Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
408.06 Кб
Скачать

19. Адміністрування Windows xp. Робота в локальній мережі.

20. Управління задачами та процесами. Службові програми.Програма-детектор Anti Viral Toolkit Pro (avp).

Процес — це одне з найважливіших понять інформатики. За визначенням це екземпляр виконуваної програми, включаючи змінні та стан програми. Процеси слід відрізняти від нитей виконання — ниті є складовими процесу, так що кожен процес має власний адресний простір, а ниті розподіляють спільний адресний простір процесу. Процес складається щонайменше з одної, головної ниті виконання. Кожному процесу мають бути виділені такі ресурси: • процесор • пам'ять • доступ до пристроїв вводу-виводу • файли Кожен процес має «батька» (батьківський процес). Він також може мати (але не мусить) «нащадків» (дочірні процеси). Таким чином створюється дерево процесів. Керування процесами здійснює ядро операційної системи. Під час виконання процес може знаходитися в одному із станів: • виконання, • очікування на доступ до ресурсів, які надає операційна система, • готовності до виконання, • щойно створений, • завершений, Планування виконання завдань (англ. Scheduling) є однією з ключових концепцій в багатозадачності і багатопроцесорних систем, як в операційних системах загального призначення, так і в операційних системах реального часу.

Програма AntiViral Toolkit Pro (AVP32) являє собою 32-розрядний додаток, що працює в Windows NT. Вона має зручний користувальницький інтерфейс, систему допомоги, гнучку систему настроювань, обираних користувачем, розпізнає більш 7 тис. різних вірусів. Ця програма визначає (детектирует) івидаляє поліморфні віруси, віруси-мутанти і віруси-невидимки, а такожмакровіруси, які заражають документ Word і таблиці Excel, об'єкти Access -«троянські коні». Важливою особливістю цієї програми є можливість контролю всіх файловихоперацій у фоновому режимі і виявлення вірусів до моменту реальногозараження системи, а також детектування вірусів усередині архівів форматуZIP, ARJ, ZHA, RAR. . Пакет AVP - AntiViral Toolkit Pro (розробка групи Е. Касперського, фірма «КАМІ», Москва) має одну з найбільших у світі оновлюваних антивірусних баз даних. Програма забезпечує високу ймовірність того, що виявлений складний вірус буде коректно видалений. 

21. Комп'ютерні віруси та антивірусні програми. Робота з антивірусними програмами в середовищі Windows xp.

Комп'ютерний вірус є програмою, яка спрямована на проникнення в комп'ютерні системи без відома користува­ча, створення своїх власних копій, здатна «розмножува­тись» та виконувати специфічні дії, що можуть сповільню­вати роботу комп'ютера, змінювати його характеристики, перешкоджати роботі користувача і призводити до пош­кодження чи видалення інформації, яка зберігається в комп'ютері.

За умов, коли з комп'ютером працюють багато корис­тувачів, ймовірність зараження вірусом досить висока. З метою зниження такого ризику необхідно:

• регулярно робити резервні копії важливих файлів;

• користуватися тільки законними можливостями одержання програм;

• уникати користування антивірусними програмами невідомого походження, оскільки з ними можна одержати новий вірус;

• при лікуванні дисків від вірусів використовувати чисту ОС, завантажену з дискети. Якщо існує ймовірність зараження, дискети потрібно захищати від запису.

Одним з ефективних шляхів профілактики та бороть­би з вірусами є використання антивірусних програм. До найбільш поширених антивірусних програм належать Norton Antivirus, AVP (професійний антивірусний па­кет). З його допомогою можна розв'язати різні задачі за­хисту від вірусів:

• перевіряти електронну пошту під час її прийняття (Mail Checker);

• здійснювати регулярну перевірку системи (Monitor);

• створювати диски аварійного відновлення (Rescue Disk);

• перевіряти систему за запитом користувача (Scanner);

• захищати систему від скрипт-вірусів (Script Checker);

• оновлювати пакет AVP (Updater);

• перевіряти диски на наявність змінених папок та фай­лів (Inspector);

• захищати від макровірусів документи MS Office (Offi­ce Guard);

• створювати список відомих вірусів (List Generator). Найчастіше виконують перевірку системи чи дисків на

наявність вірусів або появу їх внаслідок копіювання даних з зовнішнього джерела. Ці функції здійснює AVP Scanner, який під час роботи:

• знаходить і видаляє віруси у файлах на вибраних дис­ках, у завантажувальних секторах та оперативній пам'яті;

• перевіряє стиснені та заархівовані файли найбільш поширених форматів;

• перевіряє вміст скриньок поширених поштових систем. AVP містить базу даних відомих вірусів (понад 120 000).

Виконуючи перевірку, він знаходить підозрілі місця в бло­ках даних і порівнює їх з вірусами, які знаходяться в базі даних. Крім того, програма використовує евристичний аналізатор для виявлення невідомих вірусів, ефективність якого становить 92%.

Завантаження програми AVP (як і будь-якої іншої) можна виконати подвійним клацанням клавішею миші на ярлику, якщо він відображений на робочому столі; активі­зацією команд Пуск => Програми => Kaspersky Anti-VirusKaspersky Anti-Virus Scanner.

Після завантаження програми з'являється вікно вста­новлення профілю сканування (рис. 4.24).

У ньому можна вибрати пристрої для перевірки (1), визначити параметри перевірки (2), налагодити інтерфейс (3) і переглянути статистичні дані за результатами пере­вірки (4). Визначений профіль можна зберегти на диску, активізувавши з меню Файл команди Сохранить профиль (Сохранить профиль как... чи Сохранить профиль по умолчанию) і, за необхідності, завантажити збережений профіль виконанням команди Загрузить профиль цього меню.

Найчастіше користувачам доводиться перевіряти гнуч­кий диск А: (5). У правій частині вікна потрібно встанови­ти параметри сканування вибраних об'єктів. Вкладка Па­раметри також містить параметри створення звіту про ро­боту сканера та операцій з інфікованими файлами. Процес сканування починається після вибору команди Начать сканирование із меню Сканирование. Завершується ска­нування відображенням звіту, якщо цей параметр вста­новлений.

Залежно від встановлених параметрів виявлені інфіко­вані файли можуть бути вилікувані, перейменовані чи ви­далені.

Програма Anti-Virus Monitor знаходиться в оператив­ній пам'яті резидентно (постійно), захищає систему від проникнення вірусів і перевіряє нову інформацію. Під час роботи Monitor робота комп'ютера сповільнюється. За не­обхідності Monitor можна вимкнути.

Кількість вірусів постійно збільшується. Тому для ефективної боротьби з ними потрібно постійно оновлювати бази даних відомих вірусів. Найоперативніше це можна здійснити через мережу Internet, зайшовши на сайт роз­робника відповідної антивірусної програми.

У багатьох випадках антивірусні програми здатні «лікувати» заражені файли, вилучаючи з них вірусний код.

Серед найбільш відомих антивірусних сканерів можна назвати DrWeb, AVP (Антивірус Касперського), Aidstest, McAfee Virus Scan, Norton Antivirus, IBM Anti-Virus та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]