Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Мев.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
52.38 Кб
Скачать

3. Методологія аналізу міжнародних економічних відносин

Міжнародні економічні відносини, як і будь-яка інша наука, має справу з фактами реальної дійсності. Вони служать тим первинним матеріалом, що підлягає науковому дослідженню і є об’єктивним критерієм, який підтверджує або спростовує результати наукових висновків.

Проникнення в сутність досліджуваних явищ можливо лише на базі застосування правильного методу дослідження.

Метод пізнання (спосіб дослідження) міжнародних економічних відносинах – засіб наукового пізнання економічних явищ і процесів в світовому економічному просторі.

Міжнародні економічні відносини як наука використовують широкий спектр засобів наукового пізнання розвитку системи світогосподарських зв’язків від давнини до наших днів. Проте можна виділити дві групи методів дослідження.

І. Загальносвітоглядний метод пізнання економічної дійсності

Діалектичний метод.

Він єдиний для всіх наук, проте специфіка предмету кожної науки обумовлює особливості його використання.

Даний метод в курсі "МЕВ" припускає розгляд системи світогосподарських зв’язків у взаємозв’язку чотирьох елементів.

По-перше, діалектичний метод виходить з того, що міжнародні економічні відносини перебувають у процесі розвитку і зміни. Це означає, що вони не повинні розглядатися як застиглі, нерухомі, вічні, а як такі, що змінюються і розвиваються, тобто вони знаходяться в динаміці

По-друге, діалектичний метод виходить з того, що в природі і суспільстві розвиток йде від простого до складного, від нищого до вищого. Стосовно міжнародних економічних відносин це означає, що у всій сукупності світогосподарських зв’язків необхідно виокремити, насамперед ті, що виникли раніше за інші і послужили вихідною основою для появи наступних, складніших відносин. Такою найпростішою клітинкою є товар, а найпростішою формою світогосподарських зв’язків – міжнародна торгівля.

По-третє, рушійною силою розвитку є єдність і боротьба протилежностей, внутрішні суперечності даного явища. Це філософська спіраль "заперечення заперечень".

По-четверте, завершальним елементом діалектичного методу дослідження в міжнародних економічних відносинах є поєднання наукової теорії і світової практики. Остання виступає критерієм практичної дієвості міжнародних економічних відносин як науки.

ІІ. Загальнонаукові методи пізнання економічної дійсності.

Діалектичний метод реалізується в міжнародних економічних відносинах через загальнонаукові методи пізнання. До цих методів відносяться:

  • Метод наукової абстракції – виділення найбільш суттєвих сторін явища, що вивчається; очищення від випадкового і тимчасового

  • Метод аналізу і синтезу

Позитивний аналіз – пізнання економічних відносин як вони є (констатація фактів)

Нормативний аналіз - пізнання економічних відносин як вони повинні бути (оціночні судження)

  • Метод індукції та дедукції

Індукція – рух думки від частного до загального, від простого до складного, від фактів до теорії

Дедукція – рух думки навпаки

  • Метод кількісного і якісного аналізу;

  • Метод логічного та історичного.

Процес пізнання світогосподарських зв’язків не зводиться лише до отримання хоча й правильних, але розрізнених висновків і узагальнень. Він передбачає розгляд будь-якого явища як частку єдиної цілісної системи, яку являє собою сучасне світове господарство. Тому важливим завданням процесу пізнання в міжнародних економічних відносинах є приведення оптимальних висновків до системи, виявлення координації різних форм прояву цих відносин, які б відображали об’єктивну сутність суспільного організму, що вивчається. Отже, метод пізнання міжнародних економічних відносин повинен носити системний характер.

Вивчення курсу "Міжнародні економічні відносини" ґрунтується на двох методологічних підходах, які базуються на різних принципах

  • Формаційний підхід

  • Цивілізаційний підхід

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]