Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obzh11111111111.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

21. Вібрація. Її основні характеристики.

Вібрація серед всіх видів механічних впливів для технічних об’єктів найбільш небезпечна. Напруження, викликані вібрацією, сприяють накопиченню пошкоджень у матеріалах, появі тріщин та руйнуванню. Найчастіше і досить швидко руйнування об’єкта настає при вібраційних впливах за умов резонансу. Вібрації викликають також і відмови машин, приладів.За способом передачі на тіло людини вібрацію поділяють на загальну, яка передасться через опорні поверхні на тіло людини, та локальну, яка передасться через рухи людини. У виробничих умовах часто зустрічаються випадки комбінованого впливу вібрації — загальної та локальної.Вібрація викликає порушення фізіологічного та функціонального станів людини. Стійкі шкідливі фізіологічні зміни називають вібраційною хворобою; Симптоми вібраційної хвороби проявляються у вигляді головного болю, заніміння пальців рук, болю в кистях та передпліччі, виникають судоми, підвищується чутливість до охолодження, з’являється безсоння.При вібраційній хворобі виникають патологічні зміни спинного мозку, серцево-судинної системи, кісткових тканин та суглобів, змінюється капілярний кровообіг.Функціональні зміни, пов’язані з дією вібрації на людину-оператора — погіршення зору, зміни реакції вестибулярного апарату, виникнення галюцинацій; швидка втомлюваність.Негативні відчуття від вібрації виникають при прискореннях, що складають 5 % прискорення сили ваги, тобто при 0,5 м/с2. Особливо шкідливі вібрації з частотами, близькими до частот власних коливань тіла людини, більшість яких знаходиться в межах 6-30 Гц.

Загальну вібрацію, за джерелом її виникнення поділяють на:

транспортну, яка виникле внаслідок руху по дорогах;

транспортно-технологічну, яка виникає при роботі машин, які Виконують технологічні операції в стаціонарному положенні або при переміщенні по спеціально підготовлених частинах виробничих приміщень, виробничих майданчиків;

технологічну, що впливає на операторів стаціонарних машин або передається на робочі місця, які не мають джерел вібрації.

вібрації, що впливають на операторів різних машин, поділяються на категорії згідно ГОСТ 12,1.012-90:

трактори, автомобілі вантажні, будівельно-дорожні машини, снігоочищувачі — 1;

екскаватори, крани промислові та будівельні, самохідні бурильні установки, шляхові машини, бетоноукладачі — 2.

22.Вплив шуму і вібрації на організм людини

Вібрація - загальнобіологічний шкідливий чинник, що призводить до фахових захворювань - віброзахворюваннь, лікування котрих можливо тільки на ранніх стадіях. Хвороба супроводжується стійкими порушеннями в організмі людини (опорно-руховий апарат, необоротні зміни в кістках і суглобах, зсуви в черевній порожнині, нервово-психічній сфері). Людина частково або цілком утрачає працездатність. По способі передачі на людину вібрація підрозділяється на загальну і локальну. Загальна - діє через опорні поверхні ніг на весь організм у цілому. Локальна - на окремі ділянки тіла. Загальну поділяють по характері передачі на: транспортну(при прямуванні машин); транспортно-технологічну (при виконанні роботи машиною прямування: кран, бульдозер); технологічну (при роботі механізмів і людина знаходиться поруч).Часто вібрації супроводжуються почутим шумом.Вібрація впливає на центральну нервову системуО шлунково-кишковий трактО вестибулярний апаратО викликає запаморочення, оніміння кінцівокО захворювання суглобів.Тривалий вплив вібрації викликає фахове захворювання — вібраційну хворобу.Розрізняють загальну і локальну вібрації. Локальна вібрація зумовлена коливаннями інструмента й устаткування, що передаються до окремих частин тіла. При загальній вібрації коливання передаються всьому тілу від механізмів через підлогу, сидіння або робочий майданчик. Найбільш небезпечна частота загальної вібрації 6—9 Гц, оскільки вона збігається з власною частотою коливань внутрішніх органів людини. В результаті цього може виникнути резонанс, це призводить до переміщень і механічних ушкоджень внутрішніх органів. Резонансна частота серця, живота і грудної клітки — 5 Гц, голови — 20 Гц, центральної нервової системи — 250 Гц. Частоти сидячих людей становлять від 3 до 8 Гц.У виробничих умовах припустимі рівні шуму і вібрації регламентуються відповідними нормативними документами.Зниження впливу шуму і вібрації на організм людини досягається такими методами: .• зменшенням шуму і вібрації у джерелах їхнього утворення;• ізоляцією джерел шуму і вібрації засобами звуко- і віброізоляції;• звуко- і вібропоглинання;• архітектурно-планувальними рішеннями, що передбачають раціональне розміщення технологічного устаткування, машин і механізмів;• акустичним опрацюванням помешкань; застосуванням засобів індивідуального захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]