О,

■S

1

S'

Счі

0

О

с

ї

о

S

з

1

Он

 

з

 

й

 

о

 

со

 

CvJ

&

У 2 2

ПРАВИЛА БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК. ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК

Додат ок 2

до пункту 2.6.5 «Правил будови електроустановок.

Електрообладнання спеціальних установок»

КЛ А С И Ф ІК А Ц ІЯ ЗОН З ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ

УПРИМ ІЩ ЕННЯХ ВАНН Т А ДУШ А

Для забезпечення безпеки та вибору електрообладнання приміщення ванн та душа розподіляються на чотири зони з наступними розмірами (дав. рисунок

2.6.5).

Зона О - внутрішній об’єм ванни або душового піддона.

Зона 1 обмежується:

-зовнішньою вертикальною плош;иною ванни, душового піддона або верти­ кальною площиною на відстані 0,60 м від душового розбризкувача для душа без піддона;

-підлогою та горизонтальною площиною на відстані 2,25 м над підлогою.

Зона 2 обмежується:

- зовнішньою вертикальною площиною зони 1 та паралельною їй вертикаль­ ною площиною на відстані 0,60 м;

- підлогою та горизонтальною площиною на відстані 2,25 м над підлогою.

Зона З обмежується:

- зовнішньою вертикальною площиною зони 2 та паралельною їй вертикаль­ ною площиною на відстані 2,40 м;

- підлогою та горизонтальною площиною над підлогою на відстані 2,25 м.

Розміри вимірюються з урахуванням стін та стаціонарних перегородок.

Додаток 2

nsz'z

y*9Z‘Z

і

2

(N

Со т—

О

-

І

 

 

CM

со

V^Q^O

 

\

<N (N

CNJ

CO

CM S-

"^ІГо

o ' '

.783

Ї

I 2о

*s Ї>е

о

&

3=ї> Oh ^

Is0 «Ч)

ж ^

CL C5^

I ?

S.2 e

Ж3- *

Ї

 

1

 

0

 

 

05

'S

fc

 

•i

3

3

<>ї

55

к

.&

s

^

§■

 

 

M

К

1

1

^

о

 

 

I

Q i ' ^

!£>

2

11

S4J

tt

I

ii

о

0,

>0

О

о

^

!3

*

3

I

S'

 

3

 

 

 

Oh

ss

I

5

 

 

-C)

<50

 

S CO

»■

 

о

b'

g

 

s

0£ ? § §

S' e Q Г0 I

S

•1C-OА 3

Q

Ж 1

SQ ^3 ?0 CO

1

-c 2§

&

Si

ЗМІСТ

 

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА.....................................................................................................

З

ГЛ А В А 1.1. Загальна частина.....................................................................................................

5

Сфера застосування..................................................................................................................

5

Терміни та визначення понять................................................................................................

5

Загальні вимоги.........................................................................................................................

8

ГЛ А В А 1.2. Електропостачання і електричні мережі..........................................................

11

Сфера застосування.................................................................................................................

11

Терміни та визначення понять..............................................................................................

11

Загальні вимоги........................................................................................................................

12

Категорії електроприймачів і забезпечення надійності

 

електропостачання..................................................................................................................

13

Рівні та регулювання напруги, компенсація реактивної потужності..............................

15

ГЛ А В А 1.3. Вибір провідників за нагрівом............................................................................

16

Сфера застосування.................................................................................................................

16

Терміни та визначення понять...............................................................................................

16

Вибір перерізів провідників за нагрівом..............................................................................

16

Допустимі тривалі струми для проводів, шнурів і кабелів з гумовою

 

або пластмасовою ізоляцією на напругу до 660 В ...............................................................

19

Допустимі тривалі струми для кабелів з гумовою або пластмасовою ізоляцією

 

на напругу понад 660 В до 3(6) к В .........................................................................................

25

Допустимі тривалі струми для кабелів з паперовою просоченою ізоляцією...................

32

Допустимі тривалі струми для кабелів з ізоляцією із зшитого поліетилену

 

на номінальну напругу від 6 кВ до 330 к В ............................................................................

41

Допустимі тривалі струми для самоутримних і захищених проводів .............................

