Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ау.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
462.34 Кб
Скачать

24, Організація розробки стратегічного плану підприємства

Стратегічний план-це документ,що містить базові заходи розвитку промислового підприємства на перспективу.Структура стратегічного плану може бути наступною:1.Припущення про характер змін зовнішнього середовища,тенденцій розвитку галузі і положення підприємства в галузі.2.Стратегічні цілі підприємства:місія;основні довгострокові цілі розвитку і фінансові задачі.3.загальна стратегія.4.План дій по створенню і використанню конкурентних переваг.5.Функціональні підтримуючи стратегії:виробництво;НІОКР;маркетинг і збут;фінанси;трудові ресурси й інші показники.

25,Поняття місії,концепціі,мети діяльності підприємства

У теоріі стратегічного кеування поняття «місія підприємства» і «головна мета підприе\ємства» ідентифікується як одне базове поняття.Місія –це інструмент стратегічного керування, що визначає довгострокові орієнтири.Визначення місіі дуже важливе:по-перше,суб’єкти зовнішнього середовища отримують уявлення про підприємство ,і це сприяє формуванню і закріпленню його визначенного іміджу; по-друге, вона сприяє виробленню стратегій керування;по-третє,місія надає можливість для більш діючого керування персоналом, консолідуючи його на досягнення поставлених цілей.

Цілі-коротке і ясне формулювання положень ,досягнення яких забезпечить успішну реалізацію обраної стратегії.

Матеріальні цілі – це досягнення певного обсягу продукції (робіт, послуг), асортименту продукції, якості. Матеріальні цілі відображаються у виробничій програмі підприємства чи стратегії.

Вартісні цілі – це досягнення в майбутньому певних фінансових показників: доходів, витрат і прибутку. Вони також передбачають досягнення певних показників капіталу, його структури (власний чи позичковий), ліквідності, рентабельності.

Соціальні цілі – це бажані в майбутньому взаємовідносини підприємства з:

- працівниками підприємства: зарплата, ін. виплати, тривалість робочого тижня, відпусток, право на лікування, умови праці і відпочинку;

- взаємовідносини підприємства і держави: сплата податків, захист навколишнього середовища, дотримання законодавства.

26.Сутність, функції та вигоди стратегічного планування.

Стратегічне планування являється однією з основних функцій стратегічного управління. Воно представляє собою процес прийняття управлінських рішень відносно стратегічного передбачення (формування стратегій), розподілу ресурсів, адаптації компанії до зовнішнього середовища, внутрішньої організації.

Стратегічне планування забезпечує основу для всіх управлінських рішень, функції організації, мотивації і контролю, орієнтовані на розробку стратегічних планів. Процес стратегічного планування забезпечує основу для управління членами організації.

Стратегічне планування - це процес визначення головних цілей організації, ресурсів, необхідних для їх досягнення, та політики, направленої на придбання та використання цих ресурсів.

Стратегії мають ряд особливостей:

1.процес розробки стратегії не завершується якоюсь негайною дією. Він закінчується встановленням загальних напрямків, рухаючись по яких фірма досягне успіху.

2.сформульована стратегія використовується для розробки стратегічних проектів методом пошуку. Роль стратегії в такому пошуку заключається в тому, щоб допомогти зосередитись на визначених ділянках і можливостях та відкинути все інше яке несумісне зі стратегією.

3.під час формування стратегії не можна передбачити всі можливості, які виникнуть в майбутньому.Тому доводиться користуватись неповною і неточною інформацією.

4.поява більш точної інфрмації спроможна піддати сумнівну обгрунтованість первісного стратегічного вибору. Тому успішне використання стратегії неможливе без зворотного звязку.