Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
408.06 Кб
Скачать

42. Визначення: гіпертекст, гіпермедіа, WebcTopiHKa (html-документи). Створення та відкриття Web-сторінок.

Гіпертекст — документ, окремі слова з якого пов'язані з іншими документами, в яких розкривається їх смисл, або з певним місцем у цьому ж документі. Ни­ні на основі гіпертексту реалізуються електронні енциклопе­дії, системи допомоги прикладних програм і Web-сторінки. Гіпермедіа - це гіпертекст, в який включені графіка, звук, відео, текст та посилання, для того щоб створити основу нелінійної середовища інформації.Гіпермедіа співвідноситься з визначенням мультимедіа, яке використовується, щоб описати Неінтерактивні послідовні дані також як і гіпермедіа.

WEB-сторінка – це тестовий файл, але написаний мовою HTML. Для перегляду таких файлів існують спеціальні браузери INTERNET EXPLORER, NETSCAPE COMMUNICATOR. Сама WEB-сторінка створюється у ВОРД чи БЛОКНОТІ. Після створення при зберіганні в імені такого файлу обов’язково розширення HTML. Файли HTML склад.з тегів – це вказівки браузера для визначення тієї чи іншої частини файлу. Теги бувають парні – для зазначення початку і кінця, одноелементні – для визначення дії. Основні команди: <HTML> …команда </HTML> - парний тег <HEAD>… </HEAD> - область заголовку документа. Якщо тег парний,то він має бути закритим. <TITLE>…. </TITLE> - заголовок вікна браузера <і> коментар для команд<p>…</p> - початок і кінець абзацу. <b>… </b> - форматуваня тексту у напівжирний шрифт, <l>… </l>- курсив, <u>… </u>- підкреслений шрифт, <ul>….</ul>- початок і кінець маркированого тексту, <ol>…</ol>-нумерований список,<li>….<li>- елемент тексту,<TABLE>…</TABLE>-початок і кінець таблиці, <TABLE BORDER>…</TABLE BORDER>- рамки таблиці,<TD>…<TD>-початок таблиці,<TR>… <TR>- початок\кінець рядка таблиці, <TH>…<TH>- заголовок стовця таблиці.

43. Операції з файлами: завантаження, пряме відкриття та робота з файлами. Пошук даних у мережі.

У деяких із Web-сторінок використовуються мульти-медіа-дані, графіка, звук, анімація та ін. Іноді, особливо за використання повільних ліній зв'язку, можна частково або повністю відключити показ таких даних і за рахунок цього збільшити швидкість завантаження сторінок.

Для цього вибирають у меню Сервис команду Свойства обозре­вателя і у вікні у вкладці Дополнительно в пере­ліку Мультимедиа встановлюють відповідні зміни. Натис­ненням на кнопку Восстановить значения по умолчанию повертають всі значення, встановлені за замовчуванням.

Існує два типи пошуку в Internet:

1. Білий пошук (white search) — реалізується шляхом підбору адреси на основі логічних висновків. Наприклад, якщо потрібно знайти сайт фірми Canon, можна набрати адресу www.canon.com;

2. Жовтий пошук (yellow search) — здійснюється за допо­могою спеціальних сайтів (пошукових машин та каталогів).

Для пошуку даних в Internet створено багато пошуко­вих машин з різними методами роботи. До них належать каталогізація та індексація.

Каталогом є список сайтів за категоріями (на рис. 8.27 показано стартову сторінку пошукової системи Yandex, у нижній частині якої відображений каталог). Складають такий список спеціалісти, які переглядають вміст сайтів, визначають, якої теми стосується певний ресурс, створю­ють до нього опис і розміщують посилання на нього у від­повідну рубрику. Об'єм посилань, що обробляється таким способом, незначний порівняно з кількістю сайтів Inter­net, однак перевагою обробки вручну є точна відповідність посилання на сайт рубриці за змістом.