52

Допустимі тривалі струми для неізольованих проводів і ш и н ..........................................

54

ГЛ А В А 1.4. Вибір електричних апаратів і провідників за умов виникнення

 

короткого замикання...........................................................................................

60

Сфера застосування.................................................................................................................

60

Загальні вимоги........................................................................................................................

60

Визначення струмів короткого замикання для вибору апаратів

 

і провідників............................................................................................................................

62

Вибір провідників та ізоляторів, перевірка несучих конструкцій за умов

 

динамічної дії струмів короткого замикання.......................................................................

63

Вибір провідників за умов нагріву під час виникнення короткого замикання...............

64

Вибір апаратів за комутаційною здатністю.........................................................................

65

ГЛ А В А 1.5. Облік електроенергії............................................................................................

66

Сфера застосування.................................................................................................................

66

Терміни та визначення понять..............................................................................................

66

Загальні вимоги.......................................................................................................................

68

Місця встановлення засобів обліку електроенергії............................................................

69

Вимоги до розрахункових лічильників................................................................................

72

Облік із застосуванням вимірювальних трансформаторів.................................................

73

Установлення лічильників і електропроводка до н и х .......................................................

76

Технічний облік.......................................................................................................................

77

Автоматизований облік електроенергії................................................................................

78

______________________________________________ ______________________________________________________7 8 5

ГЛ А В А 1.6. Вимірювання електричних величин.................................................................

79

Сфера застосування.................................................................................................................

79

Терміни та визначення понять..............................................................................................

79

Загальні вимоги........................................................................................................................

79

Вимірювання струму.......... ....................................................................................................

80

Вимірювання напруги............................................................................................................

81

Контроль ізоляції.....................................................................................................................

82

Вимірювання потужності.......................................................................................................

83

Вимірювання частоти..............................................................................................................

84

Вимірювання при синхронізації............................................................................................

84

Реєстрація електричних величин в аварійних режимах....................................................

84

ГЛ А В А 1.7. Заземлення і захисні заходи від ураження електричним струмом...............

89

Сфера застосування.................................................................................................................

89

Терміни та визначення понять..............................................................................................

89

Загальні вимоги.....................................................................................................................

100

Заходи захисту із застосуванням систем БННН , ЗННН і Ф Н Н Н ...................................

104

Заходи основного захисту ....................................................................................................

105

Заходи захисту в разі непрямого дотику............................................................................

108

Заземлювальні пристрої електроустановок напругою до 1 кВ у електричних

 

мережах із глухозаземленою нейтраллю............................................................................

115

Заземлювальні пристрої електроустановок напругою до 1 кВ у електричних

 

мережах із ізольованою нейтраллю....................................................................................

117

Заземлювальні пристрої електроустановок напругою понад 1 кВ у електричних

 

мережах із ізольованою, компенсованою або (і) заземленою через резистор

 

нейтраллю..............................................................................................................................

117

Заземлювальні пристрої електроустановок напругою понад 1 кВ у електричних

 

мережах із глухозаземленою або ефективно заземленою нейтраллю............................

120

Заземлювальні пристрої в місцевостях з питомим опором землі більше 500 Ом • м ....

124

Заземлювачі...........................................................................................................................

124

Заземлювальні провідники..................................................................................................

127

Головна заземлювальна шина (ГЗШ )..................................................................................

128

Захисні провідники (Р£-провідники).................................................................................

128

РЯТ^-провідники....................................................................................................................

133

Провідники системи зрівнювання потенціалів................................................................

134

З’єднання і приєднання захисних провідників................................................................

134

Переносні електроприймачі.................................................................................................

136

Пересувні електроустановки................................................................................................

137

ГЛ А В А 1.8. Норми приймально-здавальних випробувань................................................

141

Сфера застосування...............................................................................................................

141

Терміни та визначення понять............................................................................................

141

Загальні вимоги............................................................................................................ ........

142

Синхронні генератори...........................................................................................................

144

Машини постійного струму та колекторні збудники.......................................................

158

Електродвигуни змінного струму.......................................................................................

160

Силові трансформатори, автотрансформатори та масляні реактори.............................

