Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
408.06 Кб
Скачать

6.Задачі економічної інформатики на сучасному етапі.

Успіхи в розвитку інформатики створили потужний апарат для семантичного аналізу та обробки тексту, але найбільш ефективним він виявився для інформаційно-пошукових систем бібліотечного типу, які обробляють науково-технічну інформацію. Методи економічної інформатики, побудова тезаурусів і спеціальних мов опису показників дозволяють автоматизувати обробку смислову економічних документів як в формі показників, так і в текстовій формі. Можна очікувати, що в майбутньому вони знайдуть більше застосування на вищих рівнях управління, де характер вирішуваних завдань найбільшою мірою передбачає використання інформації в описовій формі.

Сучасні програмні засоби дозволяють вести досить розгорнуту обробку візуальної та графічної інформації. Це знайшло широке застосування в системах автоматизації діяльності засобів масової інформації, програмному забезпеченні проектно-конструкторських робіт, ігрових програмах. У той же час, для економічної інформації графічна обробка утруднена складністю смислових взаємозв'язків, і зазвичай вона обмежується видачею тимчасових і структурних графіків. Мабуть, одним з перспективних напрямків розвитку економічної інформатики пов'язано з якісним переломом даній ситуації і переходом до активного використання аудіовізуальних (мультимедійних) інформаційних технологій.

Помітне місце в сучасних роботах з економічної інформатики займає концепція електронного офісу. Вона базується на ідеях гнучкого вбудовування сучасних технологій обробки інформації в діяльність традиційних офісів (органів управління підприємствами та фірмами). Кінцевою метою реалізації концепції електронного офісу є зведення до мінімуму внутрішньоорганізаційних витрат процесу управління за рахунок переходу від традиційних (паперових) уявлень документів до їх електронних аналогів. Останнє, в кінцевому рахунку, дозволяє керівництву і співробітникам офісних служб сконцентруватися на безпосередніх задачах їх діяльності. Серед основних функцій електронного офісу можуть бути названі:

забезпечення життєвого циклу документів (створення, оформлення, реєстрація, верифікація, зберігання, видалення);

забезпечення спільного доступу до документів;

забезпечення автоматизованого процесу руху документів відповідно до встановлених технологіями їх обробки;

контроль виконання;

ведення індивідуальних розкладів діяльності співробітників, узгоджених в рамках єдиного плану роботи офісу;

службові функції процесу документообігу (стилістичне та поліграфічне оформлення, тиражування, формування похідних звітів, служба консультацій

7.Основні напрямки розвитку технічних та програмних засобів обробки інформації.

8.Призначення, структура і класифікація технічних засобів інформаційних систем. У самому загальному сенсі технічні засоби (техніка) представляють собою сукупність засобів людської діяльності створюваних і використовуваних для здійснення процесів виробництва та обслуговування невиробничих потреб суспільства.Основне призначення техніки:полегшення і підвищення рівня ефективності трудових зусиль людини;розширення його можливостей у процесі трудової діяльності;звільнення (повне або часткове) людини від роботи в умовах, небезпечних для здоров'я.Склад технічних засобів дуже різноманітний, але можна запропонувати наступну їх класифікацію ,що враховує описане призначення техніки:пристосування та інструменти;машини та механізми;автоматичні пристрої.

Структура життєвого циклу комплексу технічних засобів офісних технологій включає в себе наступні послідовні компоненти:формування складу (проектування) комплексу технічних засобів;установка комплексу технічних засобів;експлуатація комплексу технічних засобів;оцінка ефективності функціонування комплексу технічних засобів і прийняття рішення про його модернізації.Слід мати на увазі, що таке подання структури життєвого циклу комплексу технічних засобів є спрощенням, оскільки не враховує таких чинників:функціональну неоднорідність технічних засобів;тимчасову неоднорідність функціонування технічно засобів;відмінності у принципах відновлення працездатності окремих видів технічних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]