Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Мев.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
52.38 Кб
Скачать
  1. Структурно-логічна схема вивчення світогосподарських зв’язків

Дисципліна “Міжнародні економічні відносини” формує узагальнене, системне уявлення про сукупність різноманітних світогосподарських зв’язків. Тобто йдеться про формування ґрунтовних знань щодо основних сфер міжнародного співробітництва, про форми прояву міжнародних економічних відносин, що відображають таке співробітництво

Навчальний курс “Міжнародні економічні відносини” розглядається, перш за все, як наука, що вивчає сучасний стан, проблеми і тенденції розвитку системи світогосподарських зв’язків в умовах зростаючої економічної єдності світу.

Розвиваючи та поглиблюючи сферу своєї діяльності, міжнародні економічні відносини набувають глобального характеру. Вони є формою існування і розвитку світового господарства, його внутрішнім механізмом. Кількісне зростання світогосподарських зв’язків, ускладнення їхньої структури посилює необхідність створення адекватних механізмів регулювання цих процесів у світовому господарстві. Інституційні структури в межах ООН і поза ними були створені більше чим півстоліття тому і не відповідають в повній мірі сучасним вимогам. Відсутня цілісна, комплексна, гнучка і динамічна система, яка була б спроможна активно реагувати на зміни, що відбуваються у світовій економіці і міжнародних економічних відносинах. Але дедалі зростаюча економічна єдність світу настійно вимагає створення адекватної всесвітньої системи регулювання світогосподарських зв’язків.

Теорія, що застосовується до вивчення сучасного світового господарства, як цілісної органічної системи, є предметом самостійної дисципліни – “Міжнародна економіка”, яка поруч із мікроекономікою і макроекономікою, є однією із складових загальної економічної теорії. Визначені складові взаємопов’язані і в цьому взаємозв’язку віддзеркалюють цілісну картину функціонування і розвитку економіки ринкового типу. Характер світової економіки, що склалася на початку третього тисячоліття і розвивається в умовах зростаючого прогресу людської цивілізації, відповідає ринковій економіці відкритого типу. Дослідження теоретичних проблем міжнародної торгівлі, як головної форми прояву МЕВ посідає центральне місце в міжнародній економіці.

Отже, найточніше відображення об’єктивно існуючих міжнародних економічних відносин передбачає своєрідне поєднання трьох складових:

  • головні форми прояву міжнародних економічних відносин в цілісній системі глобальної світової економіки;

  • сукупність норм та правил поведінки суб’єктів сівтогосподарських зв’язків в ході їх спілкування.

  • теоретична основа становлення та розвитку системи світогосподарських зв’язків та засобів їх врегулювання

За таких умов навчальний курс “Міжнародні економічні відносини” має свій особливий предмет дослідження.

Предмет курсу "Міжнародні економічні відносини" – тенденції і протиріччя розвитку світогосподарських зв’язків у сфері міжнародного обміну товарами та послугами, руху факторів виробництва та фінансових інструментів і механізмів іх врегулювання в умовах зростаючої економічної єдності світу.

У пропонованому курсі лекцій увага сконцентрована на формах прояву міжнародних економічних відносинах, які розглянуті у тісному зв’язку з механізмами їх врегулювання та крізь призму теорії міжнародної економіки.

Мета курсу – опанування теоретичних основ та набуття навичок аналізу процесів і тенденцій у галузі міжнародного економічного спілкування.

Актуальність проблем та динаміка міжнародних стосунків вимагають швидкого реагування на всі зміни у світовому господарстві, поглибленого вивчення їх причин та наслідків. Тому знання майбутніми фахівцями з міжнародної економіки загальних закономірностей та сучасних особливостей розвитку світового господарства сприятиме формуванню надійних зовнішньоекономічних зв’язків України з іншими країнами світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]