164

Тансформатори струму........................................................................................................

168

Трансформатори напруги.....................................................................................................

171

Елегазові вимикачі............................................................ ...................................................

173

Вакуумні вимикачі........................................................................................................ .......

176

Вимикачі навантаження......................................................................................................

177

7 8 6 ______________________________________ ЗМІСТ_________________ ____

 

Роз’єднувачі...........................................................................................................................

177

Комплектні розподільчі установки внутрішнього та зовнішнього установлення........

179

Комплектні екрановані струмопроводи.............................................................................

181

Контактні з’єднання збірних та з’єднувальних шин, проводів

 

і грозозахисних тросів..........................................................................................................

183

Струмообмежувальні сухі реактори...................................................................................

185

Електрофільтри.....................................................................................................................

185

Конденсатори.........................................................................................................................

187

Вентильні розрядники та обмежувачі перенапруг...........................................................

187

Запобіжники та запобіжники-роз’єднувачі на напругу, вищу ніж 1 к В .......................

188

Вводи та прохідні ізолятори.................................................................................................

189

Опорні та опорнострижньові ізолятори..............................................................................

190

Трансформаторне масло.......................................................................................................

191

Апарати, вторинні кола та електропроводка напругою до 1 кВ ......................................

196

Акумуляторні батареї...........................................................................................................

198

Заземлювальні пристрої.......................................................................................................

199

Силові кабельні л ін ії............................................................................................................

205

Повітряні лінії електропередавання напругою, вищою ніж 1 к В ..................................

208

Електроустаткування систем збудження генераторів.....................................................

209

Додат ок А

Вказівки з увімкнення електричних машин змінного струму

 

 

без сушіння....................................................................................................

220

ГЛ А В А 1.9. Зовнішня ізоляція електроустановок..............................................................

224

Сфера застосування...............................................................................................................

224

Терміни та визначення понять............................................................................................

224

Загальні вимоги.....................................................................................................................

225

Коефіцієнти використання довжини шляху витоку для основних типів ізоляторів

 

і складених ізоляційних конструкцій (скляних, фарфорових)......................................

226

Коефіцієнти використання довжини шляху витоку для зовнішньої ізоляції

 

із полімерних матеріалів із силіконовою захисною оболонкою......................................

229

Ізоляція повітряної лінії електропередавання.................................................................

229

Зовнішня ізоляція електроустаткування і відкритих розподільчих установок..........

231

Перевірка ізоляції за розрядними характеристиками.....................................................

233

Визначення ступеня забруднення в місці розташування електроустановки...............

234

РОЗДІЛ 2.

П ЕРЕД АВАН Н Я Е Л ЕК Т РО Е Н Е РГІЇ..............................................................

243

ГЛ А В А 2.1. Електропроводка..................................................................................................

243

Сфера застосування, визначення........................................................................................

243

Загальні вимоги.....................................................................................................................

245

Вибір виду електропроводки, вибір проводів і кабелів і способу їх прокладання........

247

Відкриті електропроводки усередині приміщень............................................................

253

Прихована електропроводка всередині приміщень..........................................................

255

Електропроводка в горищних приміщеннях....................................................................

255

Зовнішня електропроводка..................................................................................................

256

ГЛ А В А 2.2. Струмопроводи напругою до 35 к В ..................................................................

257

Сфера застосування, визначення........................................................................................

257

Загальні вимоги.....................................................................................................................

258

Струмопроводи напругою до 1 к В ...... ................................................................................

259

Струмопроводи напругою понад 1 к В .................................................................................

261

Гнучкі струмопроводи напругою понад 1 кВ .....................................................................

262

______________________________________________ ______________________________________________________7 8 7

ГЛ А В А 2.3. Кабельні лінії напругою до 330 к В ...................................................................

265

Сфера застосування...............................................................................................................

265

Терміни та визначення понять............................................................................................

265

Загальні вимоги.....................................................................................................................

269

Вибір способів прокладання кабельних л ін ій ...................................................................

272

Вибір кабелів та їх конструкції...........................................................................................

273

З’єднання та окінцювання кабелів......................................................................................

