Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен з МПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
775.17 Кб
Скачать

80. Поняття і правовий статус населення

Найпершою, найважливішою складовою будь-якої держави є люди, які населяють країну, тобто населення.

У міжнародній доктрині під поняттям населення розуміють сукупність індивідів, які проживають у даний момент на території певної держави і які підкоряються її юрисдикції. У залежності від правового положення індивідів населення держави складається з таких категорій: громадянин даної держави та іноземців (іноземних громадян та осіб без громадянства), за винятком іноземних громадян, що користуються привілеями та імунітетом.

Визначення правового положення кожної з указаних категорій населення у відповідності з принципом суверенітету належить до внутрішньої компетенції держав. Та досить часто в національних законодавствах виникають колізії з питань про громадянство (багаточисельні невідповідності між законами різних держав призвести до появи безгромадянства і множинного громадянства), про правовий статус іноземців та захист прав індивідів. Крім того держави здійснюють міжнародне співробітництво для боротьби зі злочинністю та тероризмом. Результатом цього співробітництва є велика кількість двосторонніх багатосторонніх конвенцій, договорів та інших міжнародних актів, які регулюють відповідні відносини між державами. Звідси випливає потреба врегулювання положеннянаселення міжнародним публічним правом.

Є ряд міжнародно-правових норм, договірних і звичаєвих, які прямо чи непрямо стосуються визначення правового положення населення, зокрема, з питань громадянства, видачі злочинців, прав людини, статусу іноземців. До них відносяться: Загальна Декларація прав людини (1948р.), Конвенція ООН про скорочення безгромадянства (1961р.), міжнародний пакт про громадянські і політичні права (1966р.), міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права (1966р.), Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (1976р.), Конвенція ООН про права дитини (1989р.) та інші. Зобов‘язуючи держави діяти певним чином одна відносно другої, норми міжнародного права зобов‘язують їх тим самим вжити ті чи інші дії і в сфері їх внутрішнього життя, зокрема, стосовно визначення правового статусу окремих категорій населення. В доктрині міжнародного права населення розглядається, як сукупність людей, які проживають на певній території.

Склад населення:

  • корінні народи;

  • меншини.

Корінні народи відрізняються тим, що зберігають традиційну господарську специфіку, тісно пов’язану з певною територією. В процесі роботи над проектом Декларації прав корінних народів в ООН значну підтримку отримала точка зору про те, що корінні народи мають право на самовизначення. Реалізація права корінних народів на самовизначення не виходить за межі автономії і самоврядування, і корінні народи мають право не стільки вільно визначати, а швидше обговорювати і узгоджувати свою роль в веденні державних справ.

Види меншин:

  • національні;

  • культурні;

  • мовні.

Права меншин визначені згідно з Міжнародним пактом про громадянські і політичні права (ст. 27):

  • сповідувати свою релігію і виконувати її обряди;

  • користуватися рідною мовою;

  • користуватися власною культурою.

  • Структура населення:

  • громадяни;

  • іноземці;

  • особи з подвійним громадянством;

  • особи без громадянства;

  • біженці;

  • переміщені особи.

Основною категорією населення держави є громадяни цієї держави. Громадянство – це усталений правовий зв’язок індивіда з державою. У випадку монархічної форми правління то як такий зв’язок розуміється підданство.

Відповідно до міжнародно-правових норм кожна особа має право на громадянство. Ніхто не може бути позбавлений громадянства або права змінити своє громадянство. Ніхто не може бути висланий в індивідуальному порядку або в результаті колективного заходу з території держави, громадянином якої він є. Ніхто не може бути позбавлений права на в’їзд на територію держави, громадянином якої він є.

Зміна громадянства при переході території від однієї держави до іншої відбувається шляхом оптації або трансферту. При оптації індивід може вільно обрати для себе одне з можливих громадянств. При трансферті відбувається автоматична зміна громадянства.

Подвійне громадянство – правовий статус індивіда, який є громадянином двох держав.

Безгромадянство – правовий статус особи, яка не має громадянства.

Біженці – це особи, які покинули територію держави свого громадянства, внаслідок переслідувань, та перебувають на території іншої держави.

Переміщені особи – це особи, насильно вивезені на територію інших держав.

Безгромадянство і подвійне громадянство є наслідком правової колізії – неспівпадіння внутрішнього законодавства різних країн щодо умов і строків отримання громадянства.