Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
904.19 Кб
Скачать

Тема 5. Культура України XIX ст.

Класицизм в культурі України першої половини XIX ст. І. Котля­ревський, П. Гулак-Артемовський, Г. Квітка-Основ'яненко, Є. Гребінка. Кирило-Мефодіївське братство. Творчість Т. Шевченка. Архітектура: будівництво й реконструкція міст (Київ, Одеса, Полтава), садибно-паркове мистецтво (маєток Ґалаґанів у Сокиринцях, парк Олександрія у Білій Церкві, парк Софіївка в Умані), скульптура (М. Козловський, І. Мартос), живопис і графіка (В. Боровиковський, В. Тропінін).

Культура Західної України в умовах феодально-кріпосницької системи Австрійської імперії. Галицько-карпатська школа українсь­кого романтизму. М. Шашкевич, І. Вагилевич, Я. Головацький.

Розвиток української музики: С. Гулак-Артемовський, М. Лисенко, К. Стеценко, М. Леонтович. Скульптура: Л. Позен, Ф. Балавенський. Живопис і графіка: К. Трутовський, М. Пимоненко, С. Васильківсь­кий, А. Куїнджі, Л. Жемчужников. Розвиток історико-культурних досліджень: А. Кримський, М. Грушевський.

Тема 6. Культура України XX ст. Постмодернізм в українській культурі

Культура України періоду Національної революції (1917-1921). Гетьманат, його культурна політика. Книговидавництво. Преса. В. Вернадський. Сутність «українізації» (1922-1932). Література: М. Рильський, В. Еллан-Блакитний, В. Сосюра, Драматургія і театр 20-3 0-х рр.(Л. Курбас, Микигенко, П. Куліш). Новаторство «Мистецького об'єднання Березіль». Драматургія В. Винниченка та М. Куліша. Український кінематограф: О. Довженко.

Культура України в умовах тоталітаризму, Другої Світової війни і повоєнного розвитку. Освіта і наука, преса, публіцистика, література. Шістдесятники.

Культура України періоду розвитку радянського суспільства. «Відлига» і десталінізація. Дисидентський рух: Ліна Костенко, Василь Симоненко, Микола Вінграновський, Іван Драч, Василь Стус, Ігор Калинець. Театр. Образотворче мистецтво. Утвердження «соцреалізму».

Українська культура в зарубіжжі. Культура України в умовах кризи радянського суспільства і становлення української державності. Громадсько-культурні і суспільно-політичні організації, угруповання і рухи, їх значення в культурному житті українців. Образотворче мистецтво, кіномистецтво і театр.

Модуль 2. Індивідуалізовані риси української культури в їх історичному становленні

Тема 7. Релігійні детермінанти в українській культурі

Різноманітні течії, віри та обряди українського народу. Прийняття християнства в Україні. Роль християнства у розвитку української культури. Існування та знищення митрополій на українських землях. Відродження національної церкви. Нові релігійні течії та організації України. Основні релігійні течії та церкви України та їх вплив на українську культуру. Українська Православна церква. Українська Автокефальна Православна церква. Греко-Католицька церква. Римо-Католицька церква. Протистанські церкви. Декларація про державний суверенітет України і проблеми духовного відродження. Подолання ідеології тоталітарного режиму та утвердження загальнолюдських цінностей у культурі.

Нова роль релігії та церкви як носіїв культури і моралі. Проблеми міжрелігійних і міжцерковних відносин.