278

Прокладання кабельних ліній у ґрунті..............................................................................

279

Прокладання кабельних ліній у кабельних блоках, системах кабельних

 

трубопроводів і залізобетонних лотках..............................................................................

285

Прокладання кабельних ліній у кабельних спорудах......................................................

287

Прокладання кабельних ліній у виробничих приміщеннях...........................................

291

Прокладання кабельних ліній під водою..........................................................................

291

Прокладання кабельних ліній по спеціальних спорудах................................................

293

Особливості застосування для кабельних ліній кабелів з ізоляцією

 

із зшитого поліетилену................................................................................... .....................

294

Заземлення

.............................................................................................................................

303

Вимоги до будівельної ...........................................................частини кабельних споруд

305

Система підживлення ............................масла для кабельних маслонаповнених ліній

310

Додат ок А

Розрахунок механічних зусиль у кабелях під час їх прокладання

 

...................................................................

та від дії короткого замикання

311

Д одат ок Б

Розрахунок питомого індуктивного опору струмопровідного екрана

 

..................................................................................

одножильних кабелів

313

ГЛ А В А 2.4. Повітряні ................................лінії електропередавання напругою до 1 кВ

316

Сфера застосування......................... ......................................................................................

316

Терміни та визначення ............................................................................................понять

316

Загальні вимоги.....................................................................................................................

317

Кліматичні умови.................................................................................................................

318

Проводи. Лінійна .................................................................................................арматура

318

Розташування .................................................................проводів і пристроїв на опорах

321

Ізоляція...................................................................................................................................

 

322

Заземлення. ...................................................................................Захист від перенапруг

323

Опори.......................................................................................................................................

 

324

Габарити, перетини ........................................................................................і зближення

325

Перетини, зближення, сумісне підвішування ліній до 1 кВ з лініями зв’язку,

 

лініями радіотрансляційних ................мереж, кабельного телебачення та Інтернету

328

Перетини і зближення .........................................П ЛІ (П Л ) з інженерними спорудами

332

Г Л А В А 2.5. Повітряні .........лінії електропередавання напругою вище 1 кВ до 750 к В

335

Сфера застосування...............................................................................................................

335

Терміни та визначення ............................................................................................понять

335

Загальні вимоги.....................................................................................................................

337

Вимоги до механічної ............................................................міцності повітряних л ін ій

341

Кліматичні умови.................................................................................................................

343

Ожеледні навантаження.......................................................................................................

344

Вітрові навантаження...........................................................................................................

348

Вітрові навантаження ...............................................................................під час ожеледі

354

Температурні .......................................................................................кліматичні впливи

357

Навантаження .................................................................від ваги конструкцій і ґрунтів

357

Монтажні навантаження......................................................................................................

362

7 8 8 ______________________________________ ЗМІСТ______________________________________

Навантаження, які створюються натягом проводів і тросів...........................................

363

Інші впливи...........................................................................................................................

365

Розрахункові режими та сполучення навантажень повітряних ліній .........................

365

Проводи і грозозахисні троси .............................................................................................

370

Розташування проводів і тросів та відстані між ними.....................................................

379

Ізолятори та арматура...........................................................................................................

387

Захист пл від перенапруг, заземлення...............................................................................

389

Опори і фундаменти...............................................................................................................

397

Розташування волоконно-оптичних ліній зв’язку на П Л ...............................................

398

Проходження П Л по населеній і важкодоступній місцевостях......................................

401

Проходження П Л по території, зайнятій насадженнями................................................

402

Проходження П Л через населену місцевість....................................................................

404

Перетин і зближення П Л між собою...................................................................................

407

Перетин і зближення П Л зі спорудами зв’язку, сигналізації та лініями

 

радіотрансляційних мереж, кабельного телебачення та Інтернету ..............................

411

Перетин і зближення П Л із залізницями..........................................................................

419

Перетин і зближення П Л з автомобільними дорогами ....................................................

422

Перетин,

зближення або паралельне проходження П Л із тролейбусними

 

і трамвайними лініям и........................................................................................................

424

Перетин П Л з водними просторами....................................................................................

426

Проходження П Л по мостах.................................................................................................

