Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
408.06 Кб
Скачать

3.Прикладні задачі інформатики. Економічна інформація та економічна інформатика.

Інформація (лат. informatio роз'яснення) систематизовані відомості про частину (галузь) світу, яка оточує людину.

Одним із видів інформації є економічна інформація, яка обслуговує процеси виробництва на різних стадіях та розподіл, обмін і споживання матеріальних благ. Еконо­мічна інформація подає дані про економічну сферу діяль­ності людини, тобто відомості про діяльність підприємства або установи, економічні показники окремого регіону, дер­жави або світу загалом. Вона регламентована нормативни­ми документами, законодавчими актами, має відповідну структуру та властивості. Економічну інформацію поділя­ють на планову, нормативну, облікову, звітну.

Особливості представлення економічної інформації зу­мовлені її структурою. Елементарною складовою еконо­мічної інформації є реквізит, який характеризують ім'я, тип та значення. Для вичерпної характеристики економіч­ного процесу, об'єкта або явища необхідна визначена су­купність реквізитів, що описують якісні і кількісні влас­тивості відображуваного об'єкта.

Для докладного опису конкретного об'єкта, факту, процесу тощо з кількісної і якісної сторони використову­ють таку структуру, як показник. Економічний показник як складена одиниця інформації створюється з одного реквізиту-основи і групи пов'язаних з ним і між собою за зміс­том реквізитів-ознак. Показник має назву, яка розкриває його основний економічний зміст, а також додаткові озна­ки, що не виражають його основний економічний зміст, але уточнюють конкретне кількісне значення показника. З метою організації оброблення інформації і реалізації функцій управління показники можуть утворювати більш складні структурні одиниці інформації (документи, маси­ви, інформаційні потоки, інформаційні бази).

Кожний із типів інформації має особливості, пов'язані з представленням у зручному для комп'ютера вигляді та методами їх оброблення. Дослідженням загальних власти­востей структури інформації, принципів, форм і методів роботи з нею займається спеціальна галузь знань, якою є інформатика.

Інформатика наука, яка вивчає методи збирання, зберігання, оброблення, передавання інформації за допомогою комп'ютерів та інших технічних засобів, досліджує структуру інформації та її властивості.

4.Інформаційна система: структура, склад та компоненти системи.

Структурними елементами інформатики є теорія ін­формації; обчислювальні засоби; теорія алгоритмів оброб­лення інформації; теорія програмування; теорія зв'язку та передавання інформації.

У своєму функціонуванні інформатика забезпечує вирі­шення таких завдань: дослідження будь-яких інформацій­них процесів у навколишньому середовищі; розроблення інформаційної техніки та створення новітніх технологій перероблення інформації на базі отриманих результатів досліджень економічних процесів; створення, впроваджен­ня та використання комп'ютерної техніки і технології в усіх сферах людської діяльності та ін.

Електронна обчислювальна машина (ЕОМ) — це пристрій, що виконує операції введення інформації, об­роблення її за певною програмою, виведення одержаних результатів у формі, придатній для сприймання люди­ною.

За кожну з названих операцій відповідають спеціаль­ні блоки ЕОМ — пристрій введення, центральний проце­сор (ЦП), пристрій виведення. Всі вони складаються з окре­мих дрібніших пристроїв. Зокрема, до ЦП можуть входи­ти арифметико-логічний

пристрій (АЛП), оперативний запам'ятовуючий пристрій (ОЗП) у вигляді регістрів і вну­трішньої кеш-пам'яті, керуючий пристрій (КП).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]