Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры ЭП 2011 готовые.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

17. Напрямки залучення оф

Процес виробництва здійснюється за умови поєднання робочої сили і засобів вир-ва. Засоби вир-тва; склад із засобів праці та предметів праці. У вартісному виразі вони становлять виробничі фонди (виробничі засоби) підприємства, які поділяються на основні та оборотні. Гол-ми ознаками осн фондів є термін їх експлуатації (більше одного календарного року), вартість і спосіб її перенесення. Основні фонди поділяються на осн вирчі та осн невир фонди.

Шляхи надходження ОФ: Купівля ОФ із перерахуванням авансу, Купівля об'єкта з оплатою після одержання, Виготовлення об'єкта ОФ із залученням підрядника, Виготовлення об'єкта ОФ силами підприємства, Надходження ОФ як внеску до статутного фонду.

ОФ підприємства формуються за рахунок:грошових та матеріальних внесків засновників;доходів, одержаних від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;доходів від цінних паперів;кредитів банків та інших кредиторів;капітальних вкладень і дотацій з бюджетів;надходжень від роздержавлення і приватизації власності;придбання майна іншого підприємства, організації; безоплатних або благодійних внесків, пожертвуваннь організацій, підприємств і громадян; інших джерел, не заборонені законодавчими актами України.

18. Склад і структура обігових коштів

Обігові кошти - це кошти, авансовані в оборотні виробничі фонди і фонди обертання для забезпечення безперервного процесу виробництва і реалізації продукції.

За джерелами форм обігові кошти поділяють на: власні та прирівняні до власних; залучені та інші. Власні обігові кошти – це кошти, що постійно перебувають у розпорядженні підприємства і сформовані за рахунок власних ресурсів (прибуток і ін.). У процесі руху власні обігові кошти можуть заміщатися коштами, що є частиною власних, авансованих на оплату праці, але тимчасово вільними (у зв'язку з одноразовістю виплати заробітної плати). Ці кошти називаються прирівняними до власних, або стійкими пасивами. Класифікація обігових коштів має важливе значення, оскільки дає змогу підприємству визначити оптимальний склад і структуру, потребу та джерела формування обігових коштів. Від цього значною мірою залежить фінансовий стан підприємства.

Склад обігових коштів – це сукупність окремих ел обігових виробничих фондів і фондів обігу. Склад обігових коштів у різних галузях гос-ва може мати певні особливості. Так, у виробничій сфері основні статті обігових коштів – це сировина, основні матеріали, незавершене виробництво, готова продукція. В окремих галузях промисловості є статті обігових коштів, що хар лише для них.

Структура обігових коштів – це питома вага вартості окремих статей обігових виробничих фондів і фондів обігу в загальній сумі обігових коштів.Структура обігових коштів має значні перепади в окремих галузях господарства. Вона залежить від складу і структури витрат на виробництво, умов поставок мат цінностей, умов реалізації продукції (виконаних робіт,наданих послуг), здійснення розрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]