429

Проходження П Л по греблях і дамбах...............................................................................

430

Зближення П Л з вибухо- і пожежонебезпечними установками.....................................

430

Перетин і зближення П Л з надземними і наземними трубопроводами, спорудами

 

для транспортування нафти і газу та канатними дорогами............................................

431

Перетин і зближення П Л з підземними трубопроводами................................................

434

Зближення П Л з аеродромами............................................. ..............................................

435

РОЗДІЛ 3.

ЗАХИСТ І А В ТО М А ТИ К А ................................................................................

437

ГЛ А В А 3.1. Захист електричних мереж напругою до 1 к В ................................................

437

Сфера застосування, визначення........................................................................................

437

Вимоги до апаратів захисту.................................................................................................

437

Вибір захисту.........................................................................................................................

438

Місця встановлення апаратів захисту...............................................................................

440

ГЛ А В А 3.2. Релейний захист..................................................................................................

441

Сфера застосування...............................................................................................................

441

Загальні вимоги.....................................................................................................................

442

Захист турбогенераторів, що працюють безпосередньо

 

на збірні шини генераторної напруги.................................................................................

451

Захист трансформаторів (автотрансформаторів) з обмоткою

 

вищої напруги З кВ і вище і шунтувальних реакторів 500 к В .......................................

455

Захист блоків генератор - трансформатор.........................................................................

461

Захист повітряних і кабельних ліній у мережах напругою 3-10 кВ

 

з ізольованою нейтраллю......................................................................................................

468

Захист повітряних і кабельних ліній у мережах напругою 20 кВ і 35 кВ

 

з ізольованою нейтраллю......................................................................................................

470

Захист повітряних ліній у мережах напругою 110-500 кВ з ефективно

 

заземленою нейтраллю........................................................................................................

472

Захист шин. Захист на обхідному, шиноз’єднувальному та секційному вимикачах ..

476

Захист синхронних компенсаторів......................................................................................

479

______________________________________________ ______________________________________________________7 8 9

ГЛ А В А 3.3. Автоматика та телемеханіка.............................................................................

480

Сфера застосування. Загальні вимоги.................................................................................

480

Автоматичне повторне ввімкнення (А П В ).........................................................................

481

Автоматичне ввімкнення резервного живлення та устаткування (А В Р ).....................

488

Увімкнення генераторів.......................................................................................................

491

Автоматичне регулювання збудження, напруги та реактивної потужності................

492

Автоматичне регулювання частоти та активної потужності (А Р Ч П )............................

494

Автоматичне запобігання порушенням стійкості.............................................................

496

Автоматичне припинення асинхронного режиму............................................................

497

Автоматичне обмеження зниження частоти.....................................................................

497

Автоматичне обмеження підвищення частоти..................................................................

499

Автоматичне обмеження зниження напруги....................................................................

499

Автоматичне обмеження підвищення напруги................................................................

500

Автоматичне запобігання перевантаженню устаткування.............................................

500

Телемеханіка..........................................................................................................................

500

Г Л А В А 3.4. Вторинні кола......................................................................................................

504

РОЗДІЛ 4.

РОЗПОДІЛЬЧІ УСТАНОВКИ І П ІД С Т А Н Ц ІЇ................................................

512

Г Л А В А 4.1. Розподільчі установки напругою до 1,0 кВ змінного струму

 

 

і до 1,5 кВ постійного струму.............................................................................

514

Сфера застосування...............................................................................................................

514

Терміни та визначення понять............................................................................................

514

Загальні вимоги.....................................................................................................................

515

Установлення приладів і апаратів.......................................................................................

515

Шини, проводи, к абелі........................................................................................................

516

Конструкції розподільчих установок.................................................................................

517

Установлення розподільчих установок в електроприміщеннях ...................................

518

Установлення розподільчих установок у приміщеннях,

 

доступних невиробничому персоналу.................................................................................

519

Установлення розподільчих установок під відкритим небом..........................................

519

Г Л А В А 4.2. Розподільчі установки і підстанції напругою понад 1 кВ .............................

520

Сфера застосування...............................................................................................................

520

Терміни та визначення понять............................................................................................

