Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
904.19 Кб
Скачать

Навчальна програма дисципліни Модуль 1. Вступ до дисципліни. Основні етапи розвитку української культури

Тема 1. Предмет і завдання курсу «Історія української культури». Ґенеза культури. Витоки української культури. Стародавня культура східних слов'ян

Поняття культури, його історико-філософський зміст. Розуміння культури у різні епохи й у різних культурних традиціях. Світова та національна культура, історична та регіональна типологія культури. Поняття «українська культура». Розуміння української культури у минулі історичні епохи. Витоки культури України. Геополітичне положення й природнокліматичні особливості України та її вплив на культурний розвиток населення. Палеоліт та мезоліт на території України. Трипільська культура. Вплив скіфської культури на слов'ян­ську культуру. Контакти землеробів середнього Подніпров'я з грець­кими містами Північного Причорномор'я. Сарматський елемент слов'янської культури. Контакти слов'ян з Римською та Візантійсь­кою імперіями у період черняхівської культури. Формування основ слов'янської міфології. Проблема Велесової книги, її зміст. Мистецтво кіммерійців та скіфів. Мистецтво східних слов'ян (народна архітек­тура, ужиткове мистецтво).

Тема 2. Культура Київської Русі

Витоки і формування культури Київської Русі (ІХ-Х ст.). Розвиток державності і культури Київської Русі та його відображення в усній народній творчості. Прийняття християнства та його значення для розвитку культури. Київська Русь, Візантія, Болгарія: культурні взаємини. Писемність, освіта, перекладна література. Мистецтво (архі­тектура: традиції містобудування, житлове будівництво, сакральна архітектура; образотворче мистецтво: живопис, скульптура, іконопис). Мистецтво Київської Русі періоду феодальної роздробленості. «Слово о полку Ігоревім», «Житіє Феодосія Печорського», «Києво-Печерський патерик».

Тема 3. Культура України литовсько - польського періоду (XIV - першої половини XVII ст.)

Історичні умови розвитку культури України у литовсько-польський період: традиції Київської Русі та іноземний вплив. Входження українських князівств до складу Великого Князівства і Королівства Польського. Переорієнтація української культури на Захід. Політичні і церковні унії та їх наслідки для розвитку культури України. Литовсько-Руські літописи. Перекладна література.

Культура Ренесансу та Реформації в Україні. Українські студенти і професори у європейських університетах. Латиномовні письменники України ХУ-ХУІ ст. (Юрій Дрогобич, Павло Русин, Микола Гусовський, Себастьян Кленович). Люблінська унія 1569 р. й розквіт культури України в останній третині XVI ст. Православне відродження: Максим Грек, Андрій Курбський, Константин-Василь Острозький. Острозька академія. Братства. Полемічна література України останньої третини XVI ст. Герасим Смотрицький, Христофор Філарет, Стефан Зизаній, Клірик Острозький, Іпатій Потій, Іван Вишенський.

Тема 4. Культура України періоду Гетьманщини (друга половина хvіі-хvііі ст.)

Козацтво та його роль в культурі України. Освіта й інтелектуальне життя в Україні в другій половині XVII ст. Петро Могила і могилянство. Історична, полемічна, морально-дидактична література XVII ст. Густинський літопис. Мелетій Смотрицький, Захарія Копистянський. Мистецтво України: поєднання ренесансного й барокового стилів: початок формування українського різновиду бароко. Вплив на розвиток культури України освітніх центрів: Острозької та Києво-Могилянської академії. Феномен українського козацького бароко. Роль братств у розвитку та утвердженні української культури. Книгодрукування: витоки та становлення.

Історіографія Гетьманської України. Вертеп. Бароко і рококо в архітектурі та в мистецтві. Церковне і світське будівництво. Дерев'яне зодчество, іконопис.