Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа Історія Готова.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
999.42 Кб
Скачать

97. Український націоналістичний повстанський рух у 1941-1944 років

Окупувавши Україну, нацистські загарбники установили в ній «новий поря­док» - терористичний режим масових розстрілів і економічного пограбування. Природною реакцією народних мас був опір окупаційному режимові. Тривалий час радянська історіографія зображала всіх незадоволених «новим порядком» палкими прихильниками старого, радянського. Але це не відповідає історичній дійсності. Насправді в антигітлерівському русі Опору в Україні було дві течії, одна з яких справді діяла під радянськими гаслами, а друга орієнтувалася на створення незалежної української держави.

Другою течією антинацистського Опору в Україні були національне підпілля і партизанські сили, керовані Організацією українських націоналістів (ОУН). Не­гайно після відступу радянських військ зі Львова, ОУН під керівництвом С.Бандери оголосила про відновлення незалежності України і утворення уряду на чолі з Я.Стецьком. Оунівці перебували в полоні ілюзії, що німці схвально зустрінуть відновлення держави, яка обіцяла їм допомогу у боротьбі з СРСР. Але ця ілюзія дуже швидко розвіялася. Уряд Стецька був розігнаний, сотні оунівців були розст­ріляні чи опинилися в концтаборах. Були заарештовані і керівники ОУН. В цих умовах оунівці перейшли до саботажу політики окупантів і підготовки сил для масового повстання. Це повстання планувалося розпочати після того, як сили нацизму і комунізму ослабнуть у взаємній боротьбі.

Мережа оунівського підпілля охопила не лише західні, а й центральні, східні і південні райони України. Оунівські підпільні організації виникли в Донбасі і навіть у Криму. Велику роль в їх організації відіграли так звані «похідні групи ОУН», які з початком наступу німецьких військ одержали наказ просуватися на схід, органі­зовувати підпілля, згуртовувати антинацистські сили під своїм керівництвом.

Нацистські окупанти дійшли висновку, що ОУН готує масове повстання з метою створення самостійної української держави і обрушили на неї шквал реп­ресій, жертвами яких стали тисячі членів підпілля. У відповідь ОУН стала ство­рювати партизанські загони, які у жовтні 1942 р. об'єдналися під загальною на.-івою Українська повстанська армія (УПА). На відміну від радянських парти­занських сил, які спиралися на підтримку з-за лінії фронту, ОУН - УПА діяли з розрахунку виключно на свої сили, на підтримку місцевого населення. Розпочав­ши збройну боротьбу в Поліссі і на Волині, УПА поступово поширила її на Гали­чину, Наддніпрянську Україну.

Збройна боротьба ОУН - УПА продовжувалася і після вигнання німецьких військ з України. Залишаючись на платформі самостійності, оунівці повернули зброю проти радянської влади. Всього за період боротьби, що тривала до початку 50-х років, у лавах ОУН - УПА перебувало майже 400 тис. чол.

98. Звільнення України від нацистської окупації в 1943-1944 рр.

Сталінградська битва (17 липня 1942 р.—2 лютого 1943 p.), під час якої Німеччина та її союзники втратили 1,5 млн осіб, тобто 1/4 усіх діючих на радянсько-німецькому фронті фашистських військ, стала не тільки початком корінного перелому в Другій світовій війні, а й початком визволення території України. Внаслідок розпочатого в ході Сталінградської битви контрнаступу вже 18 грудня 1942 р. було визволено перший український населений пункт — с. Півнівку Міловського району Во-рошиловградської (Луганської) області.

 Успішний наступ Червоної армії на широкому фронті продовжувався аж до лютого 1943 р. За цей час було визволено значну частину Донбасу і Харківщини.

Розвиваючи успіх, війська Південно-Західного фронту (командуючий Р. Малиновський) на початку вересня визволили Донецьк і вийшли до Дніпра в районі Дніпропетровська. Війська Південного фронту (Ф. Толбухін) визволили Маріуполь і підійшли до Мелітополя. Війська Воронезького фронту (М. Ватутін) визволили Суми та вийшли до Дніпра в районі Переяслава-Хмельницького. 

Форсування Дніпра і взяття Києва зірвало план Гіт-лера стабілізувати лінію фронту, створити неприступний «Східний вал» і перейти до затяжної позиційної війни з метою вимотування сил Червоної армії. Саме тому перемога в битві за Дніпро і стала завершенням корінного перелому в Другій світовій війні.

 У січні 1944 р. майже 2,3-мільйонна Червона армія розпочала визволення Правобережної України та Криму. Успішне досягнення цієї мети значною мірою було забезпечене перемогою в січні—лютому під Корсунем-Шевченківським 25 березня 1944 р. війни війська 2-го Українського фронту вийшли на державний кордон з Румунією.

 На завершальній стадії війни була похована ще одна утопічна надія частини національно-патріотичних сил на те, що створені в складі вермахту українські збройні формування надалі зможуть трансформуватися в повноцінну українську армію. Йдеться про розгром у липні 1944 р. дивізії СС «Галичина» під Бродами.

 На початку жовтня 1944 р. територія України була повністю визволена від окупантів, а наприкінці того ж місяця війська Українського фронту вибили ворога із Закарпаття.  Отже, визволення України було важливою частиною процесу розгрому фашистських загарбників. Перемога стала можливою завдяки значному напруженню сил народу, мужності та відданості борців з окупантами, плідній співпраці фронту і тилу. Війна зумовила кардинальні зрушення в суспільному житті України. З одного боку — це невигойні рани та гігантські збитки, пов'язані з численними людськими жертвами, грабіжництвом окупантів, руйнаціями. З іншого — з війною пов'язані завоювання Україною авторитету на міжнародній арені, зростання свідомості та віри у свої сили народу, концентрація в межах однієї держави основної частини українських етнічних земель.