520

Загальні вимоги.....................................................................................................................

522

Відкриті розподільчі установки.........................................................................................

529

Закриті розподільчі установки і підстанції......................................................................

543

Установлення силових трансформаторів і реакторів.......................................................

552

Розподільчі установки і підстанції у виробничих приміщеннях...................................

557

Щоглові трансформаторні підстанції і секційні пункти.................................................

559

Захист від грозових перенапруг...........................................................................................

560

Захист від внутрішніх перенапруг......................................................................................

575

Захист від дії електричного та магнітного полів...............................................................

577

Схеми електричні розподільчих установок і підстанцій.................................................

578

Додаток А

Групи електричних підстанцій відповідно до протипожежних заходів..

588

ГЛ А В А 4.3. Перетворювальні підстанції та установки......................................................

589

Сфера застосування, визначення........................................................................................

589

Загальні вимоги.....................................................................................................................

589

Захист перетворювальних агрегатів...................................................................................

590

7 9 0 ______________________________________ ЗМІСТ______________________________________

Розміщення устаткування, захисні заходи ..................................................................

592

Охолодження перетворювачів.............................................................................................

594

Опалювання, вентиляція і водопостачання.......................................................................

595

Будівельна частина...............................................................................................................

596

ГЛ А В А 4.4. Акумуляторні установки...................................................................................

597

Сфера застосування...............................................................................................................

597

Електрична частина..............................................................................................................

597

Будівельна частина...............................................................................................................

599

Санітарно-технічна частина.................................................................................................

601

РОЗДІЛ 5.

ЕЛЕКТРОСИЛОВІ УС ТА Н О ВК И ......................................................................

603

Г Л А В А 5.1. Електромашинні приміщення...........................................................................

603

Сфера застосування, визначення........................................................................................

603

Загальні вимоги.....................................................................................................................

604

Розміщення і встановлення електроустаткування...........................................................

604

Змащування підшипників електричних машин...............................................................

607

Вентиляція й опалювання...................................................................................................

608

Будівельна частина...............................................................................................................

608

ГЛ А В А 5.2. Генератори та синхронні компенсатори..........................................................

609

Сфера застосування...............................................................................................................

609

Загальні вимоги.....................................................................................................................

610

Охолодження і змащування.................................................................................................

611

Системи збудження...............................................................................................................

615

Розміщення та встановлення генераторів і синхронних компенсаторів.......................

617

ГЛ А В А 5.3. Електродвигуни та їх комутаційні апарати....................................................

618

Сфера застосування...............................................................................................................

618

Загальні вимоги.....................................................................................................................

619

Вибір електродвигунів..........................................................................................................

619

Установлення електродвигунів...........................................................................................

621

Комутаційні апарати............................................................................................................

621

Захист асинхронних і синхронних електродвигунів напругою понад 1 к В ..................

624

Захист електродвигунів напругою до 1 кВ (асинхронних, синхронних

 

і постійного струму)...............................................................................................................

628

ГЛ А В А 5.6. Конденсаторні установки...................................................................................

630

Сфера застосування, визначення........................................................................................

630

Схема електричних з’єднань, вибір устаткування...........................................................

631

Захист.....................................................................................................................................

 

632

Електричні вимірювання.....................................................................................................

633

Установки конденсаторів....................................................................................................

633

РОЗДІЛ 6.

ЕЛЕКТРИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ..........................................................................

635

ГЛ А В А 6.1. Загальна частина.................................................................................................

637

Сфера застосування...............................................................................................................

637

Терміни та визначення понять............................................................................................

637

Загальні вимоги.....................................................................................................................

638

Аварійне освітлення.............................................................................................................

640

Виконання та захист освітлювальних мереж....................................................................

642

Захисні заходи безпеки........................................................................................................

643

______________________________________ ЗМІСТ______________________________________

Г Л А В А 6.2. Внутрішнє освітлення........................................................................................

 

645

Загальні вимоги.....................................................................................................................

 

645

Живильна освітлювальна мережа.......................................................................................

 

646

Групова мережа.....................................................................................................................

 

646

ГЛ А В А 6.3. Зовнішнє освітлення..........................................................................................