Індексацію здійснює програма-робот. Вона переглядає посилання, що існують на документи, і складає індекс. Ін­формація про зміст документа і сам документ записується у БД у спеціальному форматі. Вже на цьому етапі відбуваєть­ся додаткове перетворення даних — нормалізація — вста­новлення початкових форм ключових слів. Надалі це дає змогу здійснювати пошук не тільки за точним записом сло­ва, а й за різними його формами. Оброблені сторінки збері­гаються у кеші і пов'язуються з проіндексованим докумен­том. Пізніше користувач зможе отримати документ у тому вигляді, яким він був на момент індексації. Це корисно, як­що сторінка стане недоступною або її вміст зміниться.

44. Система електронної пошти. Ведення електронної кореспонденції: створення, відправлення повідомлень і відповідей на листи, пошук і накопичення адрес. Адресні книги. Приєднання файла до повідомлення.

Електронна пошта (E-mail) — одна з перших служб, розроблених для Internet з метою обміну текстовими пові­домленнями та приєднаними файлами. Вона є зручним і надійним способом спілкування, за якого лист у будь-який куточок світу доходить за кілька хвилин. Для цього необ хідно запустити поштову програму, набрати текст листа у вікні, що нагадує вікно текстового редактора, вказати в заголовку адресу і надіслати поштовому серверу свого провайдера — SMTP-серверу (Simple Message Transfer Protocol, протокол передавання простих повідомлень). Він знаходить у мережі вузол, до якого приписаний адре­сат, і переправляє йому листа. Коли надходить лист, РОР-сервер (Post Office Protocol, поштовий протокол) приймає повідомлення і зберігає його на своєму жорсткому диску доти, доки адресат не отримає листа на своєму комп'ютері.Програми, які служать для прийому/відсилання елек­тронної пошти, називають поштовими клієнтами. До най­поширеніших належать Outlook Express, Mozilla Mail та OperaM2.

Outlook Express. Ця програма входить у стандартний пакет Windows XP. Вона має тільки необхідний мінімум функцій, проте дає змогу легко виконувати стандартні за­дачі, що виникають під час роботи з електронною поштою.

Вікно Outlook Express (рис. 8.32) має чотири частини:

1 — список папок;

2 — список листів;

3 — адресна книга;

4 — зміст активного листа, який можна побачити, як­що активізувати потрібний лист у списку.

Окрім тексту, лист має заголовок (електронні адреси відправника і отримувача), а також тему (subject). Двічі натиснувши на адресу, можна надіслати листа відповідно­му адресатові. Межі між вікнами рухомі, розміри вікон змінюють за допомогою миші.

Якщо листів у верхньому вікні багато, їх можна відсор­тувати за темами, відправниками або датою отримання. Для цього досить натиснути на заголовок відповідного стовпця (От, Тема, Получено), і повідомлення відсорту­ються за зростанням. Якщо натиснути на нього ще раз, від­будеться сортування за спаданням.

У програмі Outlook Express вміщено п'ять папок:

Входящие (листи, що надійшли);

Исходящие (написані, але ще не відправлені листи);

Отправленные (копії відісланих листів);

Удаленные (видалені листи);

Черновики (недописані листи).

Непотрібний лист можна знищити — виділити у верх­ньому вікні і натиснути на клавішу Del (або на піктограму Удалить в панелі інструментів). Після цього лист перемі­щується у папку Удаленные, де його можна знищити на­завжди.За необхідності всередині однієї з наявних папок мож­на створити нову папку, використавши контекстне меню папки або команди головного меню Файл, Папка, Создать. Якщо клацнути мишею на папці, відразу з'явиться список вміщених у ній листів. Копіювати і переміщувати листи можна в будь-які папки, зокрема й у створені. За допомо­гою команд Сжать та Сжать все папки з меню Правка го­ловного меню можна зробити вміст папок компактнішим, що прискорить роботу з ними, а за допомогою команди Удалить — знищити непотрібну папку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]