 

648

Джерела світла, установлення освітлювальних приладів і опор ...................................

 

648

Живлення установок зовнішнього освітлення.................................................................

 

650

Виконання та захист мереж зовнішнього освітлення......................................................

 

651

ГЛ А В А 6.4. Світлова реклама, знаки та ілюмінація..........................................................

 

653

ГЛ А В А 6.5. Керування освітленням......................................................................................

 

655

Загальні вимоги.....................................................................................................................

 

655

Керування внутрішнім освітленням...................................................................................

 

656

Керування зовнішнім освітленням....................................................................................

 

657

ГЛ А В А 6.6. Освітлювальні прилади та електроустановлювальне

 

 

обладнання......................................................................................

-

................. 659

Освітлювальні прилади........................................................................................................

 

659

Електроустановлювальне обладнання...............................................................................

 

661

РОЗДІЛ 7. ЕЛЕКТРООБЛАД НАННЯ С П Е Ц ІАЛЬН И Х УС Т А Н О В О К .........................

663

Г Л А В А 7.5. Електротермічні установки...............................................................................

 

663

Сфера застосування...............................................................................................................

 

663

Загальні вимоги.....................................................................................................................

 

664

Установки дугових печей прямої, непрямої та комбінованої дії

 

 

(руднотермічні та феросплавні)...........................................................................................

 

681

Установки індукційні та діелектричного нагрівання......................................................

 

682

Установлення електропечей (електротермічних пристроїв) опору прямої

 

та непрямої д ії........................................................................................................................

 

684

Електронно-променеві установки.......................................................................................

 

685

ГЛ А В А 7.7. Торф’яні електроустановки...............................................................................

 

686

Сфера застосування. Визначення..........................................................

^............................

686

Електропостачання...............................................................................................................

 

686

Захист.....................................................................................................................................

 

686

Підстанції...............................................................................................................................

 

687

Повітряні лінії електропередавання...................................................................................

 

687

Кабельні л ін ії.........................................................................................................................

 

688

Електродвигуни, комутаційні апарати..............................................................................

 

689

Заземлення............................................................................................................................

 

690

Приймання електроустановок в експлуатацію.................................................................

 

690

П Р А В И Л А БУДОВИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК.

 

 

------------------ ЕЛЕКТРООБЛАД НАННЯ С П Е Ц ІАЛЬН И Х УСТАНОВОК.

 

НПАОП 40.1-1.32-01.........................................................................................

 

692

1. Загальні положення..............................................................................................................

 

692

1.1. Галузь застосування.....................................................................................................

 

692

1.2. Скорочення, терміни, визначення..............................................................................

 

692

1.3. Нормативні посилання.................................................................................................

 

693

7 9 2 ______________________________________ ЗМІСТ______________________________________

2.2. Електроустановки житлових, громадських, адміністративних

 

та побутових будинків...............................................................................................................

695

2.1. Галузь застосування......................................................................................................

695

2.2. Терміни та визначення..................................................................................................

696

2.3. Електропостачання.......................................................................................................

697

2.4. Ввідні пристрої, розподільні щити, групові щ итки.................................................

698

2.5. Електропроводки та кабельні л ін ії.............................................................................

699

2.6. Внутрішнє електрообладнання....................................................................................

702

2.7. Прилади обліку електроенергії...................................................................................

704

2.8. Захисні заходи безпеки.................................................................................................

705

3. Електроустановки фізкультурно-оздоровчих, спортивних,

 

культурно-видовищних будинків і споруд, закладів дозвілля та культових....................

707

3.1. Галузь застосування .....................................................................................................

707

3.2. Терміни та визначення .................................................................................................

708

3.3. Електропостачання.......................................................................................................

708

3.4. Електричне освітлення.................................................................................................

711

3.5. Силове електрообладнання...........................................................................................

712

3.6. Електропроводки ..........................................................................................................

714

3.7. Заземлення і захисні заходи безпеки .........................................................................

714

4. Електроустановки у вибухонебезпечних зонах ...............................................................

715

4.1. Галузь застосування .....................................................................................................

715

4.2. Терміни та визначення .................................................................................................

715

4.3. Класифікація вибухонебезпечних сумішей ..............................................................

719

4.4. Класифікація і маркування вибухозахищеного електрообладнання....................

720

4.5. Класифікація вибухонебезпечних зон ........................................................................

722

4.6. Вибір електрообладнання ............................................................................................

727

Загальні вимоги............................................................................................................

727

Електричні машини......................................................................................................

731

Електричні апарати й прилади ..................................................................................

732

Електричні вантажопідіймальні машини..................................................................

733

Електричні світильники..............................................................................................

733

4.7. Розподільні пристрої (РП ), трансформаторні (ТП )

 

і перетворювальні підстанції (П П ) ....................................................................................

734

4.8. Електропроводки, кабельні л ін ії.................................................................................

737

Вибір кабелів і проводів................................................................................................

737

Прокладання проводів і кабелів..................................................................................

738

4.9. Струмопроводи і повітряні лінії електропередачі.....................................................

744

4.10. Електричні засоби захисту.........................................................................................

745

4.11. Захисні заходи безпеки та захист від небезпечного іскріння...............................

746

5. Електроустановки у пожежонебезпечних зонах..............................................................

748

5.1. Галузь застосування................................................................ .....................................

748

5.2. Терміни та визначення..................................................................................................

749

5.3. Класифікація пожежонебезпечних зон.......................................................................

749

5.4. Загальні вимоги.............................................................................................................

750

5.5. Електричні машини......................................................................................................

750

5.6. Електричні апарати і прилади......................................................................................

751

5.7. Електричні вантажопідіймальні машини.................................................................

753

5.8. Розподільні пристрої, трансформаторні і перетворювальні підстанції..................

753

5.9. Електричне освітлення.................................................................................................

754

______________________________________________ ______________________________________________________7 9 3

5.10. Електропроводки, струмопроводи, повітряні та кабельні л ін ії............................

754

6. Електроустановки вантажопідіймальних машин (кранів).............................................

756

6.1. Галузь застосування......................................................................................................

756

6.2. Терміни та визначення..................................................................................................

757

6.3. Загальні вимоги ............................................................................................................

757

6.4. Електрообладнання, електропостачання кранів напругою до 1000 В ...................

758

6.5. Прилади та пристрої безпеки.......................................................................................

761

6.6. Електропроводки...........................................................................................................

761

6.7. Електричне освітлення.................................................................................................

762

6.8. Органи керування..........................................................................................................

763

6.9. Захисні заходи безпеки ................................................................................................

763

6.10. Електрообладнання, електропостачання кранів напругою вище 1000 В .............

764

7. Електроустановки ліфтів......................................................................................................

766

7.1. Галузь застосування......................................................................................................

766

7.2. Терміни та визначення..................................................................................................

766

7.3. Загальні вимоги.............................................................................................................

766

7.4. Електропроводки...........................................................................................................

767

7.5. Електрообладнання машинного приміщення...........................................................

769

7.6. Електричні засоби захисту...........................................................................................

769

7.7. Електричне освітлення.................................................................................................

770

7.8. Захисні заходи безпеки.................................................................................................

770

7.9. Установки з безконтактною апаратурою керування................................................

771

8. Електрозварювальні установки..........................................................................................

772

8.1. Галузь застосування .....................................................................................................

772

8.2. Терміни та визначення..................................................................................................

772

8.3. Загальні вимоги.............................................................................................................

773

8.4. Вимоги до приміщень для зварювальних установок та організації робочих місць ..

775

9. Установки електричного кабельного обігрівання............................................................

775

9.1. Галузь застосування......................................................................................................

775

9.2. Терміни та визначення..................................................................................................

776

9.3. Загальні вимоги.............................................................................................................

776

9.4. Вибір та прокладання електронагрівальних елементів...........................................

777

9.5. Захисні заходи безпеки ................................................................................................

778

Додаток 1

Класифікація зон з електробезпеки у приміщеннях саун

 

 

з електронагрівальними приладами..........................................................

780

Додаток 2

Класифікація зон з електробезпеки у приміщеннях ванн та душ а......

782

Соседние файлы в папке Нормативные документы Украины